Vanghelie: Guvernul ascunde o scrisoare de la Oficiul Antifrauda despre Tel Drum si Asesoft

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 10:01
10699 citiri
Vanghelie: Guvernul ascunde o scrisoare de la Oficiul Antifrauda despre Tel Drum si Asesoft
Foto: Arhiva (PSNews)

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, sustine ca Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a trimis inca da acum un an si jumatate o scrisoare la Guvern in care cerea sa fie verificate de institutiile statului firmele Tel Drum si Asesoft, controlate de Liviu Dragnea si Sebastian Ghita, dar Guvernul nu a facut nimic.

"A venit o scrisoare de la OLAF, fiind institutia care verifica toti banii europeni, la Guvern, in care spune foarte clar ca trebuie verificate de catre institutiile statului Tel Drum si Asesoft si eu vreau sa va rog sa lansati public, catre Victor Ponta si Liviu Dragnea, daca exista aceasta scrisoare. Daca nu exista aceasta scrisoare, eu imi dau demisia din viata de primar si plec din viata politica.

Eu va demonstrez ca exista aceasta scrisoare. Vreau sa lansez si sa intrebati daca exista aceasta scrisoare venita. Daca ei spun ca nu exista, eu va voi arata scrisoarea. Daca nu exista, eu va spun public ca plec din politica", a declarat primarul Sectorului 5, marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

El a mai sustinut ca e vorba despre "valori foarte mari", de aceea, DNA ar trebui sa verifice informatiile din scrisoarea trimisa de OLAF autoritatilor romane.

"Un an si jumatate de cand a venit aceasta scrisoare. Este tinuta de Guvernul Romaniei pentru ca nu o trimit nici la DNA - e de competenta DNA, valorile sunt foarte mari - nici la Parchet, dar nu vreau sa ma pronunt. Acolo unde considera ca trebuie trimisa. De ce o tin la Guvern? Asta e modul de abordare", a mai spus Marian Vanghelie.

Tel Drum, creatia lui Liviu Dragnea

Firma Tel Drum a fost infiintata de Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, in 2002, pe cand era seful Consiliului Judetean Teleorman. Daca la inceput avea exclusivitate doar pe judetul condus de Dragnea, dupa ce acesta a ajuns in Guvern a obtinut contracte in toata tara, scria Adevarul in decembrie 2014.

Liviu Dragnea a negat ca ar avea vreo legatura cu Tel Drum, dar firma e condusa de apropiatul sau Marian Fiscuci, care a cumparat-o la privatizare cu doar 8 miliarde de lei, in rate, desi societatea era evaluata la 20 de miliarde.

Ulterior, contractele pe bani publici au inceput sa curga garla. In perioada 2003-2004, firma a castigat toate proiectele SAPARD pe drumurile din Teleorman, in valoare de 4,95 milioane euro. De asemenea, firma a castigat majoritatea lucrarilor de reparatii la drumuri organizate de primariile conduse de primari PSD, ajungand sa detina apoi monopolul in judet prin efectuarea de lucrari diverse, de la reparatii pe drumurile judetene, pana la alimentari cu apa sau alte lucrari edilitare, scrie sursa citata.

Tel Drum a intrat in atentia Comisiei Europene, care, in 2011, a cerut un audit, suspectand ca licitatiile au fost trucate. In prezent exista procese pe rol.

Pe de alta parte, in ultimii trei ani se estimeaza ca firma a castigat din bani publici peste 100 de milioane de euro, ca urmare a contractelor incheiate cu diverse institutii publice din toata tara, de la Satu Mare pana la Constanta.

Asesoft si Facilitatea Schengen

Asesoft si Teamnet, firmele controlate de deputatul PSD Sebastian Ghita, un apropiat al premierului Victor Ponta, au intrat in atentia Comisiei Europene in 2011, dupa ce au fost incheiate contracte de 18,2 milioane de euro cu Ministerul de Externe. Banii reprezentau fonduri PHARE din Facilitatea Schengen, in schimbul carora consortiile Asesoft au implementat mai multe sisteme IT pentru traficul la frontiera, scria anul trecut Centrul de Investigatii Media.

De asemenea, firmele lui Sebastian Ghita ar fi facut mai multe afaceri intre ele cu bani de la institutii guvernamentale, considerate suspecte de ANAF, cu scopul de a evita plata TVA. Conform sursei citate, numai la ASESOFT International ANAF ar fi constatat in 2011 un prejudiciu de 7.046.400 de lei, dar sumele totale sunt mult mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Vanghelie scrisoare OLAF TelDrum Asesoft, #Dragnea scrisoare OLAF Vanghelie, #Vanghelie Dragnea Ghita , #PSD