Moda denunțului înainte de condamnare, apreciată de inculpați. Marin Anton cere magistraților înjumătățirea pedepsei

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 21:50
5258 citiri
Moda denunțului înainte de condamnare, apreciată de inculpați. Marin Anton cere magistraților înjumătățirea pedepsei
Anton Marin (stânga) și Lucian Duță se judecă la Curtea de Apel, instanță care va pronunța deciziile definitive. FOTO: Ionuț Mureșan / colaj

Marin Anton, fost deputat PNL și fost șef al liberalilor din Giurgiu, și Lucian Duță, fost șef CNAS, au mai multe în comun decât faptul că au luat mite-record și că au scăpat cu câte un an de pușcărie pentru fiecare milion de euro. Ambii au „turnat” pe final de proces ca să scape cu pedepse înjumătățite.

Că Marin Anton a formulat un denunț și a colaborat strâns cu procurorii DNA a spus-o chiar avocatul acestuia în sala de judecată, marți, 19 aprilie, la penultimul termen de judecată în apel.

Dezbaterile finale vor avea loc pe data de 12 mai, la Curtea de Apel București, atunci când magistrații vor lua în discuție și posibilitatea ca Marin Anton să beneficieze de articolul 19 din legea privind protecția martorilor, adică să îi fie înjumătățită pedeapsa în caz de condamnare definitivă.

Miza denunțului: o pedeapsă cu suspendare

Pe fond, Marin Anton a primit la Tribunalul București, pe 15 septembrie 2021, o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de euro.

Astfel, pe lângă performanța de a primi câte un an de pușcărie pentru fiecare milion de euro luat mită, fostul șef al PNL Giurgiu ar putea obține reducerea pedepsei până la cuantumul în care judecătorii dau „cu suspendare”.

„Am vrea să discutăm și incidența art. 19 în urma unui denunț concretizat într-un comunicat publicat pe site-ul DNA în data de 30 decembrie 2020”, a declarat avocatul lui Marin Anton.

Din informațiile de pe site-ul DNA reiese că Marin Anton l-a „dat în primire” procurorilor anticorupție pe unul care îi ceruse 600.000 de euro spunându-i că va interveni pe lângă un judecător de la Curtea de Apel București în sensul de a obține achitarea pentru Marin Anton.

Cum s-a concretizat colaborarea între Marin Anton și DNA

„În perioada octombrie – decembrie 2020, inculpatul ar fi pretins inițial de la o persoană trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită (martor în cauză), suma de 600.000 de euro care, după mai multe „negocieri”, s-a diminuat la 400.000 de euro, plătibili în două tranșe. La data de 29 decembrie 2020, inculpatul ar fi primit suma de 200.000 de euro moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În schimbul acestor bani, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților ce ar urma sa judece dosarul martorului în calea de atac a apelului și-i va determina pe aceștia să pronunțe o soluție de achitare față de acesta. La data de 30 decembrie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în comunicatul DNA din 30 decembrie 2020.

Marin Anton nu este singurul care face denunț pe final de proces pentru a beneficia de Articolului 19 din Legea 682/2002 privind protecția martorilor.

Duță și Piedone, alți doi denunțători mai degrabă de nevoie, decât de voie

Același lucru l-a făcut și Lucian Duță, fost șef al Casei Naționale de Asigurări în Sănătate. Numai că Duță și-a denunțat denunțătorii (pe Irina Socol și pe Radu Enache) și, în plus, faptele erau prescrise. Legea spune că doar denunțătorii care aduc „informații cu caracter determinant” sunt recompensați cu reducerea limitelor de pedeapsă, nu orice „turnătorie”.

De asemenea, Cristian Popescu Piedone a făcut mai multe sesizări la DNA cu privire la achizițiile publice de pe vremea când Marian Vanghelie era consilier la Primăria Sectorului 5. Ulterior, Marian Vanghelie a ajuns să fie urmărit penal într-un nou dosar legat de „afacerea Economat”. Sesizările lui Piedone au venit după ce acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare în Dosarul Colectiv, a cărui soluție este așteptată pe 3 mai.

Marin Anton a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de euro luată în 2009, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru modernizarea Aeroportului „Henri Coandă”. Ideea i-a aparținut lui Mihai Adrian Ionescu, fost șef al unei direcții din CNADNR, are a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, deoarece a recunoscut faptele.

Justificarea lui Marin Anton: a luat mită în numele partidului

Din datele dosarului rezultă că cei doi au cerut o mită-record în 2009 nu pentru a se îmbogăți, ci în numele partidului din care făceau parte, adică PNL.

Ironia a făcut ca, în ianuarie 2019, Marin Anton să fie demis din funcția de președinte al filialei PNL Giurgiu, după ce afirmase că familia lui va vota cu PSD dacă acest partid va da ordonanța privind amnistia, în condițiile în care era trimis în judecată pentru luare de mită în acest dosar.

„Instanța va avea în vedere gravitatea faptei rezultată, pe de o parte din modalitatea ingenioasă de comitere, prin mascarea mitei în contractul de prestări servicii încheiat, asigurând-și în această modalitate o aparență de legalitatea și nedescoperirea faptei de către organele abilitate ale statului, iar pe de altă parte din cuantumul mitei, de peste 22 milioane de lei.

De asemenea, instanța are în vedere funcțiile deținute de către inculpați, respectiv inculpatul Marin Anton a deținut o funcție de stat, aceea de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, iar inculpatul Adrian Mihai Ionescu aceea de director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#Marin Anton, #Lucian Duta CNAS, #denunt, #DNA, #luare de mita , #justitie
Comentarii