DNA: Fara control asupra CL al Sectorului 5, activitatea infractionala a lui Vanghelie "a cunoscut un recul"

Marti, 07 Iulie 2015, ora 19:27 1952 citiri
Foto: Ziare.com

Activitatea infractionala a lui Marian Vanghelie, derulata incepand cu anul 2000, "a cunoscut un recul" in perioadele in care acesta nu a detinut controlul absolut asupra Consiliului Local al Sectorului 5, se arata in rechizitoriul prin care primarul suspendat a fost trimis, marti, in judecata de DNA, pentru fapte de coruptie.

Potrivit procurorilor, o prima perioada in care activitatea infractionala a lui Vanghelie s-a diminuat este cuprinsa intre anii 2004 si 2007, cand doar o treime dintre consilierii locali din Sectorul 5 erau de la PSD.

"La alegerile locale din iunie 2004, PSD a obtinut doar noua din cele 27 de mandate de consilier local (...). Ca atare, pana in anul 2007, in conditiile in care inculpatul Vanghelie Marian-Daniel nu a mai putut controla in mod absolut activitatea Consiliului Local al Sectorului 5, activitatea sa infractionala a cunoscut in aceasta perioada un recul, fiind reluata temeinic in anul 2007", se mentioneaza in rechizitoriu.

Stenogramele din dosarul lui Vanghelie: Apar Iohannis, Geoana si interventii in ancheta "frauda la Bac 2013"

O situatie similara s-a inregistrat, sustin procurorii anticoruptie, intre octombrie 2009, cand PSD a iesit de la guvernarea alaturi de PDL, si mai 2012, cand social-democratii au revenit la putere. In aceasta perioada, s-ar fi inregistrat din nou "un recul al activitatii infractionale", reflectat si prin valoarea redusa a contractelor de achizitii incheiate.

"Din cele expuse mai sus se poate retine existenta unei corelari fidele intre amploarea fenomenului infractional derulat de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel si intinderea controlului politic exercitat de acesta asupra activitatii Consiliului Local al Sectorului 5, fapt care confirma concluzia ca savarsirea de catre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a infractiunilor care fac obiectul cauzei a fost facilitata de influenta si autoritatea exercitate de acesta asupra Consiliului Local.

Comiterea infractiunilor care fac obiectul prezentei cauze a fost posibila, in primul rand, ca urmare a denaturarii de catre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a activitatii politice desfasurate de acesta", se mai arata in rechizitoriu.

Vanghelie, trimis in judecata pentru 25 de infractiuni si un prejudiciu de aproape 300 de milioane de lei

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecata marti de procurorii DNA, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea a noua infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu si sapte infractiuni de spalare de bani.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Mircea-Sorin Niculae (varul lui Vanghelie), asociat si administrator al mai multor societati comerciale, acuzat de sapte infractiuni de complicitate la luare de mita si sapte infractiuni de spalare de bani; Sorin Stefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, si omul de afaceri Marin Dumitru.

Mita de peste 30 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a solicitat si primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentand un "comision" de 20% din incasari).

Aceste foloase au fost pretinse si primite de Vanghelie pentru atribuirea de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii