Ce se întâmplă în Marea Neagră după atacul Ucrainei asupra portului Sevastopol. "Era de neconceput acum câteva săptămâni"

Sambata, 12 Noiembrie 2022, ora 21:25
19704 citiri
Ce se întâmplă în Marea Neagră după atacul Ucrainei asupra portului Sevastopol. "Era de neconceput acum câteva săptămâni"
Toate principalele nave de război rusești stau "cuminți" în portul Sevastopol de la începutul lunii noiembrie FOTO H I Sutton

Un analist specializat în strategie militară maritimă a analizat situația mișcărilor de nave în Marea Neagră, ulterior atacului cu drone executat de armata ucraineană în portul Sevastopol pe 29 octombrie.

"De când Ucraina a atacat navele din portul Sevastopol pe 29 octombrie, activitatea marinei ruse a scăzut considerabil. Așa ceva era de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă, dar nicio navă de război rusească nu este vizibilă în misiuni de patrulare în afara portului

Ambele fregate din categoria "Amiral Grigorovici" sunt în permanență în port", arată analistul H.I. Sutton, într-o postare pe Twitter.

Kremlinul se arată paralizat după atacul cu drone marine, care este posibil să fi produs pagube mai mari decât cele declarate oficial de Rusia.

Printre altele, a fost lovită și avariată serios fregata Makarov, noua navă amiral a armatei ruse după scufundarea crucișătorului Moscova de către armata ucraineană.

Marina rusă încă depășește numeric și "la guri de tun" pe ucrainenii din nordul Mării Negre. În ciuda dominației pe hârtie, marina rusă este pe picior de retragere după mai multe atacuri reușite din partea forțelor ucrainene, mult reduse numeric.

Ambele fregate din clasa Amiral Grigorovici, cele mai mari și mai capabile nave după scufundarea crucișatorului din clasa Slava RTS Moskva (121), rămân în port în cea mai mare parte a timpului, iar misiunile de patrulare nu mai există.

Apărarea întărită de Rusia după descoperirea în septembrie a unei drone ucrainene fără echipaj în apropiere de Sevastopol nu pare să fi avut succes.

În timpul ataculuidin 29 octombrie, mai multe dintre USV (dronele marine echipate cu explozibil) au pătruns în port. Înregistrările video din ambarcațiunile lansate le arată acţionând în apropierea digurilor, unde erau andocate navele de război, adânc în interiorul bazei militare.

Rapoartele rusești conform cărora dronele au ajuns în golful Pivdenna sugerează că s-au apropiat inclusiv de submarine. Un singur submarin din clasa Kilo era prezent în acel moment în port, arată informațiile adunate pe surse.

Sevastopolul a fost principala bază a marinei ruse în război și locul comandamentului flotei Mării Negre, precum și locul unde este andocată nava amiral. Această bază, care a fost extinsă și îmbunătățită în ultimii ani, a fost un hub pentru navele de război care nu aparțin Flotei Mării Negre, aduse ca parte a pregătirii pentru invazie.

Cele patru submarine îmbunătățite de clasă Kilo ale Flotei Mării Negre sunt din ce în ce mai des văzute acolo la Novorossiysk în ultima perioadă, tot din cauza măsurilor de precauție, și nu la Sevastopol. Dar Novorossiysk este mult mai departe de acțiune, iar Sevastopolul a rămas centrul.

Este dificil de evaluat cât de mult va dura starea de alertă sporită la Sevastopol după atacul din 29 octombrie. Marina rusă a întârziat până acum să se adapteze și a funcționat în diverse moduri continuu de la începutul invaziei Ucrainei.

În primele luni de război, Sevastopolul părea inaccesibil pentru marina ucraineană mult mai mică în dimensiune, dar de ceva vreme forțele ruse au implementat unele măsuri defensive.

Rușii au trimis delfini de luptă la intrarea în port pentru a se apăra de scafandrii ucraineni și și-au întărit apărarea antiaeriană, arată o analiză a portalului cu specializare militară USNI News.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#marina rusa, #portul Sevastopol, #atac Ucraina Rusia, #fregate sevastopol, #crucisatorul Moskva , #invazie ucraina