Grupul Geoana - Vanghelie, marul otravit pentru PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 14:50
9011 citiri
Grupul Geoana - Vanghelie, marul otravit pentru PNL (Opinii)
Foto: isaiahhankel.com

Daca mai trebuia dovedit cumva, Marian Vanghelie a aratat clar ca stie sa faca spectacol. Cine l-a ascultat in recente emisiuni TV avea impresia ca Victor Ponta e deja istorie si pesedistii sunt incolonati in spatele dlui Vanghelie gata sa-i ia gatul politic actualului premier.

Dupa cum cred ca nu mai e nicio indoiala ca liderul real al acestei miscari nu este Mircea Geoana, care se autoproclama deja conducatorul dreptei, ci "Marean".

Dar ce e dincolo de efectul scenic?

Pe de-o parte, mi se pare o imensa ironie ca omul care, nu-i asa?, vrea sa reformeze, cu forta daca e nevoie, stanga este Marian Vanghelie. Sigur ca e amuzant, sigur ca poate fi racoritor sa-l auzi cum il demoleaza pe Victor Ponta, dar daca nu esti lovit de amnezie totusi nu poti uita cine este primarul Sectorului 5.

Vi-l aduceti aminte, de exemplu, in 2009 cand spunea ca arhiva DGIPI e pe maini bune? Va aduceti aminte cum Traian Basescu il acuza pe Dan Nica, ministru de Interne, ca ar fi pus arhiva DGIPI la dispozitia lui Vanghelie, Voicu si Mitica Iliescu?

Chiar daca Vanghelie si Basescu s-au impacat si primarul Sectorului 5 a ajuns sa fie chiar decorat de fostul presedinte, eu zic ca nu e cazul sa fim amnezici.

Asa ca, daca e sa vorbim in termeni realisti, toata aceasta batalie pentru "adevar" pare mai mult o batalie intre clanuri, cu nimic mai breaz unul decat celalalt. Asa ca nu am nicio speranta ca noul PSD, cel independent cum se pare ca se va numi, ar fi, daca va fi, altceva decat actualul PSD.

Pe de alta parte, dincolo de spectacolul pe care il ofera Marian Vanghelie, dincolo de siguranta pe care o afiseaza, nu stiu daca grupul pe care se bazeaza este chiar atat de solid pe cat il prezinta. Au aparut liste cu dezertori in presa, niciunul dintre ei nu a confirmat insa ca vrea sa paraseasca PSD pentru grupul Geoana - Vanghelie.

Social democratii sunt politicieni foarte pragmatici, pentru care opozitie este un cuvant la fel de urat ca o injuratura. Si deocamdata, cum - necum, cu Victor Ponta PSD este la putere. Daca rastoarna Guvernul Ponta, nimeni si nimic nu le poate garanta ca isi vor pastra aceasta pozitie.

Da, este adevarat ca PNL nu va putea face majoritate fara acest grup, dar fara a fi un partid cu acte in regula, cu statut de balama, la ce pot spera? Cat pot obtine in mod realist? Da, sigur, daca trimit PSD in Opozitie si ei vor fi aripa social-democrata de la putere, vor incepe sa aspire pesedisti, dar sa nu uitam ca pe cartea aceasta a mers si UNPR fara a reusi totusi dislocari majore din PSD, desi partidul trecea printr-o perioada foarte neagra.

PSD este un organism foarte solid, cu un spirit de grup foarte bine dezvoltat, pesedistii tin la brandul lor de care se leaga un electorat traditional, au structuri tari in teritoriu, functii locale care s-ar pierde automat prin schimbarea partidului, nu ii vad plecand incolonati sa se aseze sub sceptrul lui Marian Vanghelie si al lui Mircea Geoana.

Si nu ma indoiesc ca primarul Sectorului 5 are suficienta experienta pentru a intelege asa ceva. Tocmai de aceea nu cred ca grupul Vanghelie-Geoana intentioneaza cu adevarat sa creeze un nou partid, ci face o incercare la limita sa preia PSD. E imposibil sa o faca din afara, asa ca trebuie sa creeze premisele din interior.

Daca reusesc sa rastoarne Guvernul Ponta, vor destabiliza letal actuala conducere. Fara functia de premier, Victor Ponta e pierdut.

Grupul Vanghelie-Geoana poate contribui la o noua majoritate si la instalarea unui nou guvern condus de PNL in care sa aiba cateva pozitii importnnte. Va urma, cu siguranta, un congres inainte de care Mircea Geoana, Marian Vanghelie si cei plecati cu ei pot fi primiti inapoi si pot prelua conducerea PSD cu avantajul major al celor care sunt la putere si pot aduce intreg partidul acolo.

Daca asta se va intampla, noua majoritate formata cu voturile grupului Vanghelie - Geoana s-ar putea rupe, iar noul Guvern PNL ar putea ramane fara sustinere foarte rapid. Cu o motiune de cenzura ar putea fi rasturnat pentru a fi inlocuit cu un un nou guvern dominat de PSD, dar un PSD condus de Mircea Geoana.

Sau ar putea fi mentinut ca guvern minoritar foarte slab care sa se erodeze rapid in perspectiva lui 2016, mereu tinut in sah, impiedicat sa faca treaba. In timp ce PSD-ul reintregit s-ar reaseza in transee.

Cred ca, de fapt, totul depinde acum de numarul parlamentarilor PSD care pot fi convinsi ca acest scenariu de revenire rapida la putere dupa inalturarea lui Victor Ponta este posibil. Si cred ca PNL ar trebui sa evalueze foarte atent oferta grupului Geoana-Vanghelie, mai ales acea parte care nu traieste nostalgia USL.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Vanghelie Geoana Ponta, #Vanghelie Geoana nou partid , #PSD
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Pentru mine, nici un PSD-ist nu prezinta interes.