Vitejia ofilita a lui Victor Ponta (Opinii)

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 19:44
7876 citiri
Vitejia ofilita a lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Evz

Praf s-a facut vitejia lui Victor Ponta cand a ajuns la Marian Vanghelie! Dupa ce s-a aratat zmeu cu Mircea Geoana, o tinta deja invinsa inainte de inceperea ofensivei, pe langa Marian Vanghelie presedintele PSD da din coada ca un catelus dresat. Iar "primarul care este" nu pierde ocazia pentru a-l umili temeinic.

"Am spus: eu raman in PSD, dar nu oricum, sa fiu o marioneta, sa vad ca exista o serie de lucruri pe care nu le inteleg si prin care nu putem sa castigam alegerile. Raman in PSD daca tie iti convine sa faci echipa cum vreau si eu, nu numai cum vrei tu", a redat Marian Vanghelie raspusul pe care i l-a dat lui Victor Ponta care s-a dus dupa el tocmai la Bruxelles pentru a-l intreba daca ramane in PSD.

Cu alte cuvinte, sa ne intelegem, Victor Ponta s-a rugat de Marian Vanghelie sa ramana in partid, iar Marian Vanghelie a pus conditii. Poate n-o fi adevarat ce povesteste primarul sectorului 5, dar n-am vazut nicio infirmare din partea liderului social democrat.

Acum, daca e sa fim cinstiti, nu cred ca motivele excluderii lui Mircea Geoana si cele care ar justifica excluderea lui Marian Vanghelie se compara macar. Daca primele nu sunt clare nici acum, in cazul lui Alamanahe e greu de ales cel mai grav. De la gafele sale intrate deja in folclor, la exprimarile de maidan, in public, chiar la adresa lui Victor Ponta, de la halul in care arata sectorul 5 fie iarna, fie vara, pana la deplasarile sale cu elicopterul pe la nunti. Ca sa nu mai vorbim despre prietenia afisata cu doi dintre cei mai aprigi dusmani ai PSD, adica Elena Udrea si Gabriel Oprea.

"As spune ca e primul pas spre normalitate in politica romaneasca, in momentul cand un guvern vine catre un primar din Opozitie si, intr-adevar, vrea sa demonstreze ca alaturi de un primar din Opozitie, care este norocos, cum zice doamna ministru, sau nervos, cum as spune eu, reusim sa putem sa ducem la bun sfarsit un lucru foarte bun. (...)

Am capacitatea si imi doresc sa imi depasesc orgoliile, pentru ca orgoliile nu sunt bune in politica. Cred ca asta este o noua viziune de a incerca sa facem politica in Romania", spunea Marian Vanghelie nu cu mult timp in urma, cand impreuna cu cei doi prieteni ai sai a inaugurat un proiect social in sectorul 5 al Capitalei. Nici singur in baie Mircea Geoana n-ar fi zis asa ceva si totusi el, nu Marian Vanghelie, a fost cel exclus.

E drept ca dupa acea declaratie, Marian Vanghelie a pierdut sefia PSD Bucuresti, insa a continuat sa o conduca de facto si este foarte probabil ca dupa milogeala de la Bruxelles, Victor Ponta sa i-o dea inapoi, cu o mare funda deasupra. Si nu este singura conditie pusa, se pare, de primarul sectorului 5. El cere si pastrarea presedintilor de filiala de la Giurgiu, Calarasi, Buzau si Braila, adica mentinerea pe pozitii a oamenilor sai. Si este posibil sa primeasca si asta. Orice, doar sa nu plece.

De ce? Pentru ca, spre deosebire de Mircea Geoana, care a fost o creatie ratata a baronilor, Marian Vanghelie este un foarte puternic baron. Baronul de Bucuresti, de care depind in mare masura succesul si banii partidului in Capitala. Nu pentru ca Marian Vanghelie ar avea cine stie ce carisma sau proiecte. Dar a avut abilitatea de a-si crea o retea de influenta de la nvielul strazii, pana la cel al institutiilor cheie, care, fie cumparata, fie santajata raspunde numai la comenzile sale.

Si Victor Ponta isi pemite acum mai putin ca niciodata sa piarda aceasta retea. Deja USL a pierdut doi primari de sector importanti, pe Neculai Ontanu si pe Catalin Popescu Piedone. Daca-l pierde si pe Vanghelie, are o mare problema. Da, excluderea sa exemplara ar aduce un beneficiu de imagine pentru partid, la nivelul electoratului educat deci, ma tem, minoritar. Dar odata cu el ar fi excluse si butoanele pe care le controleaza. In plus, Victor Ponta nu a uitat cum in 2000 Marian Vanghlie a castigat secotrul 5 pe cont propriu impotriva candidatului PSD.

Asa ca Marian Vanghelie nu numai ca nu se arata deloc impresionat de recenta demonstratie de forta a presedintelui PSD, dar isi si permite sa-l ameninte voalat: "Sunt suparat, ma gandesc si eu la un partid de stanga alaturi de mai multi colegi (...)Nu am vrut sa ma duc cu USL la Cluj pentru ca sunt suparat, desi am fost invitat. In momentul in care voi considera ca sunt respectat pentru functia pe care o am si ceea ce reprezint eu in acest partid, atunci ma voi duce".

Tot plusul de autoritate castigat de Victor Ponta in episodul Geoana este acum demontat bucata cu bucata de Marian Vanghelie. Cand vine vorba de marii baroni, Victor Ponta isi pierde suflul, dar, paradoxal, trasarea clara a acestei limite ar putea fi garantia supravietuirii sale. Caci greii PSD nu pot fi decat incantati de un presedinte de paie care sa nu-i deranjeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Vanghelie PSD demisie, #Victor Ponta Marian Vanghelie, #Vanghelie putere alegeri PSD , #PSD