DNA: Primarul Vanghelie acorda contracte din bani publici cu 100% mai scumpe

Vineri, 13 Martie 2015, ora 20:48
3059 citiri
DNA: Primarul Vanghelie acorda contracte din bani publici cu 100% mai scumpe
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile controlate de omul de afaceri Dumitru Marin primeau contracte de la Primaria Sectorului 5 care depaseau cu 100% valoarea reala a lucrarilor, astfel incat acesta sa poata plati "comisionul" perceput de Marian Vanghelie.

Marian Vanghelie este acuzat de DNA de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in legatura cu acordarea unor contracte de lucrari publice unor firme controlate de omul de afaceri de Dumitru Marin, valoarea totala a acestor contracte fiind de 2 miliarde lei.

Vanghelie afla daca va fi arestat: Am un loc in celula pentru Oprea si Ponta

In schimbul acordarii acestor contracte, Vanghelie este acuzat ca a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea lucrarilor.

"Valoarea de atribuire a acestor contracte depasea valoarea efectiva de executie a lucrarilor cu 90 pana la 100%, ceea ce permitea realizarea unui profit substantial (mult peste un profit obisnuit, realizat in relatiile economice firesti) pentru societatile comerciale controlate de catre Dumitru Marin.

Acest profit foarte mare se realiza in dauna bugetului Primariei Sectorului 5 Bucuresti si a institutiilor din subordinea acesteia. Cea mai mare parte a profitului astfel realizat era introdus intr-un circuit evazionist (constituit dintr-un lant de firme-tampon si firme-colectoare, cu comportament de tip fantoma) ", se arata in referatul DNA.

Televiziunile la care au ajuns milioane de euro din mita lui Vanghelie

Profitul substantial obtinut de Dumitru Marin ii permitea acestuia sa plateasca "comisionul" cerut de Marian Vanghelie.

Comisionul, platit prin interpusi

Acest "comision" era platit de catre Dumitru Marian catre Vanghelie prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv prin intermediul lui Daniel-Nicolae Dinut si Mircea-Sorin Niculae.

Conform DNA, cu titlu de exceptie, acest comision putea fi diminuat la 10 ori 15% din incasari, ori chiar se realiza o "remitere de datorie", anume in situatiile in care Vanghelie impunea lui Dumitru Marin alte contraprestatii, cum ar fi acordarea unor lucrari in subantrepriza anumitor societati comerciale, indicate expres de catre primar.

Ce-a facut Vanghelie cu mita: I-a renovat lui Geoana sediul de campanie - referat DNA

Plata acestui comision se realiza, ca regula generala, in bani lichizi, la scurt timp de la incasarea de catre societatile comerciale controlate de catre Dumitru Marin a platilor aferente contractelor de la Primaria Sectorului 5 Bucuresti ori de la Administratia Domeniului Public Sector 5 Bucuresti.

In referat se mai arata ca acesti bani lichizi erau predati de catre Dumitru Marin lui Mircea-Sorin Niculae (varul primarului Vanghelie).

Ce facea Vanghelie cu banii

DNA mai noteaza ca, la randul sau, Vanghelie folosea banii fie in interes personal, fie ii introducea intr-un circuit de spalare a banilor, prin introducerea acestora in patrimoniului societatilor comerciale Bucuresti SA si Calex Business Grup SRL, societati controlate de catre primar, prima prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae, iar cea doua prin intermediul lui Tiberiu Bodea.

De asemenea, acest "comision" a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre Premier Palace SRL (societate controlata prin societati tip off-shore de catre Dumitru Marin) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de catre Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative.

O alta parte a "comisionului" convenit intre Vanghelie si Dumitru Marin a fost platit (la solicitarea celui dintai) sub forma unui contract de prestare de servicii de reclama pe panouri publicitare stradale, incheiat de Premier Palace SRL cu societatea comerciala Economat Sector 5 SRL, condusa, in calitate de director, de inculpata Laura Ciocan.

Vanghelie se lauda ca intervine la Iohannis prin Rares Bogdan: Incerc sa opresc c***tul asta! - stenograme

De asemenea, in anul 2010 Dumitru Marin a cedat lui Vanghelie doua vile noi, prin incheierea fictiva a unor contracte de vanzare-cumparare, in valoare de circa 650.000 de euro. Contractele de vanzare-cumparare au fost incheiate intre sora lui Dumitru Marin si o persoana apropiata lui Vanghelie, acestea actionand ca persoane interpuse.

In plus, pentru garantarea platii "comisionului" de 20%, Dumitru Marin a cedat controlul societatii comerciale PC Splai SA (societate care are in proprietate numeroase imobile cladiri si terenuri, situate in zona centrala a Bucurestiului) unor persoane apropiate lui Vanghelie, printre care si Adrian Murgoci (unchiul lui Vanghelie).

Tot din banii primiti de la Dumitru Marin, Vanghelie a achizitionat doua imobile: hotelul Bulevard din Predeal (cumparat cu suma de 2,7 milioane de euro) si o vila in Bucuresti, pe str. Obedenaru nr. 33, (pentru suma de 1,3 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vanghelie contracte primarie, #Vanghelie contracte scumpe, #Vanghelie DNA , #retinut