Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Ministrul Muncii tremura de frica in fata pensionarilor

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 12:04
5170 citiri

Rareori ne-a fost dat sa vedem ministri mai infricosati de pensionari decat sunt cei din USL. Asta inseamna ca esecul PDL din alegerile de anul trecut i-a speriat si pe cei care le-au castigat.

Comentand obligatia de a mari si egala varsta de pensionare a femeilor cu barbatii, incepand din 2015, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, da dovada de o frica organica prin incercarea disperata de a nu-i supara pe seniori.

"Legea prevede ca, pana in 2030, varsta de pensionare a femeii este de 63 ani. Acum, varsta este de 59 de ani la femei si de 64 de ani la barbati, care pana in 2015 va urca la 65. Europa ne-a cerut sa ajungem la egalizarea varstelor.

Am negociat ca acest lucru sa nu-l facem pana in 2030, ci pana in 2035. Varsta reala de pensionare este sub 58 de ani acum. Mai mult de jumatate dintre cei care se pensioneaza nu au stagiul complet de cotizare (...) Eu vreau sa precizam clar: e o lege in functie ca pana in 2030 va fi varsta de 63 de ani, varsta de 65 de ani va fi din 2035. Tot ceea ce o sa facem e sa prelungim aceasta perioada pana in 2035, nu cred ca va avea niciun impact asupra urmatorilor ani", a declarat Mariana Campeanu. Ati inteles ceva din declaratia doamnei ministru?

Hai sa vedem care este contextul in care au loc discutiile despre cresterea varstei de pensionare. In primul rand, Romania este o tara cu 5,3 milioane de pensionari si 4,6 milioane de salariati. In ultimele doua decenii, pensionarea anticipata si fara vechime completa a insemnat o forma de a ascunde somajul. Sunt foarte multe persoane care depind de incasarile bugetare, sumele sunt foarte mari, iar la cea mai mica perturbare economica, plata pensiilor de catre stat devine o aventura financiara cu dobanzi foarte mari.

In al doilea rand, in Uniunea Europeana, la presiunea statelor din nordul continentului, acest dezechilibru de pe piata muncii trebuie eradicat prin cresterea varstei de pensionare. Varsta trebuie corelata cu speranta de viata din tara respectiva.

Uniunea Europeana a cerut Romaniei sa egaleze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor si sa fie dusa la 65 de ani. In acest moment, femeile se pot pensiona la 59 de ani, iar barbatii la 64. Parlamentul trebuie sa modifice legea cat mai rapid si sa fie aplicabila din ianuarie 2015.

Prevederea legala va avea efecte asupra tuturor cetatenilor care pana in anul 2030 nu au implinit 59 de ani - femeile, respectiv 64 - barbatii. Aceasta e limita despre care vorbeste doamna ministru. Domnia sa aminteste si de faptul ca exista o negociere cu Uniunea Europeana ca limita de aplicare a legii sa fie 2035. Poate exista o negociere, dar nu exista o decizie.

Pe de alta parte, la cum merg lucrurile, niciun guvern nu-si mai poate permite sa mareasca pensiile pentru 5,3 milioane de cetateni. Orice crestere va fi acoperita de inflatie. Pentru a se gasi solutii, in viitorul apropiat va fi promovata o legislatie, atat la nivel european, cat si la nivel national, care sa incurajeze persoanele sanatoase de peste 50 de ani sa lucreze.

Acest lucru se va face prin cresterea taxelor in domeniul sanatatii, prin plata suplimentara pentru servicii medicale, prin bonificatii oferite angajatorilor care ofera oportunitati de lucru persoanelor mai in varsta si prin proiecte de recalificare.

Un ministru inteligent nu fuge de oameni, ci le spune adevarul si propune solutii. Multi tineri se uita chioras la pensionarii care pierd vremea prin parcuri, vorbesc de medicamente compensate sau plimba cainii, dar nu stiu ca multi dintre ei muncesc inca de dimineata pana seara. Cresc nepoti, scutindu-i pe parinti de sume importante care s-ar duce pe bone, meditatii sau afterschool, gatesc, fac curat si cumparaturi.

Nimeni nu-i plateste pentru munca de zi cu zi pentru a asigura functionarea familiei. Acest efort nu apare in statistici. In plus, daca ar exista oportunitati, oamenii in varsta si sanatosi, oameni care au lucrat toata viata, nu s-ar da inapoi ca sa castige un ban.

Oare nu politicienii ca Mariana Campeanu au transformat pensionarii intr-o povara pentru societate? Nu coruptia si lipsa de initiativa a liderilor politici i-au impins pe acestia la marginea societatii, transformandu-i intr-o masa de manevra pentru castigarea alegerilor? Oare nu toate promisiunile imbecile si lipsite de acoperire i-au adus in stadiul de cetateni de mana a doua care stau cu mana intinsa la mila statului?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#varsta pensionare Mariana Campeanu, #pensionari Mariana Campneanu, #egalizare varsta pensionare , #ministrul Muncii