Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cresc tensiunile în Coaliție. Marius Budăi atacă prevederile din PNRR, în timp ce Boloș vrea reducerea cheltuielilor bugetare

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 15:59
13615 citiri
Cresc tensiunile în Coaliție. Marius Budăi atacă prevederile din PNRR, în timp ce Boloș vrea reducerea cheltuielilor bugetare
Ministrul Muncii Marius Budăi a adus critici pentru modul în care a fost scris PNRR de vechea coaliție de guvernare FOTO Facebook / Marius Budăi

Ministrul Muncii Marius Budăi a lansat mai multe critici dure privind anumite prevederi din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta se arată nemulțumit de prevederile legate de pensii, dar și cele privind reducerea cheltuielilor de personal.

„Dacă am da puțin timpul înapoi, în 2020-2021 erau doi oameni la televizor, Marcel Ciolacu și Marius Budăi care strigau că acest PNRR scris la secret și nedezbătut nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă va aduce lucruri rele pentru România. Din păcate avem dreptate”, a transmis Marius Budăi într-o intervenție pentru B1TV.

Ministrul social-democrat s-a arătat împotriva prevederilor legate de pensii și susține că „acei oameni” din vechea coaliție au scris PNRR „parcă împotriva cetățenilor români”.

„Nu se poate ca un plan de reziliență și de relansare în România să vină cu astfel de măsuri, acea plafonare de 9,4% a cheltuielilor cu pensiile, la aceste lucruri care se discută acum despre veniturile salariale. Nu poți să faci reziliență cu salarii și venituri mici. Trebuie decizii clare în coaliție, nu s-a discut până acum despre reducerile cu cheltuielile salariale sau de reducerile mai ales cu prestațiile sociale”, afirmă Marius Budăi.

De cealaltă parte însă, afirmațiile ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloș par că contrezic ce spune Bădăi și vorbește despre reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei.

Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, notează Marcel Boloș.

Misiunea lui Ciucă pentru Câciu

Joia trecută, 6 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că i-a cerut ministrului PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, și tuturor ordonatilor de credite, „să regândească reducerea cheltuielilor” din bugetul statului, având în vedere că există un deficit.

„Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că există un deficit și deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru și întregului Cabinet, tuturor ordonatorilor de credit, să analizeze și să regândească reducerea cheltuielilor, în sensul reducerii unor sume de bani care să denote o mai bună chibzuială în ceea ce privește gestionarea fondurilor.

Nu se pune problema reducerii salariilor și investitiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfășura la nivelul Ministerului de Finanțe în deplină coordonare cu celelalte ministere. Vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri”, a transmis Nicolae Ciucă.

Conform unor surse politice, gaura din buget este de aproximativ 20 de miliarde de lei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
#marius budai, #PNRR, #Ministrul Muncii, #Marcel Bolos, #nicolae ciuca , #stiri PSD