PNL, a 4-a oara-i cu noroc? Predoiu renunta la titlul de premier din umbra si devine candidat de nevoie

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 20:31
13224 citiri
PNL, a 4-a oara-i cu noroc? Predoiu renunta la titlul de premier din umbra si devine candidat de nevoie
Foto: Arhiva Ziare.com

Marian Munteanu a anuntat oficial ca isi retrage candidatura la Primaria Capitalei iar la scurt timp Catalin Predoiu a declarat ca va intra el in cursa pentru Bucuresti, devenind astfel al 4-lea candidat al liberalilor.

Urmeaza ca joi Biroul Permanent National al PNL sa-l valideze pe Predoiu si sa se incheie un nou episod din telenovela liberala din Capitala.

Noua propunere pentru Primaria Generala are si un plan de tandem. Astfel, Predoiu i-a propus lui Ciprian Ciucu, abandonat miercuri de Monica Macovei, sa i se alature in lupta pe post de posibil viceprimar. Ciucu i-a raspuns de indata liberalului, aratand ca e dispus la orice discutii atat timp cat viziunea sa in ce priveste dezvoltarea Bucurestiului este impartasita.

In ce-i priveste pe cei doi copresedinti ai partidului, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, acestia au avut un rol secundar la conferinta de miercuri seara, fraiele fiind preluate de veteranul Mircea Ionescu Quintus.

Presedintele de onoare al liberalilor i-a tras inca o data de urechi public ca nu s-au invrednicit sa aiba un candidat din sanul PNL si a incercat sa indulceasca amarul momentului constatand ca totusi partidul a castigat un "membru de valoare" in persoana lui Marian Munteanu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu deciziile liberalilor in ce priveste candidatura pentru Primaria Generala a Capitalei:

20:31 - Punem punct aici relatarii LIVE despre incercarile liberalilor de a gasi un candidat eligibil pentru Primaria Capitalei. Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla deznodamantul zbaterilor din PNL si care sunt, daca vor fi, consecintele dupa esecurile din ultimele luni ale conducerii liberale.

20:30 - Presedintele executiv al PSD Valeriu Zgonea i-a criticat pe liderii liberali ca nu au fost alaturi de Marian Munteanu in acest "esec usturator".

"Marian Munteanu a fost 'demisionat'. Niciun lider din 'marele partid' n-a avut curajul sa fie langa el. Au stat pititi pe margine, fara sa-si asume responsabilitatea imparitirii acestui esec usturator. Ramane de vazut daca domnul Predoiu a renuntat cu totul la visele de premier si e pregatit sa devina a patra roata la caruta ridicola a PNL", a notat Zgonea pe Facebook.

20:17 - Calin Popescu Tariceanu, copresedintele ALDE, sustine ca "situatia este dramatica pentru PNL, pentru ca este evident ca actuala conducere nu are capacitatea necesara de analiza si experienta politica pentru a lua solutiile corecte pentru partid".

"Greselile consecutive care au fost facute in desemnarea candidatilor pun PNL intr-o lumina care este penibila. Stau si ma intreb, insa, cat timp va mai trebuie sa treaca pentru ca actualii copresedinti ai partidului sa fie obligati sa deconteze erorile pe care le-au facut in ultima perioada, erori grave care au dus la o erodare a partidului si la o pierdere de incredere care este reflectata in sondaje", a declarat Tariceanu pentru Mediafax.

Presedintele Senatului considera ca, in mod normal, conducerea unui partid ar trebui sa se retraga dupa astfel de greseli. "Nu stiu daca membrii conducerii au curaj sa faca asa ceva in PNL", a adaugat Tariceanu.

20:08 - Nicusor Dan, candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul (USB), a profitat de situatia in care se afla PNL pentru a-i convinge pe sustinatorii liberalilor sa isi indrepte optiunea catre el.

"Inteleg dezamagirea pe care o simt zilele acestea cei care sustin PNL. Stiu ca multi dintre ei se gandesc sa nu mai voteze, nu mai sunt interesati de aceasta campanie si de Primarie. Inainte sa renuntati la votul vostru, sustinatori ai PNL, va indemn sa cunoasteti oferta USB.

(...) Veniti pe pagina mea de Facebook sa discutam despre Bucuresti, sa dezbatem, sa ne contrazicem, sa gasim solutii impreuna. Eu am nevoie de voi. Bucurestiul are nevoie de voi. Nu putem lasa orasul nostru pe mana PSD. Putem salva Bucurestiul impreuna. Dati acest mesaj si altor sustinatori PNL", a scris pe Facebook Nicusor Dan.

19:50 - O reactie pozitiva a venit, totusi, din partea europarlamentarului Cristian Preda. "Dupa seria de balbaieli a PNL, candidat la Primarie va fi Catalin Predoiu. Nu sunt membru al PNL, ci independent afiliat la PPE. Il sustin fara rezerve pe Catalin Predoiu, cu convingerea ca, in contextul actual din Bucuresti, e singura alternativa serioasa la socialismul cleptocratic al PSD!", a notat acesta pe Facebook.

19:35 - Secretarul executiv al PSD, Codrin Stefanescu, a comentat retragerea lui Munteanu, spunand ca nu s-a mai intamplat niciodata ca social-democratii sa nu aiba un contracandidat pentru Capitala. Acesta sustine ca este posibil ca si Catalin Predoiu sa fie retras.

"Este dezarmant pentru orice fel de batalie politica, suntem intr-o situatie, noi, cei din PSD, incredibila. Niciodata nu s-a intamplat pana acum - candidatul nostru sa nu aiba un contracandidat. Senzatia pe care o avem in momentul de fata este ca nici cea de-a patra varianta - Predoiu - nu este finala. Este posibil sa-l retraga si sa vina Blaga, de exemplu. Noi ne asteptam la absolut orice. S-a ales praful de fuziunea lor, de constructia lor, de proiectul asa-zisului nou PNL", a declarat Stefanescu pentru Mediafax.

19:31 - Presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), Alina Mungiu Pippidi, sustine ca Gorghiu si Blaga ar trebui sa demisioneze, spunand ca PNL s-a comportat in ultima saptamana ca un partid capturat de forte obscure, relateaza Mediafax.

"Retragerea asta a dlui Munteanu nu este suficienta, avand in vedere cum a aratat saptamana asta, in care s-a vazut ca oamenii care conduc PNL sunt neprofesionisti. (...) oamenii astia trebuie sa-si dea demisia. Ce trebuie sa se intample acum este ca partea mai curata a PNL, candidatii mai tineri la primarii, la Parlament sa-si faca un congres, pentru ca am vazut un partid capturat de forte obscure", a declarat Pippidi, adaugand ca Predoiu s-a sacrificat acceptand sa intre in cursa pentru sefia Primariei Bucurestiului.

19:21 - Ciprian Ciucu a raspuns invitatiei lui Catalin Predoiu de a forma un tandem pentru Bucuresti.

"Evident, sunt dispus la dialog in acest moment. Sunt dispus sa-mi promovez propria viziune in ceea ce priveste dezvoltarea Bucurestiului. Daca va fi compatibila cu a domnului Predoiu... da, vom sta de vorba. Dansul a folosit un termen, termenul de tandem. Acum sa vedem ce inseamna acest tandem. Am inteles dorinta dlui Predoiu de a fi in aceste alegeri cat mai prezent, dar ramane sa avem o discutie maine ", a declarat Ciucu pentru Mediafax.

Predoiu, noul candidat al PNL, vrea tandem cu Ciucu pentru Primaria Bucurestiului. Ce raspuns a primit - UPDATE

19:08 - Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, a precizat, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, dupa retragerea lui Munteanu, ca strategia de campanie nu se modifica in functie de contracandidati.

"Salut clarificarile aduse de PNL in aceasta seara. In aceasta competitie, am deocamdata o singura certitudine: eu voi candida, din partea Aliantei Electorale PSD-UNPR, pentru postul de primar general al Capitalei. In rest, astept ziua de marti, 26 aprilie, cand va expira termenul pentru depunerea candidaturilor si vom sti cine vor fi contracandidatii mei.

Strategia noastra nu se schimba in functie de contracandidati. Eu candidez pentru bucuresteni, pe care sper sa pot sa-i conving ca merit sa le fiu primar in urmatorii ani. Atentia mea este concentrata pe problemele orasului si pe solutiile pentru acestea, restul nu este decat zgomot de fond", a transmis Firea.

19:03 - Victor Ponta a comentat pe Facebook haosul de la PNL, comparandu-i pe Alina Gorghiu si Vasile Blaga cu Stan si Bran.

"Deci situatia deja este exact ca in filmuletul celebru - Stan si Bran de la PNL (Gorghiu si Blaga) s-au tot caznit sa duca pianul ("candidatul") pe scari! Nu a iesit cu Busoi, nu a iesit cu Orban, nu iese cu Munteanu... O sa mai incerce pana se termina filmul!

Dupa ce au tipat ca vor guvernarea si l-au pus pe Ciolos tehnocratul, au tipat ca vor castiga Bucurestiul si au terminat prin a arata exact gradul de penibil si degringolada la care nici macar PNTCD nu ajunsese! Acum macar e destul de clar - batalia la Capitala se da intre Gabriela Firea si Nicusor Dan", a scris pe Facebook Victor Ponta.

18:52 - Vasile Blaga s-a aratat convins de victoria lui Predoiu: "Nu suntem in cea mai fericita situatie, dar suntem convinsi ca domnul Catalin Predoiu va fi viitorul primar al Capitalei".

Gorghiu si Blaga, spasiti dupa ce au anuntat al 4-lea candidat la Capitala: Nu suntem in cea mai fericita situatie

18:47 - Alina Gorghiu a cerut scuze "pentru comunicarea deficitara cu presa, dar era mai important sa clarificam situatia" legata de candidatura pentru Capitala.

"Nu e relevant pentru mine cate candidaturi a avut PNL. Puteam sa avem si 20 de candidati, daca la sfarsit, cand tragem linie, avem un vot peste PSD, obiectivul e atins", a afirmat Gorghiu.

18:35 - Catalin Predoiu a anuntat ca va candida din partea PNL pentru fotoliul de primar general al Bucurestiului.

"Sunt onorat sa va pot anunta ca, dupa ce ne-am consultat impreuna in cadrul conducerii PNL (...), am decis sa-mi asum candidatura la Primaria Capitalei", a declarat Predoiu, in aplauzele seniorului Mircea Ionescu Quintus.

Dupa ce a vorbit despre solutiile sale pentru Bucuresti, Predoiu a precizat ca joi va cere partidului votul de incredere. "Le cer liberalilor sa fie alaturi de mine, sa fie invingatori (...). Da, vom invinge, suntem un partid puternic, de invingatori", a spus Predoiu.

Acesta i-a propus lui Ciprian Ciucu, sprijinit pana recent de partidul Monicai Macovei M10, sa se alature PNL si sa fie viceprimar al Capitalei.

18:28 - Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a luat cuvantul dupa Marian Munteanu, aratand ca partidul sau "a pierdut un primar si a castigat un membru de valoare al PNL".

"Nu inteleg atata ostilitate impotriva unui om pe care, dupa ce l-am cunoscut in Piata Universitatii, nu il mai cunosteam nici de bine, nici de rau", a spus Quintus, aratand ca Munteanu este "profund afectat" de reactia publica la adresa sa.

Seniorul liberal a mentionat ca retragerea lui Munteanu este "un gest de inalta tinuta omeneasca si boiereasca, in sensul bun al cuvantului".

18:07 - Marian Munteanu a anuntat oficial ca se retrage din cursa pentru Primaria Capitalei.

Marian Munteanu a declarat ca, in zilele acestea, ar fi vrut sa vorbeasca despre solutiile sale pentru Bucuresti, insa nu a putut face acest lucru din cauza campaniei impotriva sa, "desfasurata intr-un spirit de agresivitate nemaiintalnita", ceea ce l-a fortat sa dea "raspunsurile cuvenite la aluziile si calomniile furnizate".

"Nimic din ce s-a spus nu e de natura a ma incrimina in mod real, am puterea sa lupt impotriva acestor atacuri, o voi face si in continuare. Singurul meu obiectiv a fost binele bucurestenilor, de aceea am raspuns initiative PNL de a ma alatura unei echipe care sa reuseasca sa schimbe lucrurile in Bucuresti", a aratat Munteanu.

Acesta a spus ca isi retrage candidatura pentru a "asigura unitatea acestei echipe". "Trebuie luate masuri pentru ca macar unitatea echipei initiale sa fie asigurata. In consecinta, am consimtit sa-mi retrag candidatura", a spus Munteanu.

"Tot ce s-a spus impotriva mea va fi demontat si dovedit, sa u creada cineva ca au terminat cu mine", a avertizat Munteanu, vizibil agitat, spunand ca, daca ar candida la Primaria Capitalei ca independent, ar castiga, dar ca nu intentioneaza sa faca acest lucru.

Munteanu se retrage: ONG-isti s-au temut ca dau cu ei de pamant. Daca eu candidez independent, castig!

