Mariana Campeanu, in Financial Times: Care este adevarata problema economica a Romaniei

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 15:133795 citiri
Mariana Campeanu, in Financial Times: Care este adevarata problema economica a Romaniei
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii din Romania, Mariana Campeanu, a avertizat ca exodul tinerilor calificati va avea consecinte dezastruoase asupra tarii, daca fenomenul nu va fi inversat.

In conditiile in care Marea Britanie a lansat dezbateri aprinse legate de imigrantii romani, oficialul de la Bucuresti a precizat ca Guvernul din care face parte va incerca sa ii aduca inapoi pe tinerii calificati, pentru a revitaliza economia.

"Problema nu este ca lumea pleaca, avand in vedere ca aceasta tendinta exista de cativa ani buni. In tara noastra se vad cu ochiul liber efectele negative pe care le are emigrarea fortei de munca calificata, in special a medicilor si inginerilor, astfel ca a devenit o problema serioasa pentru noi", a transmis ministrul Muncii, intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times.

Populatia Romaniei a scazut cu aproape trei milioane de locuitori, in ultimii 10 ani, dupa ce multi tineri s-au mutat in alte state europene, unde pot gasi locuri de munca mai bine platite.

Chiar daca migratia neta s-a aplatizat anul trecut - perioada de varf a fost imediat dupa aderarea la UE - ministrul Muncii de la Bucuresti a spus ca abia acum se resimt efectele "exodului creierelor". Categoriile vizate sunt in special medicii si inginerii IT, care s-au indreptat catre Italia, Spania, Germania si Marea Britanie.

Mariana Campeanu a spus ca numarul mare al tinerilor care parasesc tara va pune o presiune mare asupra finantelor publice in viitor, astfel ca nu vor mai fi suficiente fonduri pentru a sprijini fondul public de pensii.

"Problema nu este doar ca au plecat multi romani cu calificari inalte, ci si ca tinerii au ales sa emigreze. Iar aceasta tendinta reprezinta o grea incercare cu care ne vom confrunta in viitorul apropiat, deoarece ritmul imbatranirii populatiei din Romania este cel mai ridicat din Europa", a explicat Mariana Campeanu pentru FT.

Financial Times calmeaza Londra: Romanii din Spania nu vor sa plece in Marea Britanie

Economia Romaniei da semne de revenire

Economia Romaniei a inregistrat o evolutie mai buna ca media la nivel european, datorita avansului din sectorul industrial si din agricultura. Se estimeaza ca anul trecut, PIB-ul a crescut cu 2,2%, in timp ce rata somajului se afla aproape la jumatate fata de media din UE, de 11%.

Insa ministrul Muncii se teme ca, avand in vedere criza demografica, va fi greu ca tara sa mentina acelasi ritm alert fara tineri.

Pentru a rezolva problema, Guvernul a introdus recent unele masuri pentru a-i convinge pe cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sa se intoarca acasa.

Printre ele se numara alocarea sumei de 100.000 de euro pentru cei care vor sa inceapa o afacere noua, subventii pentru scaderea costurilor ipotecare la achizitionarea primei case si o serie de subventii pentru antreprenorii care investesc in agricultura.

De asemenea, Romania este decisa sa atraga investitii din economiile Europei Occidentale, pentru a convinge emigrantii sa revina acasa si sa lucreze pentru multinationale, a explicat Mariana Campeanu pentru FT.

Insa ministrul Muncii a recunoscut ca inversarea tendintei migratiei va fi o sarcina dificila, avand in vedere ca salariile din Romania nu se compara cu cele din alte state europene.

Dar criza economica afecteaza multe din statele unde au emigrat cei mai multi romani - in special Italia si Spania - iar redresarea pietei interne va determina mai multi romani sa revina acasa, sustine Mariana Campeanu.