”Bătălia” procentelor din declarațiile oficialilor PSD și PNL privind mărirea pensiilor

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 03:40
6821 citiri
”Bătălia” procentelor din declarațiile oficialilor PSD și PNL privind mărirea pensiilor
Social-democrații s-au arătat iritați de ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis FOTO Colaj ziare.com / shutterstock / Facebook

Subiectul unei măriri a pensiilor a fost lansat încă din vară, fiind respins inițial de către PNL. Acum, însă, atât liberalii cât și social-democrații se luptă de la o zi la alta în procente și soluții pentru creșterea pensiilor.

Primul care a adus subiectul în spațiul public a fost ministrul PSD al Muncii Marius Budăi, care pe 19 septembrie a declarat într-o conferință de presă că „lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10% de la 1 ianuarie”.

Declarația acestuia a declanșat un scandal între PNL și PSD, liberalii reproșându-i lui Budăi că promisiunile sale nu au fost discutate ori agreate în interiorul coaliției de guvernare. De altfel, o serie de voci din PNL spuneau în ședințe interne că ministrul ar trebui demis pentru declarația sa. În cele din urmă, Budăi a fost „certat” public de către premierul Nicolae Ciucă, care a explicat că nu pot fi făcute astfel de planuri până ce nu este gata bugetul pentru 2023.

„Eu sunt convins că domnul Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului, cred că și în fișa postului ministrului Muncii. Când venim cu astfel de propuneri, trebuia să aibă în vedere că trebuia consultarea Consiliului Național Tripartit și la nivelul coaliției și guvernului”, afirma Ciucă. Totodată, premierul a subliniat că propunerile PSD sunt „populiste”.

Ulterior social-democrații s-au aliniat în spatele lui Budăi pentru a sprijini mărirea pensiilor, deși subiectul încă nu era pus pe masa coaliției. Atât prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, cât și vicepreședintele PSD Mihai Tudose au avut intervenții privind mărirea cu „minim” 10%, în timp ce Marcel Ciolacu afirma că ar fi „inuman” dacă mărirea ar fi mai mică de atât. Intervențiile acestora din urmă l-a determinat din nou pe Nicolae Ciucă să iasă la rampă și să precizeze în spațiul public că guvernul nu-și poate asuma aceste măriri până ce nu este gata bugetul.

PNL sare cu procente mai mari

După ce conflictul părea că a fost stins, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat pe 3 septembrie că o creștere de 10% a pensiilor este prea puțin, în contextul în care rata inflației este de 15,1% și a subliniat că liberalii doresc mărirea pensiilor cu 16%. Mai mult, acesta a lansat o amenințare voalată către ministrul de Finanțe Adrian Câciu.

„Domnul Câciu e obligat să găsească formula de creştere a pensiilor cu minim 16 la sută. Dacă domnul Câciu nu găseşte resursele bugetare, dar a anunţat că le are, pleacă acasă, simplu. Este ministrul Finanţelor. Dânsul a anunţat, nu eu”, a notat Rareș Bogdan.

În ciuda noilor declarații de prudență ale premierului, întrecerea pentru procent a crescut din nou după ce fostul președinte PNL Florin Cîțu a lansat o nouă cifră de 25%.

De cealaltă parte, social-democrații au bătut pasul înapoi și au declarat de mai multe ori în spațiul public că nu există certitudini cu privire la banii care să asigure o mărire de 16% a pensiilor, însă pot asigura o mărire de 11%, în contextul în care portofoliul ministerului de Finanțe, cel care trebuie să găsească bani pentru această mărire, se află la social-democrați.

Iohannis i-a dat peste cap pe Ciolacu și Ciucă

Discuția privind mărirea pensiilor a fost resetată joia trecută de către președintele Klaus Iohannis, care s-a arătat pentru o creștere mai mare.

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condițiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare”, a afirmat șeful Statului, spre nemulțumirea PSD-ului.

La nicio zi distanță, premierul Nicolae Ciucă a uitat de prudența cu care a tratat acest subiect în ultimele luni și a fost de acord cu propunerea lui Iohannis privind mărirea pensiilor cu un procel cel puțin egal cu cel al inflației, adică de 15%.

„Am discutat acest subiect şi, analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi inflaţia a depăşit 15%, după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia este la 15,9% şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a declarat premierul. O declarație similară a fost făcută și de către purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe.

Mingea în terenul PSD

Marcel Ciolacu s-a arătat iritat de intervenția lui Klaus Iohannis pe acest subiect, și i-a transmis președintelui că nu are atribuții în domeniul pensiilor. Mai mult, de data aceasta a fost rândul lui Ciolacu să declare că această decizie se va lua în interiorul coaliției, precizând în cadrul unei întâlniri de partid că doar o mărire de maximum 11,9% ar fi sustenabilă.

„Când era premier Cîțu, președintele a spus că nu sunt bani pentru pensii, iar atunci nu aveam război în Ucraina și criză energetică, eram după pandemie. E normal ca președintele să iasă în spațiul public și nu trebuie să suporte pensionarii inflația și criza. Lucru adevărat pe care și noi l-am spus. Acum doi ani, acum un an. Dar trebuie să spunem adevărul. De ce ne aflăm cu o datorie de aproape 50%, de ce am făcut cele mai multe împrumuturi, de ce plătim un miliard de euro pentru vaccinuri. Trebuie să fim oameni politici responsabili și să spunem adevărul”, a mai adăugat Ciolacu.

Pasul înapoi din partea PSD se trage din faptul că ministerul Finanțelor, condus de către social-democratul Adrian Câciu, este cel responsabil pentru a pregăti bugetul pentru 2023 și de a găsit astfel bani pentru mărirea pensiilor. Prima proiecție a bugetului este așteptată, conform calendarului, la finalul lunii octombrie.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#marire pensii, #PSD, #coalitie de guvernare, #PNL, #nicoale ciuca, #marcel ciolacu , #pnl-psd