Parlamentul vs FMI: Creste sau nu pensia pentru cei care au lucrat in conditii grele?

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 14:253016 citiri
Parlamentul vs FMI: Creste sau nu pensia pentru cei care au lucrat in conditii grele?
Foto: jurnalul.ro

Majorarea pensiilor de grupa I a fost amanata de comisia buget - finante, pentru ca Fondul Monetar International nu s-a pronuntat in legatura cu aceasta masura.

Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, FMI nu ar fi de acord cu aceasta majorare. Proiectul ar fi trebuit sa fie votat joi in plen, dar a fost scos de pe agenda.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat insa ca nu a fost contacta de Fondul Monetar International care sa-i spuna ca institutia financiara nu este de acord cu majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat in conditii grele.

"Nu am declarat ca FMI este impotriva. Nu m-a cautat nimeni de la FMI sa imi spuna ca Fondul este impotriva. O sa contactez FMI sa intreb daca ceea ce voi ati comunicat este adevarat si o sa le trimit si aceasta lege", a declarat Mariana Campeanu.

"Este puterea deplina a Parlamentului", a mai spus ministrul, repetand ca ea personal nu se opune proiectului, pentru ca ar fi vorba despre repararea unei discriminari.

Ministrul nu a putut face o estimare exacta a numarului de persoane care s-ar pensiona, dar a mentionat ca un "calcul foarte estimativ" al ministerului arata numarul de 20.000 de pensionari care ar intereveni in 2014.

"Nu am comunicat niciodata aceasta cifra de 60.000. Din calculele pe care le-am facut la minister e vorba de 20.000, dar e este extrem de estimativa", a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Proiectul a fost de la bun inceput unul controversat, care nu a fost sustinut de Guvern, dar a fost votat de catre parlamentari, inclusiv cei de la PSD si PNL. Initial, alesii au sustinut ca nu implica niciun efort bugetar aceasta masura si ca repara, practic, o nedreptate facuta de Guvernul Boc, care a scos aceasta categorie a celor care au muncit in conditii grele si care puteau iesi mai devreme la pensie, dar si cu un spor de conditii grele, amintete Digi 24.

Parlamentarii nu se dau insa batuti si vor incerca sa voteze proiectul saptamana viitoare, in speranta ca vor da un ragaz Guvernului pentru discutii cu FMI.