Cum e Marian Vanghelie mai periculos? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Martie 2015, ora 18:13
8087 citiri
Cum e Marian Vanghelie mai periculos? (Opinii)
Foto: Facebook/Marian Vanghelie

Cei care se intrebau cum s-o face ca sectorul cel mai necajit din Bucuresti are un primar bogat ar putea primi acum un raspuns din partea DNA.

Ce a facut sau n-a facut dl Vanghelie urmeaza sa ne lamurim. Deocamdata este acuzat oficial de abuz in serviciu cu un prejudiciu remarcabil, de vreo 2 miliarde de lei. Si este posibil sa aiba timp sa citeasca multe, multe "almanahe" in perioada urmatoare.

Nu voi comenta ancheta in curs, insa cred ca merita sa analizam putin eventualele consecintele politice ale loviturii primite de dl Vanghelie, fara a sugera nici macar o clipa, si vreau sa fiu foarte bine si clar inteleasa, ca ele au fost urmarite cumva de DNA.

Dimpotriva, mi se pare ca procurorii anticoruptie demonteaza astfel acuzatiile celor care, de dupa gratii sau nu, acuzau implicarea DNA si a SRI intr-o incercare de schimbare a Guvernului Ponta.

Dupa excluderea domniei sale din PSD, dl Vanghelie a devenit principalul ferment al unei miscari de sciziune a partidului condus de Victor Ponta. Impreuna cu Mircea Geoana a si pus bazele unui nou partid, a racolat parlamentari si vestea apasat de pe toate ecranele sfarsitul politic al premierului.

Vi-l aduceti probabil aminte in ofensiva prin tot felul de talk show-uri, dezlantuit impotriva lui Victor Ponta si facand dezvaluiri despre coruptie, despre mafiile din jurul lui Sebastian Ghita.

Sigur ca era spumos, chiar racoritor pentru adversarii lui Victor Ponta, este posibil sa fi avut dreptate, dar mi-am permis sa avertizez inca de atunci ca ar fi o mare greseala sa vedem in dl Vanghelie un cavaler al Justitiei, al statului de drept si al reformei clasei politice, din motive care acum incep sa devina din ce in ce mai clare.

Cert este ca aripa Vanghelie-Geoana parea la un moment dat o parghie cu ajutorul careia PNL sa poata rasturna majoritatea actuala. Forta acestei parghii nu s-a confirmat in matematica parlamentara, iar acum s-ar putea fractura cu totul, avand in vedere ca un Marian Vanghelie cu asemenea probleme penale nu prea mai are cum sa fie o varianta incurajatoare pentru gruparea nemultumitilor din PSD si nici frecventabila, la nivel de imagine, pentru PNL si Klaus Iohannis.

PSD jubileaza si il lipeste apasat de Marian Vanghelie de PNL. "Cred ca doamna Gorghiu si-a pierdut principalul aliat, pe domnul Vanghelie, si acum trebuie sa-si caute altul", a declarat Victor Ponta. Liberalii par destul de jenati.

Eu nu cred insa ca ruperea majoritatii a depins vreodata in mod real de grupul lui Marian Vanghelie. Chiar si fara sa fi fost pus sub acuzare in mod oficial, domnia sa nu avea practic cum sa smulga o bucata suficient de consistenta din PSD pentru a destabiliza Guvernul.

Ce putea face era sa puna umarul la formarea unei noi majoritati, pentru pretul corect, nu ma indoiesc, inclusiv in virtutea efectului de degringolada pe care l-ar fi provocat in randul social-democratilor caderea Guvernului. Dar acesta ar fi fost de-abia pasul al doilea.

Primul pas, adica ruperea majoritatii, nu cred ca depindea insa de grupul Geoana-Vanghelie, ci de interesul national al generalului Oprea. Si am spus acest lucru de multa vreme, avertizand ca, ne place sau nu, cheia schimbarii lui Victor Ponta este la UNPR, adica la Gabriel Oprea.

Iar generalul Oprea nu l-a lasat din brate pe Victor Ponta, subliniind insa un lucru foarte important si anume ca fidelitatea UNPR este exclusiv fata de dl Ponta personal: "Un guvern condus de Victor Ponta, in calitate de prim-ministru si de presedinte al PSD, noi il sustinem total", spunea presedintele UNPR la sfarsitul lui ianuarie.

Asadar, nu cred ca era de asteptat ca Guvernul Ponta sa fie rasturnat printr-o mare actiune parlamentara si de aceea nu cred ca sansele/riscurile (depinde din ce perspectiva privim) ca acest lucru sa se intample nu s-au schimbat substantial.

Cred ca, in conditiile fidelitatii probate a UNPR, Guvernul Ponta poate cadea doar ca urmare a doua evenimente majore.

O prima varianta, cea mai putin probabila in opinia mea, ar fi ca dl Ponta sa fie cumva invins la congresul PSD sau acolo sa apara o fractura majora in partid. Este o varianta putin credibila, pentru simplul motiv ca deocamdata dl Ponta nu are in PSD un contracandidat periculos cu o anvergura suficienta pentru a coagula in jurul sau un pol puternic de contestare a actualului presedinte.

Pesedistii maraie pe la colturi, dar sunt un partid disciplinat si e greu de crezut ca fara sa existe un lider alternativa solid se poate pune problema rasturnarii lui Victor Ponta. Dar in politica e bine sa nu spui imposibil.

O a doua varianta ar fi ca dl Ponta sa aiba probleme penale concretizate intr-o actiune concreta a procurorilor impotriva domniei sale, ipoteza in care premierul insusi a anuntat ca ar demisiona. Sigur, nu ar fi prima razgandire a lui Victor Ponta, dar chiar nu cred ca, practic, ar mai putea ramane in functie cu DNA pe cap, cu cereri de avizare a urmaririi penale, respinse sau nu de Parlament. Este o limita pe care cred ca dl Ponta nu ar putea sa o treaca.

Nu stiu cat de viabila este aceasta ipoteza. In jurul dlui Ponta, in familia domniei sale chiar, exista un zumzait penal destul de puternic, dar deocamdata premierul nu este acuzat oficial de nimic. Dar exclusa nu mi se pare.

Si din acest punct de vedere, in mod aparent paradoxal, nu stiu daca dl Vanghelie este mai periculos pentru dl Ponta cu sau fara dosar penal. Dl Vanghelie e vechi in PSD, stie multe, foarte multe, despre multi si nu stiu cati ar putea cadea daca dl Vanghelie s-ar pune pe scris, ceea ce, sincer, nu vad de ce nu ar face-o mai ales ca si Oana Niculescu Mizil, insarcinata, este suspecta intr-un dosar DNA.

Baietelul lui Marian Vanghelie (asa ne-a spus dna Mizil) e bine sa se nasca cu mama cat mai linistita, ma gandesc. Si cine pica impins de Vanghelie poate vorbi la randul sau si tot asa, vorba aceea "pana in fund la taxatoare". Sau la premier?

Una peste alta, schimbarea guvernarii depinde, cred, direct si exclusiv de soarta personala a lui Victor Ponta. Daca premierul cade, fie penal, fie in partid, este posibil ca generalul Oprea sa caute interesul national in alta parte. Daca nu, eu una nu vad o reala sansa de schimbare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Vanghelie DNA, #Vanghelie Ponta, #guvern PSD , #DNA