Campeanu: Statul plateste angajatilor concediati peste 14 milioane lei, din vina fostului Guvern

Marti, 03 August 2021, ora 11:351959 citiri
Campeanu: Statul plateste angajatilor concediati peste 14 milioane lei, din vina fostului Guvern
Foto: Wikipedia

Guvernul trebuie sa achite despagubiri de peste 14 milioane lei, la care se adauga sume in valuta si daune care nu au fost deocamdata calculate, in 860 de litigii deschise de functionarii concediati abuziv din administratie in 2009, vina integrala revenind fostului Executiv, afirma ministrul Muncii.

"Este foarte clar ca nemodificand prevederile neconstitutionale din cele doua ordonante de urgenta, salariatii nu au nicio vina si, ca atare, avand in vedere si concluziile Curtii de Conturi lasate in fiecare minister in care cere ca banii respectivi sa fie imputati persoanelor vinovate, rezulta foarte clar ca aceasta vina nu poate fi pusa in sarcina salariatului de la Directia Economica sau de la Salarizare, ci de vina este Guvernul care nu si-a indeplinit datoria de a pune de acord prevederile ordonantei cu cele ale Constitutiei", a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu, scrie Romania Libera, care citeaza Mediafax.

Obligatia statului de a achita despagubirile este indicata intr-un document analizat la nivelul Guvernului privind "persoanele care au castigat in instanta, definitiv si irevocabil, la nivelul fiecarui minister, in urma destituirilor si concedierilor efectuate ilegal".

Din analiza datelor, prezentata in urma cu doua saptamani de Mediafax, rezulta ca pana in prezent au fost raportate 860 de litigii solutionate, reprezentand, in general, actiuni in contencios administrativ aflate pe rolul instantelor prin care s-a solicitat anularea actelor administrative emise in temeiul dispozitiilor OU 37/2009 si/sau OU 105/2009 si reincadrarea in functia publica detinuta anterior, cu plata drepturilor salariale si/sau a daunelor morale.

Functionarii, schimbati in baza unei ordonante neconstitutionale

In aprilie 2009, Guvernul Boc a emis Ordonanta de Urgenta 37/2009 prin care toti directorii de servicii deconcentrate din tara au fost schimbati din functii, cu argumentul "imbunatatirii activitatii administratiei publice".

Aceasta ordonanta a fost declarata neconstitutionala, dar Guvernul a revenit cu un nou act normativ similar, respectiv Ordonanta de Urgenta 105/2009, prin care a preluat integral continutul ordonantei anterioare. Si acest act normativ a fost declarat drept neconstitutional de catre Curtea Constitutionala.

Sursele citate au aratat ca din analiza efectuata la nivelul Executivului rezulta ca, pentru persoanele care au contestat in instanta decizia de concediere si au avut castig de cauza, statul trebuie sa achite despagubiri totale de peste 14,2 milioane lei, 10.000 euro si 15.955 dolari, la care se adauga sume care nu au fost deocamdata calculate de ministerele Agriculturii, Educatiei, Comunicatiilor, Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta a declarat, la inceputul lunii iunie, ca Guvernul va actiona in instanta impotriva fostilor demnitari care au creat prejudicii inclusiv prin schimbarea politica a sefilor diferitelor structuri din administratie, directori demisi care solicita in prezent daune din partea statului.

El a aratat ca sute de sefi din administratie concediati la instalarea Guvernului Boc au dat in judecata Executivul si au castigat, iar actualul Cabinet trebuie sa le achite daunele.

Premierul a precizat ca Executivul va incerca sa obtina banii de la persoanele care au semnat actele de demitere.