Dilema lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 August 2011, ora 13:41
5438 citiri
Dilema lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: ziare-pe-net.ro

Jocul din aceste zile al lui Marian Vanghelie nu are niciun dram de subtilitate, dar este abil, menit sa-i deschida cat mai multe optiuni intr-o situatie destul de dificila.

Mai intai a fost, practic, detronat de la conducerea organizatiei Bucuresti, pana acum feuda sa. Victor Ponta il detesta, dar nu din motivele pentru care "almanahe" este intr-adevar detestabil, caci acelea in PSD sunt calitati, ci pentru insubordonarea sfidatoare si pentru felul in care isi urmeaza cu ostentatie propriile interese (vezi prietenia fara perdea cu Elena Udrea).

Dar ura lui Victor Ponta n-ar fi fost suficienta pentru a-l debarca pe Marian Vanghelie. Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au temut, la randul lor, ca nastrusnicul personaj, imposibil de strunit si dusman vechi al lui Sorin Oprescu, ii va sabota campania actualului primar general, pentru care amandoi au planuri foarte mari.

Acum sefia organizatiei de Bucuresti este scoasa "la concurs", iar contracandidatul lui Marian Vanghelie este unul dintre apropiatii lui Victor Ponta, adica Eugen Bejinariu. Lupta va fi, asadar, stransa caci Vanghelie controleaza toti sefii PSD de la sectoare si are in mana toate pozitiile cheie din Capitala ale partidului, inclusiv voturile din consiliul general. Dar daca Victor Ponta invinge totusi?

Marian Vanghelie spune ca nu vrea sa plece din PSD. Pe de-o parte nici nu poate transmite alt mesaj oficial inainte de a cere votul organizatiei de Bucuresti. Pe de alta parte, este, cred, chiar sincer caci succesul sau este legat de brandul partidului. Sigur, a castigat ca independent in 2004, pe cand era autosuspendat din partid, dar nimeni nu a luat in serios miscarea respectiva. Tot drept candidat PSD era perceput.

Asa ca, odata plecat din PSD, ar putea pati cam ce au patit marile vedete care au plecat din PROTv. Si Teo Trandafir, si Florin Calinescu si Vacanta Mare erau branduri consacrate, dar in afara brandului mama au intrat intr-un picaj dramatic. Asa ca Marian Vanghelie stie ca mare parte din puterea sa, inclusiv financiara, o datoreaza puterii partidului din care face parte si ca toata reteaua de fidelitati pe care se bazeaza se va destrama cand nu va mai avea de impartit ce poate imparti acum ca sef al PSD Bucuresti.

Dar chiar si asa, si PSD ar avea de pierdut din plecarea lui Marian Vanghelie. Iar daca Victor Ponta, cu putina lui minte politica, poate nu intelege, cu siguranta ca Ion Iliescu isi da perfect seama de pericol. Caci asa cum este el, primitiv, grobian, agramat, cu renume de interlop, mana larga la pomeni si gura mare, Vanghelie este una dintre ultimele punti pe care PSD le mai are cu un anumit tip de electorat. Acela cu care baronii "imburgheziti", vorba fostului presedinte, nu au nicio comunicare.

Daca pleaca Vanghelie va pleca dupa el si o mare parte din electoratul mahalalelor, sarac, manipulabil, primitiv si frustrat, care are nevoie de un lider in care sa se regaseasca. Oamenii acestia vor urma mereu pe unul de-al lor care s-a ajuns, dar nu i-a uitat. Este motivul pentru care "primarul care este" a amenintat la randul sau, indirect desigur - plec la PIN unde ma unesc cu Diaconescu. Amenintarea este cat se poate de credibila cat timp PIN este conserva politica a lui Cozmin Gusa, prietenul si conslierul "pro bono" al lui Marian Vanghelie, iar sursa stirii este, ca sa vezi, din PIN. Dl. Gusa si-a si exprimat, de altfel, increderea in viabilitatea unui astfel de variante pe care, implict, a confirmat-o.

Marian Vanghelie nu poate ramane in PSD ca simplu membru. Iar faptul ca, potrivit propriilor afirmatii el "s-a nascut presedinte", deci nu poate fi "ejaculat", este cel mai neimportant dintre motive. Daca isi pierde puterea, Marian Vanghelie va pierde si primaria sectorului 5 si odata pus la pamant va deveni prada usoara pentru adversarii sai din interiorul si din afara PSD. Intr-un fel, Marian Vanghelie lupta nu doar pentru putere, ci si pentru supravietuire.

Nu stiu daca Victor Ponta realizeaza acest lucru, dar are in fata o alegere dificila. Daca Marian Vanghelie redevine sef peste PSD Bucuresti, va fi nevoit sa-si asume o infrangere cu consecinte destul de periculoase pentru autoritatea sa inca neconsolidata de presedinte al partidului. Daca il impune pe Eugen Bejinariu, risca sa plateasca victoria aceasta cu o hemoragie serioasa la nivelul electoratului traditional al partidului. Si cum USL trage nu doar la victorie, ci la una de peste 50% ca sa numeasca premierul, orice pierdere de acest tip poate fi fatala pentru scopul propus.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Marian Vanghelie PSD Bucuresti, #vanghelie presedinte psd bucuresti, #Ponta Vanghelie PSD , #PSD