Pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei vor primi ajutorul pentru plata facturilor în ianuarie. Guvernul a finalizat planul social

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 19:29 16464 citiri
Ajutorul acordat va fi diferit, în funcție de venituri FOTO Facebook / Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat vineri seară, 17 decembrie, că pachetul social asumat de coaliţie a fost finalizat. Acesta include și ajutorul pentru pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei.

”Pachetul social asumat de coaliţia aflată la guvernare a fost încheiat astăzi cu aprobarea ultimului act normativ (...) implementarea acelui autor social, acordat o singură dată, în luna ianuarie, pensionarilor care au până la 1.600 şi 1.600 de lei”, a declarat Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că este o măsură care să facă ”un scut” în jurul celor mai nevoiaşi şi faţa valului de scumpiri.

Recent, Budăi a explicat că ajutorul va fi diferit, în funcție de venituri. Pensia și acest ajutor nu vor depăși 2.200 de lei.

Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă astfel:

- 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii şi pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;

- ca diferenţă între nivelul de 2.200 lei şi nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii şi beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidenţa caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.

Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire şi a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încalzire şi a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.

În total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com