Marian Vanghelie, inculpat „de modă veche”. Fostul edil, despre CCR și prescripție: „Eu vreau să câștig!”

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 03:20
4336 citiri
Marian Vanghelie, inculpat „de modă veche”. Fostul edil, despre CCR și prescripție: „Eu vreau să câștig!”
Marian Vanghelie, la intrarea în instanță, joi, 16 iunie 2022. FOTO: Ionuț Mureșan

Inculpații din dosarul șpăgilor de 30 de milioane de euro în care Marian Vanghelie a primit în primă instanță pedeapsa de 11 ani și 8 luni de închisoare vor ca Înalta Curte să le „traducă” decizia CCR privind întreruperea prescripției. Fostul edil al Sectorului 5 nu a invocat această chestiune și nici nu s-a raliat susținerilor celorlalți inculpați.

„Voi folosi toate legile românești ca să pot să câștig. Dar eu vreau să arăt că sunt nevinovat, eu vreau să câștig!”, a declarat Vanghelie pe treptele instanței.

În sala de judecată, avocata Laurei Ciocan (fost director Economat 5) și a soțului acesteia, Sorin Ciocan, a cerut la termenul de joi, 16 iunie, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept pentru a clarifica modalitatea de aplicare a deciziei CCR din 26 mai 2022 pe tema întreruperii prescripției.

„Toate deciziile CCR au efect direct asupra acestei cauze. În opinia mea, trebuie să punem în discuție acest aspect înainte de administrarea oricărei probe, respectiv dacă actele de procedură îndeplinită anterior datei publicării în MO a deciziei CCR au întrerupt sau nu cursul termenului de prescripție în cauzele pendinte. Efectele deciziei CCR sunt neclare. Nu putem vorbi de o decizie interpretativă. În opinia mea, este îndeplinit termenul de prescripție”, a declarat avocata soților Ciocan.

Potrivit acesteia, faptele directoarei Economat 5, Laura Ciocan, s-ar fi prescris în 2020, iar cele ale soțului acesteia, în 2017. Instanța îi va întreba pe cei doi, la termenul următor, dacă în ipoteza împlinirii termenului de prescripție solicită continuarea procesului penal sau dimpotrivă, dacă cer încetarea lui.

Reamintim că Laura Ciocan a fost achitată la Tribunalul București, pe data de 13 mai 2021, în timp ce soțul ei, Sorin Ciocan, a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendare.

Vanghelie, aspru pedepsit de instanța de fond

Tot atunci, Marian Vanghelie a primit o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare, pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti şi l-a obligat pe Marian Vanghelie să plătească părţii civile suma de 15.044.700 euro, la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune materiale.

În plus, instanţa a dispus confiscarea specială a mai multor bunuri şi menţinerea sechestrului asigurător dispus de către procuror, până la concurenţa sumei de 15.044.700 euro.

Alături de Vanghelie au mai fost condamnați, atunci, Mircea-Sorin Niculae (vărul fostului edil, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale) – 8 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, precum și Marin Dumitru (om de afaceri) – 4 ani închisoare cu executare.

În iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Peste 30 milioane de euro, „comisioanele” lui Vanghelie la PS5

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Concret, foloasele necuvenite, solicitate şi primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat în:

  • predarea de sume de bani lichizi;
  • încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal;
  • cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului, unei societăţi comerciale către persoane indicate de Vanghelie;
  • transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie;
  • achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri);
  • încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie;
  • achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare;
  • suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie;
  • suportarea costurilor de renovare a unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de Vanghelie;
  • achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Conform DNA, în vederea atribuirii acestor contracte şi pentru a facilita efectuarea plăţilor aferente acestora, Vanghelie fie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fie şi le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucureşti, prin cheltuirea „în mod nejustificat” a resurselor băneşti aflate la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale.

Cum a „spălat” Vanghelie banii „în familie”, cu vărul său

Pentru ca societăţile comerciale controlate de către Marin Dumitru să dispună de resursele băneşti necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către Vanghelie, contractele de achiziţii publice au fost încheiate la preţuri mult superioare faţă de valoarea reală a serviciilor prestate.

În acest fel, costurile reale de execuţie a lucrărilor şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 este de 295.207.000 de lei, susţin procurorii.

Potrivit acestora, o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfăşurate de Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, Laura Ciocan şi Sorin-Ştefan Ciocan, având rolul de a disimula produsele obiect al infracţiunilor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#Marian Vanghelie DNA, #luare de mita, #primaria sectorului 5, #condamnare, #prescriptie, #CCR , #justitie