De ce a fost arestat Vanghelie - Bani din spaga folositi pentru Elena Basescu, Geoana si Vanghelioane (Video)

Joi, 19 Martie 2015, ora 17:10
12163 citiri
De ce a fost arestat Vanghelie - Bani din spaga folositi pentru Elena Basescu, Geoana si Vanghelioane (Video)
Foto: Hepta.ro

Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a contribuit, cu banii primiti din spaga, la campania electorala europarlamentara a Elenei Basescu, fiica fostului presedinte Traian Basescu.

Informatia apare intr-un document al magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care se motiveaza arestarea lui Marian Vanghelie pentru 30 de zile, relateaza Digi 24.

"In primavara anului 2014, inculpatul (Marian Vanghelie - n.red.) i-a cerut (lui Marin Dumitru, denuntator - n.red.) sa stranga 10.000 de semnaturi pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Basescu, banii necesari acestei activitati fiind scazuti din comisionul ce-i era cerut, exemplificand ca despre aceasta cunosc Apreutesei Viorel, Glavan Costel si alti angajati, suma platita pentru cele 9.000 semnaturi stranse fiind de cate 15 lei/ semnatura", se arata in motivarea instatei supreme.

Faptele lui Vanghelie sunt "de natura a provoca rezonanta negativa in societate"

Totodata, faptele de care este acuzat Marian Vanghelie sunt "de natura a provoca rezonanta negativa in societate", se arata in motivarea sentintei prin care magistratii au dispus arestarea preventiva a lui Vanghelie.

" (...) in ce-i priveste pe inculpatii Vanghelie Marian Daniel si Niculae Mircea Sorin, probele stranse pana la acest moment al urmaririi penale ofera elemente de fapt apte sa convinga ca este posibil ca ei sa fi savarsit infractiunile, iar privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica si pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, masura arestarii preventive fiind si proportionala cu gravitatea acuzatiilor prin raportare si la natura interesului public ocrotit, dar si suficienta pentru realizarea scopului (...).

Faptele presupus savarsite de cei doi inculpati sunt de natura a provoca rezonanta negativa in societate, infractiunile presupus a fi fost savarsite sunt grave, avandu-se in vedere si consecintele acestora asupra bugetelor autoritatilor locale", se arata in motivare.

Vanghelion din mita

De asemenea, spagile primite de Marian Vanghelie in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de coruptie au fost incasate de primarul Sectorului 5 sub forma de sponsorizari pentru manifestari organizate de institutia pe care o conduce, precum petrecerile de revelion (celebrele Vanghelioane).

De asemenea, o mare suma de bani incasata de doua societati ale edilului in baza unor contracte fictive cu alte firme a fost folosita de acesta pentru achizitionarea unui hotel la Predeal.

Biserica si spaga si bani pentru campania lui Geoana

Vanghelie imparte celula cu un fost coleg, un camatar si trei hoti

De asemenea, edilul ar fi folosit banii primiti ca mita de la omul de afaceri Dumitru Marin pentru plata unor lucrari de renovare a sediului de campanie al lui Mircea Geoana.

DNA acuza ca Vanghelie a renovat din spaga sediul de campanie al lui Geoana - Fostul prezidentiabil reactioneaza

Totodata, Vanghelie a folosit banii primiti din spaga si pentru a renova o biserica, potrivit Realitatea Tv.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sambata dimineata, in dosarul in care este acuzat de luare de mita pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5.

In acelasi dosar, judecatorii de la Inalta Curte au decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Niculae, varul lui Marian Vanghelie.

In schimb, soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul ei, Sorin Ciocan, vor fi cercetati sub control judiciar, au decis magistrati

Masurile preventive dispuse de instanta suprema sunt executorii, dar nu definitive, putand fi contestate la aceeasi instanta.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Marian Vanghelie a fost arestat sambata dimineata sub acuzatia de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani. Varul lui Marian Vanghelie este asociat si administrator al mai multor societati comerciale.

Ceilalti trei inculpati in dosar sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa.

DNA: Primarul Vanghelie acorda contracte din bani publici cu 100% mai scumpe

Primarul Sectorului 5 este acuzat ca a luat mita 90 de milioane de euro pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice.

Potrivit procurorilor DNA, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5, comision platit prin intermediul lui Mircea Niculae si a unei alte persoane.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Marian Vanghelie Elena Basescu , #arestat