Fugarul Marian Zlotea, la un pas de a obține anularea condamnării. Cum i-a convins „maestrul de ceremonii” al PDL pe judecători să-i rejudece dosarul - MOTIVARE

Vineri, 05 Mai 2023, ora 21:25
2850 citiri
Fugarul Marian Zlotea, la un pas de a obține anularea condamnării. Cum i-a convins „maestrul de ceremonii” al PDL pe judecători să-i rejudece dosarul - MOTIVARE
Marian Zlotea este unul dintre fugarii de lux ai României protejați de autoritățile din Italia. FOTO: Poliția Română

Tribunalul București va dezbate, începând cu data de 24 mai, cererea de revizuire formulată de Marian Zlotea – unul dintre fugarii de lux ai României care se ascunde în Italia – după ce Curtea de Apel București a trimis dosarul spre rejudecare pe motiv că judecătorul fondului n-a analizat punct cu punct toate argumentele fostului șef ANSVSA.

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fost condamnat pe 13 ianuarie 2021 la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru 28 de acte materiale de trafic de influență, luare de mită, 15 fapte de instigare la luare de mită și grup infracțional organizat.

Pe data de 23 februarie 2021 acesta s-a predat autorităților italiene, iar de atunci este în Italia.

După ce a fugit în Italia, Zlotea a cerut revizuirea condamnării, susținând că toți martorii de la proces au mințit, iar el are dreptate.

Pe 28 iulie 2022, Tribunalul București i-a respins lui Zlotea cererea de revizuire, arătând că martorii audiați, în număr de 16, nu au fost condamnați pentru mărturie mincinoasă pentru a se putea susține că este afectată legalitatea și temeinicia hotărârii pronunțate.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Curtea de Apel București nu a fost de aceeași părere, considerând că judecătorul de la Tribunalul București trebuie să verifice fiecare declaraţie în parte și să o compare cu probele de la dosar, pentru a putea aprecia dacă martorii au mințit sau nu.

Declarațiile martorilor au mai fost analizate de două instanțe, înainte de pronunțarea deciziei definitive de condamnare, iar dacă Marian Zlotea are dreptate, atunci au greșit trei judecători: unul la fond și doi în apel.

Pe data de 10 martie 2023, fugarul Marian Zlotea – „maestrul de ceremonii” la petrecerile și pomenile electorale ale PDL – i-a convins pe judecătorii de la Curtea de Apel București să desființeze decizia prin care Tribunalul București i-a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire a condamnării de 8 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită.

De ce a trimis Curtea de Apel București revizuirea spre rejudecare

Ziare.com prezintă ce anume au notat judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei de trimitere a cauzei spre rejudecare:

  • „Curtea constată că, odată învestită cu o cerere de revizuire (…), în etapa admisibilității în principiu, (…) instanța trebuie să identifice declarațiile cu privire la care revizuentul susține că ar fi mincinoase și să stabilească dacă se poate susține, la nivel formal, că, pe respectivele declarații, s-a întemeiat hotărârea de condamnare.
  • De asemenea, (…) trebuie stabilit care este data la care declarațiile pretins mincinoase au fost prestate, pentru ca, în funcție de acest aspect, să se stabilească dacă există o cauză care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale (de exemplu, prescripția) cu privire la pretinsele infracțiuni de mărturie mincinoasă, caz în care proba cazului de revizuire se face în procedura de revizuire sau, dacă nu există un astfel de caz, situație în care se impune dovedirea cazului de revizuire prin hotărâre definitivă de condamnare pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă.
  • Or, Curtea constată că, în esență, cererea formulată de revizuent, nu a fost analizată în niciun fel de către judecătorul fondului, acesta, de plano, respingând-o, prin apelul la argumente care nu pot fi susținute, care nu pot reprezenta o motivare a unei soluții și care transformă dreptul de acces la justiție într-unul teoretic și iluzoriu.
  • Este adevărat că, prin reglementarea căilor extraordinare de atac, legiuitorul a instituit excepții, de strictă interpretare, de la principiul securității juridice, însă dispozițiile legale trebuie interpretate de o manieră care să le asigure eficiența și nu în contra scopului în vederea căruia au fost editate.
  • Curtea constată, în aceste condiții, că judecătorul fondului nu s-a pronunțat, în nici un fel, cu privire la cererea de revizuire, judecata în prima instanță fiind inexistentă, situație care este echivalentă, în drept, cu aceea în care este incidentă nulitatea absolută, teoria actului inexistent fiind subsumată de doctrină și practica judiciară acestei din urmă sancțiuni.
  • Pe cale de consecință (…), Curtea va desființa sentința primei instanțe și va dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul București”, se arată în documentul citat.

De ce a respins Tribunalul cerea de revizuire formulată de Zlotea

Ziare.com a consultat și motivarea judecătorului de la Tribunalul București, din 28.07.2022 pentru a vedea ce a invocat Marian Zlotea în sprijinul revizuirii deciziei de condamnare.

  • „Pentru a fi incident acest caz de revizuire este necesar ca mărturia mincinoasă să fi fost săvârșită de un martor și să fi avut o contribuție determinantă la pronunțarea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.
  • Cererea de revizuire poate fi admisă pentru cazul de revizuire invocat numai dacă prin săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă s-ar fi ajuns la condamnarea greșită a revizuentului, ceea ce în speță nu este cazul.
  • În cauză, martorii audiați nu au fost condamnați pentru mărturie mincinoasă pentru a se putea susține că este afectată legalitatea și temeinicia hotărârii pronunțate. (…)
  • Reiterarea în cererea de revizuire a unor apărări cunoscute de instanţele de fond și apel nu poate fi considerată drept motiv de revizuire (…), instanțele reținând ca fundament pentru condamnarea revizuentului doar declarațiile martorilor care se coroborau cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză”, reține judecătorul în motivare.

