Tristetea ursului pe taciuni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 18:12
7443 citiri
Tristetea ursului pe taciuni

In spatele candidaturii meteorice (din fericire!) a lui Marian Munteanu la Primaria Capitalei a ramas un zumzet, o tema neinchisa pe deplin - cea nationalista cu tuse legionaroide.

Da, stiu, dl Munteanu s-a dezis formal de Miscarea legionara, dar, in fapt, cand nu poti da un raspuns ferm la intrebarea clara daca Zelea Codreanu a fost sau nu un criminal, in schimb il consideri ucigas pe IG Duca, nu cred ca poti pacali pe nimeni.

Este, din pacate, un moment european de recrudescenta a nationalismului. Erorile liderilor europeni, repetate, viciile de fond ale structurii comunitare, extrem de proasta gestionare a crizei refugiatilor, presiunea atentatelor teroriste, efectele crizei economice, toate au fost vant in panze pentru nationalistii de mai pretutindeni.

In plus, n-as ignora coada lui Putin care are tot interesul sa slabeasca pe cat de mult poate soliditatea constructiei.

Una peste alta, vedem scoruri ingrijoratoare ale extremistilor de-a lungul si de-a latul Europei, chiar la granitele noastre.

Cu atat mai mare mi se pare iresponsabilitatea liderilor liberali care nici macar nu sunt convinsa ca au realizat cu ce se joaca. Cand te numesti om politic responsabil, pur si simplu nu zgandari instinctele primare oricat ti-ar frige buza.

Dar, vedeti, mie mi se pare ca noi suntem o natie cu mult noroc. Dar mult. Suntem romani. Si un mare defect al nostru uneori poate functiona ca marea noastra calitate. Si ea poarta un nume - bascalie.

Iata ca ea pare acum pe cale sa stinga si pericolul declansat de iresponsabilii voiosi din fruntea PNL.

Eu cred ca Marian Munteanu este legionaroid, cred ca este un personaj cu potential violent major, cam ca legionarii care stateau cu Biblia intr-o mana si pistolul in cealalta. In opinia mea, e din filmul acela, dar intr-o gama minora. Il dezamorseaza ridicolul.

L-am privit cu atentie la conferinta de presa, in toate aparitiile publice din scurta candidatura, omul are ceva tragicomic. Un imens umor involuntar cu care se avanta cu sabiuta lui de lemn impotriva ONG-istilor ticalosi, vanduti strainatatii, cu care n-a terminat (Degetul ridicat. Aratatorul).

Si daca n-au terminat ei cu el? Seriozitatea cu care acuza comploturi devastatoare la nivel de sector. Cu care promite reveniri si insurectii sau poate resurectii, ca n-am retinut...

Dintr-un pericol potential, dl Munteanu imi pare ca se prelinge usor in ridicol si odata cu el acolo aluneca si marea lui tema nationalista. De-un mic si-o bere, monser, parol.

Si trist mi se pare ca dl Munteanu nici macar nu-si pricepe derizoriul. Chiar nu-mi pare a intelege ca televiziunile il cultiva cam cum il cultivau pe vremuri pe Gigi Becali, pentru ca e distractiv. Mi se pare ca un fel de urs pus sa joace pe taciuni in numele ratingului. Si domnia sa o face cu tenacitate, aproape cu masochism in amuzamentul multimii, pe care ma tem ca-l ia drept admiratie.

E bine. Rau ar fi fost daca tema aceasta riscanta ar fi ajuns pe mana unui lider solid precum Viktor Orban sau macar ca Le Pen. Chiar aveam o problema.

Asa cred ca glontul a trecut. S-a topit in bascalie, dupa ce a zgariat zdravan blazonul unui partid care ar fi trebuit sa reprezinte un etalon de seriozitate.

Dar zumzetul a ramas. Tema e inca in aer. A fost eliberata din Cutia Pandorei. Si sa ne fereasca Dumnezeu ca sabiuta de lemn sa devina un autentic palos in mana unui autentic lider.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Marian Munteanu legionar nationalism, #Marian Munteanu retragere candidatura PNL , #candidat PNL