18:00 - Prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a fost intrebat de catre jurnalisti, la iesirea din sediul partidului, daca Predoiu ar fi o varianta buna de candidat in locul lui Munteanu. "Este presedinte pe Bucuresti. Daca presedintele pe Bucuresti nu e o varianta...", a raspuns el, citat de News.ro. Atanasiu a precizat ca PNL va depune candidatura pentru Primaria Capitalei, cel mai probabil, lunea viitoare.

17:56 - Marian Munteanu isi pregateste la aceasta ora mesajul in care va anunta ca se retrage din cursa pentru Bucuresti, au precizat surse din PNL pentru News.ro. Asta dupa ce Munteanu a avut o discutie in prealabil cu Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

Fostul lider al studentilor din Piata Universitatii a decis sa iasa din competitia electorala, din cauza presiunii din partea societatii civile si a nemultumirilor unor membri ai formatiunii politice, inclusive candidati la primariile de sector, potrivit surselor liberale. Retragerea candidaturii lui Munteanu ar urma sa fie validata in Biroul Politic National al PNL, convocat penru joi, cand liberalii vor face oficial o noua nominalizare.

17:55 - Liderii PNL au ajuns la o concluzie, dupa retragerea lui Marian Munteanu din cursa pentru Capitala. Noul candidat e Catalin Predoiu, au precizat surse din partid pentru Ziare.com.

17:47 - Exista zvonuri ca PNL s-ar putea intoarce de unde a plecat, si anume la Cristian Busoi, candidatul initial al liberalilor la Primaria Capitalei. Surse din partid au declarat pentru Adevarul ca, daca liberalii ii retrag sprijinul lui Munteanu, ar putea sa il sustina pe Cristian Busoi pentru functia de primar general al Bucurestiului.

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi s-a retras din cursa pentru Primaria Capitalei in luna februarie, dupa ce liberalii au hotarat sa mearga inainte cu deputatul Ludovic Orban.

17:37 - Se pare ca Marian Munteanu se retrage din cursa pentru Primaria Capitalei, iar discutiile conducerii PNL se concentreaza acum doar pe noul candidat, au declarat surse din interiorul formatiunii pentru Ziare.com, confirmand ca persoana cu care partidul va incerca sa castige Bucurestiul este Catalin Predoiu.

16:35 - La cateva minute dupa anuntul M10, Ciprian Ciucu a publicat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere: "Am aflat ca M10 mi-a retras sprijinul pentru candidatura la Primaria Bucurestiului. Am avut discutii cu Catalin Predoiu inainte de nominalizarea lui Marian Munteanu. Discutiile au avut loc in contextul nevoii de unitate a dreptei pentru castigarea Bucurestiului si a ramas sa tinem legatura".

Ciprian Ciucu, acuzat ca negociaza cu PNL - Partidul lui Macovei nu-l mai sustine pentru Primaria Capitalei

Amintim ca Ciucu a propus, luni, organizarea de alegeri primare pentru desemnarea unui candidat comun al dreptei pentru Bucuresti, aratand ca PNL, USB si M10 ar trebui sa alega intre el si Nicusor Dan, ceea ce le-ar permite liberalilor sa se trezeasca din "visul urat" Marian Munteanu. Ciucu a precizat ca liberalii au evaluat si posibilitatea de a-l sustine inainte ca Marian Munteanu "sa fie introdus in PNL".

Omul lui Macovei pentru Capitala cere coalizarea dreptei impotriva lui Firea: Alegeri primare intre mine si Nicusor Dan

16:25 - Partidul M10 a anuntat ca nu il va mai sustine pe Ciprian Ciucu pentru candidatura la Primaria Capitalei, "din cauza negocierilor pe care acesta le poarta cu PNL in vederea unei posibile intrari in PNL, intentie pe care a recunoscut-o public si pe care ne-a comunicat-o", se arata pe pagina de Facebook M10.

Formatiunea Monicai Macovei a punctat ca sprijina candidaturile independente, dar ca nu va sustine niciun membru PNL pentru nicio functie publica in Bucuresti si nici vreun candidat "care nu are nicio problema sa devina membru PNL".

16:12 - Prim-vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat miercuri ca liberalii asteapta ca CNSAS sa clarifice situatia lui Marian Munteanu, pentru ca s-a pornit o campanie furibunda care il vizeaza pe Munteanu, iar pana nu vor veni raspunsuri oficiale, nu este cazul sa se discute despre un alt candidat al partidului pentru Primaria Capitalei.

