Ziua în care Marian Vanghelie l-a confundat pe Che Guevara cu Fidel Castro REPORTAJ

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 21:30
6048 citiri
Ziua în care Marian Vanghelie l-a confundat pe Che Guevara cu Fidel Castro REPORTAJ
Marian Vanghelie s-a comparat cu Che Guevara în ceea ce privește anii de pușcărie, deși liderul comunist cubanez n-a fost condamnat niciodată. FOTO: Ionuț Mureșan

Social-democratul Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, susține că în spatele condamnării lui de 11 ani și 8 luni de închisoare stă fostul general SRI Florian Coldea, care ar fi urmărit să-l bage la închisoare „pentru 19 ani”. „Che Guevara nu știu dacă a luat 19 ani!” – a exclamat Vanghelie. Adevărul istoric este că Ernesto „Che” Guevara nu a făcut o zi de pușcărie, iar fostul edil îl confundă cu un alt lider al revoluției cubaneze, Fidel Castro (1 an închisoare).

Marian Vanghelie s-a referit Ernesto „Che” Guevara, marți, 11 ianuarie, spunând că nici măcar acest lider comunist nu a suferit o condamnare cu închisoarea așa grea precum cea pe care Florian Coldea ar fi cerut-o pentru el.

Numai că Che Guevara n-a făcut o zi de pușcărie în viața lui, până să fie prins în Bolivia pe 8 octombrie 1967 și executat pe data de 9 octombrie din ordinul președintelui René Barrientos Ortuño. Este posibil ca Marian Vanghelie să îl fi confundat pe Che Guevara cu Fidel Castro, care a fost încarcerat vreme de 1 an, după tentativa eșuată de a-l înlătura de la putere pe președintele cubanez Fulgencio Batista, în 1953.

Rămâne un mister personajul istoric pe care Marian Vanghelie l-a avut în minte când a rostit următoarele cuvinte:

„Mi-e frică de Dumnezeu. Restul…mergem înainte! Ce va vrea Dumnezeu, aia se va întâmpla. (…) Multe lucruri se pot spune în acest moment. Într-o perioadă foarte apropiată cred că voi spune mult mai multe lucruri, și mai multe lucruri. (…) Ca să fim pragmatici, trebuie să spunem că mi s-a cerut (n.r.- o pedeapsă) de 19 ani. Adică…înțelegeți dumneavoastră? Che Guevara nu știu dacă a luat 19 ani! Deci, eu pot să întorc (n.r. – situația procesuală) în favoarea mea în felul următor: dacă mie mi se spune o singură probă, mi se dovedește o singură probă – că eu am încălcat legea din România sau că am luat vreo mită – sunt de acord cu orice condamnare pentru mine. Dar, atâta timp cât nu există probe și totul este mistificat și falsificat…Cineva a fost pus și amenințat să dea declarații despre mine, pentru că a avut o evaziune sau nu știu ce a avut. Toți oamenii care au fost obligați să dea declarații false, speriați de DNA, prinși cu cătușele de calorifer la DNA au dat declarații, oficial, despre ce li s-a întâmplat”, a declarat Marian Vanghelie la ieșire din sala de judecată.

Vanghelie: „Procurorii mi-au cerut să-i denunț pe Băsescu și pe Geoană”

Întrebat dacă lui i s-a cerut să facă denunțuri și dacă a dat curs solicitărilor, fostul edil a răspuns: „Da. Nu, nu avem colaborări, nu mă pricep la asemenea lucruri. Eu nu cred că un om trebuie să fie folosit pentru a băga pe alții la pușcărie, ca să iasă el. Nu cred în asemenea lucruri”.

Ziare.com l-a întrebat pe Marian Vanghelie ce nume i-au cerut procurorii DNA să menționeze în denunțurile despre care spune anchetatorii i-ar fi propus să le facă.

„Au fost mai multe nume, dar mă opresc la două importante. Mi s-au cerut, ca nume, Traian Băsescu și Mircea Geoană. Și o altă listă de nume cu funcții foarte importante, foști și actuali. (S-a întâmplat – n.r.) pe vremea în care eram în Arestul Central. Atunci, mă chemau din 3 în 3 zile. Și nu m-a chemat doar procurorul meu (n.r. – de caz), ci m-au chemat mai mulți procurori. Procurorul de caz insista într-o altă formulă, apoi m-au mai chemat și alții, are nu lucrau în cazul meu. (Spuneau – n.r.) dacă pot să scriu de Băsescu, de Geoană, ce știu”, a mai spus Vanghelie.

Marian Vanghelie și Tudor Pendiuc s-au salutat pe holurile instanței

Pe de altă parte, Marian Vanghelie a început cu o amendă procesul în apel, după ce a „fentat” controlul epidemiologic de la Palatul de Justiție, intrând pe o ușă lăturalnică. 250 de lei va trebui să plătească fostul edil al Sectorului 5.

La un pas de amendă a fost și fostul primar Tudor Pendiuc (8 ani pe fond pentru luare de mită), care a uitat să poarte mască de protecție pe holurile Curții de Apel București – poate și pentru că se uita la Marian Vanghelie care lua amendă. Atenționat fiind de jandarmi, Tudor Pendiuc și-a pus imediat masca de protecție.

Pe 13 martie 2021, Marian Vanghelie a primit o primă decizie, adică pe fond, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, sub forma unor bani și foloase necuvenite pe vremea când era primar. Mita ar fi fost luată de Vanghelie în repetate rânduri, în schimbul atribuirii unor contracte „cu dedicație”, din care primea o cotă-parte.

„Contopește cele 3 pedepsele concurente de câte 7 ani închisoare, urmând a stabili pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care va adăuga 1/3 din restul pedepselor aplicate, adică 4 ani și 8 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 ani și 8 luni închisoare”, se arată în decizia TB cu privire la Marian Vanghelie.

Pe lângă pedeapsa de 11 ani și 8 luni de închisoare, Tribunalul Bucureşti a mai decis ca Marian Vanghelie să restituie comunităţii peste 15 milioane de euro, reprezentând daune materiale.

Tudor Pendiuc (foto), fost primar al Piteștiului, a fost condamnat de Tribunalul București la pedeapsa de 8 ani de închisoare, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

„Inculpatul urmează să execute pedeapsa cea mai grea, și anume 6 (șase) ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite. Inculpatul urmează să execute pedeapsa rezultantă de 8 (opt) ani închisoare”, se arată în decizia TB cu privire la Tudor Pendiuc.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Marian Vanghelie, #luare de mita, #Che Guevara, #Fidel Castro Cuba , #primar