Vanghelie si Udrea au invins impreuna (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 18:27
6006 citiri
Vanghelie si Udrea au invins impreuna (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

La 22 de ani de la caderea lui Nicolae Ceausescu, marii invingatori ai democratiei si statului modern sunt ei - singurii impliniti cu adevarat. Pentru ei, Revolutia a avut sens. Pentru ca au valoare si aceasta le-a fost confirmata de poporul roman.

Pe de-o parte, Cavalerul infrastructurii, de cealalta "cel mai de succes produs al politicii romanesti" din ultimii ani, dupa cum i-a categorisit presedintele pe amandoi.

Doua flori ale perioadei postdecembriste, cele mai reprezentative dintre toate. Nu le-a rezistat nimeni. Una a facut dreapta, celalalt stanga. Unul s-a jurat ca peste 10 ani va fi cel mai important om din Romania, cealalta dezvolta ambitii in fata carora faraonicele fantasme ale lui Ceausescu par niste jucarii pentru sugari. Unul are scoala vietii, cealalta preda de-o viata pe tocuri in scoli.

Elena si Marian, oricat de diferiti ar putea sa va fi parut la o prima vedere, sunt copiii de suflet ai celuilalt emanat al natiunii. Dupa Ion Iliescu, care cel putin si-a incheiat opera de distrugere, Traian Basescu inca mai actioneaza cu o consecventa halucinanta, continuand sa bulverseze toate valorile. Praful deja se ridica in aer, pentru ca si ultimul reper a fost demult prabusit si spulberat.

Daca despre Iliescu se poate spune ca nu a vrut, dar i-a iesit, la Basescu e taman pe dos - se pare ca a vrut, dar nu a putut si nici nu i-a iesit nimic. Pentru ca Iliescu a nascut greata si revolta, Basescu a venit si a facut pulbere si ultima noastra speranta si prima sa promisiune - in teapa au fost trase, chiar in Piata Victoriei, doar iluziile si naivitatile noastre. Moartea lui Havel ne-a ilustrat si mai bine diferentele.

Ei au de ce sa fie mandri si inainte de '89 si dupa si astazi. Noi, cu exceptia zilelor de 21 - 22, trebuie sa rosim pentru fiecare zi in care ne-am abandonat alde udrelor si vanghelilor. Pentru ca Iliescu inca ne bantuie prezentul, Traian Basescu a compromis tot ce se putea compromite si pentru viitorul apropiat. Ultimul, de frica sa nu piarda puterea, si i-a facut prieteni pe toti fostii mafioti de ieri.

Iar noi ne-am prefacut a nu intelege cat de mult vom plati pentru ingaduinta fata de coruptia lor. Ne-am complacut in sistemul lor ticalosit, temandu-ne ca refuzul micilor pomeni si firimituri ne va costa mai mult decat am platit pentru a castiga doar ei.

Asa au pacalit majoritatea de fiecare data, cumparand-o prin subventii, mariri de salarii si alte pomeni electorale. Pentru ca in final, ironic, sa condamne tot poporul pentru impotenta lor.

Aceasta e, pe scurt, povestea celor 22 de ani. Intre timp, poporul a fugit din prezent si s-a retras in ce i-a fost mai convenabil. Unii in trecut, altii in spectacolul etern al scandalurilor si circului afisat in emisiuni de dezbatere. Altii pur si simplu au fugit spre locuri mai normale. Cei mai multi asteapta doar sa treaca timpul si "cineva" sa le rezolve toate problemele.

Dar cei mai periculosi si victimele sigure ale viitoarei campanii sunt cei care inca mai cred intr-o tabara sau in alta. Ei sunt viitoarea masa de manevra cu care vor lucra echipele celor doi. In timp ce, pe la colturi, prin sali de sport si pe terenuri virane, Udrea si Vanghelie isi vor strange mainile si se vor pupa de trei pe fiecare obraz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Elena Udrea Marian Vanghelie, #Traian Basescu Udrea Vanghelie, #Ion Iliescu Vanghelie Geoana , #PSD