Noi dezvaluiri in scandalul Mariana Campeanu si pensia sotului

Joi, 20 Februarie 2014, ora 12:41
10796 citiri
Noi dezvaluiri in scandalul Mariana Campeanu si pensia sotului
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, se afla in centrul unui scandal de presa legat de modul in care sotul ei a primit pensie de invaliditate si indemnizatie pentru insotitor. Explicatiile oferite de aceasta miercuri seara sunt incomplete si nu sunt insotite de documente.

Jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media au dezvaluit, miercuri, ca sotul Marianei Campeanu a primit, din 2005, pensie de invaliditate de gradul I si indemnizatie de insotitor, existand suspiciuni ca acest lucru s-ar fi facut cu incalcarea unor prevederi legale.

Ministrul Mariana Campeanu i-a dat sotului pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor (Video)

In replica, ministrul Muncii a refuzat pe parcursul zilei sa raspunda la intrebarile insistente ale jurnalistilor si a remis, miercuri seara, un comunicat de presa al carui mesaj principal a fost ca s-a incercat denigrarea sa.

Campeanu spune ca ancheta despre pensionarea sotului a urmarit denigrarea ei

La scurt timp, presedintele Traian Basescu i-a cerut Marianei Campeanu sa demisioneze daca stie ca sotul ei nu este invalid de gradul I, pentru a evita o ancheta.

Basescu, apel la Mariana Campeanu: Daca stie ca sotul nu este invalid, sa demisioneze

Jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media revin, joi, cu noi completari in aceasta ancheta, punctand faptul ca unele dintre afirmatiile ministrului Muncii sunt false.

Venit dublat prin pensionare?

Primul semn de intrebare ridicat de autorii anchetei a fost in legatura cu faptul ca Iulian Campeanu a depus cerere de pensionare la oficiul teritorial Ilfov, unde sotia sa era director executiv, nu la Bucuresti, unde domiciliau amandoi.

"Pensionarea sotului meu la Casa Judeteana de Pensii Ilfov nu a fost un favor si nici un caz singular, avand loc in contextul in care intre 2003-2007, toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucuresti erau supraaglomerate din cauza procesului de recalculare a pensiilor. Astfel, mii de cetateni din diferite sectoare ale municipiului Bucuresti au fost preluati, in acei ani, de Casa Judeteana de Pensii Ilfov", a aratat Mariana Campeanu in comunicatul de presa.

Doina Parcalabu, fost director al Casei de Pensii Bucuresti, a declarat insa ca acest lucru este exclus, conform legii, confirmand aglomerarea institutiei din Bucuresti in acei ani, dar precizand ca solutiile adoptate au fost altele, inclusiv detasarea unor specialisti din alte judete care sa lucreze in weekend in Capitala.

Pe de alta parte, Mariana Campeanu mai sustine ca nu a existat un interes de natura materiala pentru ca sotul ei sa fie declarat inapt de munca in 2005, la varsta de 59 de ani, pentru ca acesta ar primit o pensie lunara de 350 lei, in conditiile in care daca muncea ar fi castigat mai mult.

Jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media prezinta pagini din cartea de munca a lui Iulian Campeanu care arata ca acesta avea un salariu de 3.500.000 lei vechi (350 de lei), precum si o copie dupa decizia de pensionare care arata ca acesta a primit nu doar pensia, ci si indemnizatia pentru insotitor, in valoare de 3.100.000 lei (310 RON), prin urmare venitul sau aproape s-a dublat.

De altfel, in dreptul la replica remis presei de ministrul Muncii nu se face nicio referire la faptul ca sotul ei a primit si pensie de invaliditate si indemnizatie pentru insotitor. De asemenea, ministrul nu explica rapiditatea cu care s-au incheiat toate actele necesare pensionarii sotului sau, in conditiile in care intocmirea unui asemenea dosar dureaza chiar si luni de zile.

Masina RAR-ului folosita legal pentru a lua nepotul de la gradinita?

In schimb, Mariana Campeanu explica faptul ca sotul ei a suferit de numeroase afectiuni si a fost internat in repetate randuri inainte de 2005, dar nu prezinta documente in acest sens, iar expertiza medicala efectuata de fostul sau angajat nu contine aceste informatii.

Mai mult, Mariana Campeanu dezvaluie public faptul ca "de la pensionare si pana in prezent" sotul ei a fost diagnosticat si cu alte afectiuni, pe care le enumera public, in conditiile in care aceste afectiuni nu au legatura cu decizia de pensionare controversata, ea fiind anterioara.

Pentru ca ministrul a prezentat public informatiile legate de diagnosticele sotului ei, jurnalistii dezvaluie si ei ca informatiile le-au fost oferite in timpul unei discutii off the record, in care ministrul le-a aratat un document conform caruia diagnosticul de cancer a fost pus in 2013. "Intrebata fiind despre acest detaliu, doamna Campeanu a declarat ca boala este, de fapt, din 2011, dar medicul care a intocmit documentul a gresit", arata sursa citata.

In ceea ce priveste faptul ca Iulian Campeanu a fost filmat recent in timp ce se deplasa singur pe strada si mergea sa isi ia nepotul de la gradinita cu masina Registrului Auto Roman (RAR), institutie de stat unde lucreaza fiul ei, ministrul Muncii a explicat: "autoturismul este utilizat in conditii legale, sens in care, in masura in care exista interes cu privire la acest subiect, sunt in masura sa prezint dovezi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mariana Campeanu sot pensionat, #Basescu demisie Campeanu Muncii , #ministrul Muncii