Instanța: „Declarațiile pretins mincinoase au fost deja analizate”

Judecătorul a arătat că declarațiile celor 16 martori pe care Zlotea îi acuză că mint au fost analizate atât la fond, cât și în apel.

  • „Prin urmare, nu se poate efectua o reanalizare a modului de interpretare a probelor de către prima instanţă investită cu soluţionarea fondului cauzei (apelul declarat de apelantul Zlotea Marian fiind respins de Curtea de Apel București), judecătorul de la prima instanţă fiind ţinut să examineze strict măsura în care motivele invocate în cererea formulată se încadrează în cazurile reglementate în art. 453C.pr.pen.
  • Acest caz de revizuire se dovedește prin hotărâre judecătorească definitivă prin care instanța s-a pronunțat asupra fondului cauzei, constatând existența faptei de mărturie mincinoasă și săvârșirea lor de către respectivele persoane, or, astfel cum s-a arătat anterior, declarațiile martorilor pretins mincinoase de către revizuent au fost cunoscute și analizate de instanțele de fond și control judiciar, în cauză neconstatându-se existența mărturiei mincinoase și săvârșirea ei de către martorii audiați.
  • Din analiza prevederilor care reglementează calea extraordinară a revizuirii rezultă că finalitatea acestei căi de atac constă în înlăturarea erorii judiciare, revizuirea fiind un remediu procesual menit, în cazuri extreme şi expres prevăzute, să înfrângă autoritatea de lucru judecat şi să repare posibilele erori comise într-o judecată penală”, se mai arată în motivare.

Marian Zlotea, găsit vinovat pentru zeci de capete de acuzare

Fostul europarlamentar PDL, Marian Zlotea, a fost condamnat pe 13 ianuarie 2021, la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru corupție, pentru fapte făcute în calitate de șef al ANSVSA.

Inițial, Tribunalul București îl condamnase pe Marian Zlotea la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Zlotea a fost găsit vinovat pentru infracțiunile de:

  • trafic de influență în formă continuată (28 de acte materiale) pentru care a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare,
  • luare de mită - 5 ani,
  • instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) - 8 ani
  • constituire a unui grup infracțional organizat - 5 ani.

„Contopește pedepsele aplicate urmând ca inculpatul Zlotea Marian să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, sporită la 8 ani și 6 luni închisoare” arăta Curtea de Apel București.

Controale sanitare oprite pe bani plus cotizații la partid cu de-a sila

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Marian Zlotea ar fi determinat conducerea DSVSA București, respectiv pe Doina Lupu, fost director coordonator, și pe Marius Hofman, fostul adjunct al acesteia, să abuzeze de funcțiile deținute pentru procurarea produselor alimentare necesare unor activități precum atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, susținerea unor evenimente, asigurarea protocolului ANSVSA, dar și al altor instituții.

De exemplu, Nelu Bărăcel, fost curier personal al lui Zlotea, a dat informații inedite și a arătat că pachete de protocol au ajuns și la miniștri și politicieni. El a povestit că în ședințele de partid s-a discutat despre „protocoale” pentru Sărbătorile de Paşti pentru demnitari.

„De la secretariatul PDL Sector 5 Bucureşti, nu mai ştiu exact de la cine, am primit nişte liste, cu instituţii publice: ministere, Guvern, Președinție și sediul central al PDL, precum și cu numerele de telefon ale unor persoane de contact. Marian Zlotea mi-a cerut mie să mă ocup de distribuirea protocoalelor care urmau să fie strânse la mine acasă. Protocoalele trebuiau predate persoanelor de contact de pe listele primite”, a povestit șoferul.

Whisky și iepurași de ciocolată pentru mai-marii PDL

Bărăcel a explicat că la domiciliul său au sosit în mod repetat diverse autovehicule, unele din provincie, care au adus aproximativ 80 de miei gata tăiaţi.

„De la secretariatul PDL Sector 5 Bucureşti am primit o sumă de bani, din care am cumpărat vreo 50 de coșuri, în care am pus câte un cozonac, o sticlă de vin alb și de vin negru, o sticlă de whisky, două ouă pictate, un iepuraș de ciocolată. Nu ştiu cine erau persoanele care aducea miei, aceştia nefiind achitaţi de mine. Mieii și coșurile cu produse le-am distribuit conform indicațiilor din listele primite”, a povestit șoferul.

Pe de altă parte, Zlotea ar fi condiționat menținerea pe funcții și păstrarea locului de muncă la DSVSA București a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecție și Control și pe cei ai Serviciului Igienă Veterinară de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 lei / fiecare inspector, reprezentând o cotizație lunară pentru PDL, plata ce s-a efectuat în perioada ianuarie - mai 2010.

Procurorii îl mai acuză pe Zlotea că, în perioada noiembrie - decembrie 2011, a pretins suma de 143.000 de lei, de la administratorul unor supermarketuri, pentru a favoriza și a proteja magazinele respective de controalele DSVSA județene și DSVSA București. El ar fi primit mita, disimulat, prin încheierea a două contracte fictive de prestări servicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Marian Zlotea condamnat definitiv, #revizuire, #rejudecare, #Tribunalul Bucuresti, #prescriptie , #justitie