Ministrul Muncii: Muncitorii romani in UE, fara nicio restrictie, din ianuarie

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 10:36
1713 citiri
Ministrul Muncii: Muncitorii romani in UE, fara nicio restrictie, din ianuarie
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii Mariana Campeanu a declarat luni ca, de la 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii nu vor mai avea nicio restrictie in ceea ce priveste libera circulatie in Uniunea Europeana in cautarea unui loc de munca. Declaratiile au fost facute la finalul unei vizitei oficiale in Olanda.

"Am ajuns, duminica dupa-amiaza, in Olanda si am avut la Ambasada Romaniei o intalnire de lucru cu reprezentanti de marca ai mediului guvernamental, social si de afaceri. (...) Temele intalnirii au vizat libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana. Foarte multe discutii s-au axat pe gasirea celor mai bune metode pentru a combate exploatarea lucratorilor migranti si a dumpingului social", a spus Mariana Campeanu.

Intrebata daca in Olanda s-a manifestat ingrijorare cu privire la eventuala "avalansa" de lucratori romani si bulgari, incepand din ianuarie 2014, ministrul Muncii a confirmat existenta unor asemenea temeri, insa discutiile cu oficialii olandezi s-au axat pe "drepturile pe care trebuie sa le aiba lucratorii migranti, pentru ca nu se pune problema restrictionarii in continuare a mobilitatii in UE".

"De altfel, in urma discutiilor care au avut loc a rezultat o opinie aproape unanima ca nu putem sa restrictionam libera circulatie a lucratorilor, dar, in acelasi timp, trebuie sa le asiguram drepturi egale cu ceilalti cetateni ai tarii unde ei merg sa lucreze", a adaugat Campeanu.

Ministrul a precizat ca un europarlamentar olandez a sustinut, in cadrul reuniunii, o alocutiune in care a subliniat necesitatea identificarii acelor metode si masuri prin care sa fie asigurate drepturi egale pentru toti lucratorii, indiferent din tara de unde provin sau unde vor sa lucreze, tema sustinuta si de reprezentantii tarii-gazda, acestia subliniind ca "trebuie combatuta exploatarea lucratorilor, dumpingul social, simultan cu asigurarea acelorasi drepturi pentru toti lucratorii".

In alta ordine de idei, ministrul roman al Muncii a aratat ca urmeaza sa semneze, marti, in Belgia, un protocol de colaborare si ca va vizita un oras unde se deruleaza un program pentru integrarea populatiei rome.

"Cred ca si schimburile de opinii pe care le voi avea in Belgia cu ministrul Ocuparii, Monica De Coninck, vor fi pe aceeasi linie de promovare a liberei circulatii si a drepturilor lucratorilor", a incheiat seful de la Munca.

Luni, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Romania, Mariana Campeanu, a efectuat o vizita oficiala in Regatul Tarilor de Jos, la invitatia omologului sau, Lodewijk Asscher.

Vizita a avut loc in contextul in care Regatul Tarilor de Jos va liberaliza, la 1 ianuarie 2014, piata muncii pentru cetatenii romani, data la care se incheie perioada maxima de restrictii, de sapte ani, prevazuta prin Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Totodata, Mariana Campeanu a participat, in calitate de invitat principal, la Reuniunea la nivel inalt privind libera circulatie a fortei de munca in cadrul Uniunii Europene, organizata de Ministerul Afacerilor Sociale si Fortei de Munca din Olanda, in cooperare cu alte ministere si cu autoritatile locale din Haga, Rotterdam si Westland.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Mariana Campeanu muncitori romani UE, #libera circulatie muncitori romani, #restrictii muncitori romani UE , #ministrul Muncii