Ion Iliescu ii netezeste drumul lui Sorin Oprescu (Opinii)

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 22:246459 citiri
Ion Iliescu ii netezeste drumul lui Sorin Oprescu (Opinii)

Partiala mazilire a lui Marian Vanghelie este o jumatate de infrangere pentru liderul de la Bucuresti si o jumatate de victorie pentru Victor Ponta si n-as exclude deloc ca, pana la urma, din aceasta miscare sa ramana doar fabuloasa vorba de duh scapata de "Almanahe", la televizor, dupa sedinta de la PSD.

Victor Ponta ii poarta sambetele primarului sectorului 5 de multa vreme, caci Marian Vanghelie este unul dintre baronii care i-au sfidat public autoritatea, cel mai des si cel mai grav, inclusiv in privinta protocolului cu liberalii. N-a reusit sa-i faca insa nimic pana cand nu a reusit sa convinga conducerea partidului ca in subordonarea lui Marian Vanghelie, tradusa si in deciziile consilierilor PSD, pericliteaza viitoarele alegeri locale si soarta USL in Capitala. Dar chiar si asa, nu a putut decat sa-i ia dreptul de decizie exclusiva, prin crearea acelui birou de coordonare pentru filiala Bucuresti.

Componenta lui spune totul despre nesiguranta presedintelui PSD. Victor Ponta, asezat in fruntea consiliului, si-a asigurat suportul celor mai grei lideri ai partidului, Ion Iliescu si Adrian Nastase, pentru a-i tine piept lui Marian Vanghelie, care a ramas la randul sau in acest organism colectiv. Dar prezenta celor doi grei explica si miza miscarii, iar nu ea are legatura cu onoarea "nereperata" a lui Victor Ponta.

Ion Iliescu si Adrian Nastase pregatesc alegerile locale si, n-as exclude, chiar pe cele prezidentiale. Ion Iliescu stie ca Marian Vanghelie, rebel si independent, daca este lasat de capul lui ar putea ca, pentru un pret corect oferit de Elena Udrea, sa-i saboteze campania lui Sorin Oprescu. In plus, dupa realegere, preferatul lui Ion Iliescu, poate viitor prezidentiabil al PSD, nu mai trebuie expus prin adversitatea unui consiliu in care oamenii lui Marian Vanghelie sa-si dea mana cu cei ai Elenei Udrea. Consilierii nu mai trebuie sa fie asadar dependenti exclusiv de Marian Vanghelie, "prieten" vechi al lui Sorin Oprescu. Ion Iliescu n-a uitat cu siguranta din cauza cui a ajuns actualul primar sa candideze ca independent in 2008 si nu vrea sa riste nimic.

Deocamdata insa, Marian Vanghelie nu a pierdut cu adevarat controlul filialei Bucuresti, caci toate pozitiile importante sunt detinute de oamenii sai, iar banii si logistica filialei sunt la el. Asa ca Marian Vanghelie are toate motivele sa-i prevada, in stilul sau inconfundabil, vremuri grele lui Victor Ponta: "Nu poti sa conduci organizatia de Bucuresti decat daca poti si daca esti bun, ca altfel te ejaculeaza". De altfel, insusi Ion Iliescu s-a ferit sa spuna direct ca Vanghelie nu mai conduce filiala. Sa ne aducem aminte ca primarul "care este" si-a asigurat recent bunavointa patriarhului caruia i-a organizat ziua de nastere.

Dincolo de toate acestea, tunderea partiala a puterii lui Marian Vanghelie, macar la nivel de imagine, este benefica, caci ascensiunea unor semianalfabeti cu renume de interlopi este toxica pentru politica, in special, si pentru societate, in general. Dar aceasta miscare pe fond legitima este minata de doua vicii majore care o transforma dintr-o tentativa de purificare a PSD, intr-o reglare de conturi intre un "golan" batran si unul mai tanar, ca sa parafrazam o de-acum celebra zicere a unui alt "golan".

Caci Victor Ponta il paleste pe Marian Vanghelie dupa ce discursul sau s-a vanghelizat complet. Presedintele PSD a devenit extrem de vulgar, pe alocuri grobian si doar umorul involuntar il mai separa de retorica primarului de la 5. Dar daca Marian Vanghelie macar este autentic in toate manifestarile sale, Victor Ponta este o facatura care incearca in permanenta sa adopte un model care sa-i mascheze paloarea si inconsistenta politica.

In al doilea rand, demersul lui Victor Ponta ar fi fost cu adevarat remarcabil daca ar fi venit imediat dupa instalarea sa in functie, ca urmare a scandalurilor de care este legat numele lui Marian Vanghelie, in frunte cu dosarul Catalin Voicu. Imaginea publica de mafiot a "primarului de la 5" nu l-a deranajat insa pe Victor Ponta, ci doar insubordonarea baronului de Bucuresti. Dupa cum, initial, mai precis pana cand nu a fost sapunit de liderul socialistilor europeni, nu l-a deranjat nici isprava lui Adrian Severin. Dupa cum nu-l deranjeaza nici ispravile cu bani europeni ale lui Liviu Dragnea, pe care presedintele PSD nu l-a deranjat nici macar cu o intrebare despre Tel Drum.

Una peste alta, Victor Ponta se afla in fata primului sau test major de autoritate in interiorul partidului, pentru ca este pentru prima data cand se ia la tranta cu unul dintre baronii cei mari ai PSD. A castigat partial o batalie, dar finalul razboiului este departe si incert si, ca sa parafrazam din nou, important este de care parte a "ejacularii" te afli pana la urma.