"Marian Munteanu a spus ca daca va fi un singur document care sa certifice lucruri dubioase si rusinoase din trecutul sau, isi va retrage candidatura, dar deocamdata este o campanie furibunda in ce-l priveste si nu este cazul sa discutam de un alt candidat", a spus Teodor Atanasiu, citat de News.ro.

16:10 - Marian Munteanu a ajuns la sedinta PNL si a stat de vorba cu jurnalistii, care l-au asaltat cu intrebari, spunandu-le ca, pana acum toate acuzatiile impotriva lui s-au dovedit a fi false.

Marian Munteanu nu renunta la candidatura: Nu mi-e frica, nu am lucruri care sa imi poata fi imputate

"Nu multi rezista la presiuni (...) Eu nu am o problema legata de nimic (...) Pana acum, trebuie sa admiteti ca toate lucrurile de care am fost acuzat s-au dovedit false", a spus Marian Munteanu, dand de inteles ca nu se gandeste sa se retraga.

Intrebat daca se teme de rezultatul pe care ar putea sa il obtina CNSAS in urma verificarilor in cazul sau, Marian Munteanu a replicat: "Nu mi-e frica, nu mi-e teama, nu am lucruri care sa imi poata fi imputate".

Marian Munteanu a precizat ca participa la sedinta conducerii PNL, urmand ca la sfarsit sa fie facute declaratii. "Era o situatie dificila si am venit sa ajut. Eu si acuma doresc sa ajut, doresc o solutie buna, nu am venit sa candidez pentru mine, am venit sa ii ajut pe bucuresteni. Am prevazut ca vor urma foarte multe atacuri, tot trec prin ele de 25 de ani, nu ma emotioneaza", a declarat Marian Munteanu.

15:50 - In Biroulul Permanent National al PNL de joi ar urma sa fie validata candidatura lui Catalin Predoiu la Primaria Capitalei, sustin surse liberale citate de Realitatea TV.

15:00 - A inceput sedinta PNL pe tema strategiei electorale pentru Bucuresti, in care liderii liberali vor discuta inclusiv despre situatia lui Marian Munteanu.

12:35 - Biroul Permanent al PNL Bucuresti a validat, in sedinta de marti, lista de candidati la functia de consilier general la Primaria Capitalei, iar primul pe lista ar fi Marian Munteanu, au precizat surse liberale pentru Agerpres.

Marian Munteanu, pe lista candidatilor pentru consilieri locali ai PNL (Surse)

11:30 - PNL a cerut CNSAS sa anunte daca Marian Munteanu a fost colaborator al fostei Securitati. Liberalii nu s-au asigurat daca acest candidat respecta toate criteriile de integritate ale partidului, arata Realitatea TV. Astfel, cei din PNL vor sa verifice daca Munteanu respecta primul criteriu, respectiv daca acesta a colaborat cu fosta Securitate, in acest sens fiind transmisa o scrisoare catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Raspunsul CNSAS va fi transmis joi.

PNL a cerut CNSAS sa il verifice pe Marian Munteanu (Video)

Freamat in PNL

Liberalii par ca vor sa intre in istorie cu patru candidati anuntati pentru Primaria Capitalei in doar cateva luni. Conducerea PNL s-a reunit luni in sedinta si surse liberale au declarat pentru Ziare.com ca principala varianta de lucru a fost inlocuirea lui Munteanu. Liberalii sunt insa impartiti. Daca unii considera ca impactul negativ ar fi mai mic in cazul acestei miscari decat daca s-ar continua cu Munteanu candidat, o alta tabara crede ca astfel PNL s-ar face de ras iremediabil.

In interiorul PNL freamatul e tot mai mare si marti supapa nu a mai rezistat si tensiunile au fost scoase la iveala si in public. Doi candidati liberali pentru sectoarele Bucurestiului au anuntat ca isi vor face campania separat de Munteanu, contestand afinitatile sale cu Miscarea Legionara dar si lipsa unui program concret in ce-l priveste pe cel care ar trebui sa fie locomotiva in aceste alegeri.

Munteanu rupe PNL: Inca un candidat liberal pentru Bucuresti anunta ca isi face campanie singur

Ovidiu Raetchi isi separa campania de cea a lui Marian Munteanu: Eu stiu ca Zelea Codreanu a fost criminal!

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#retragere Munteanu, #PNL retragere Munteanu, #sedinte PNL Munteanu , #candidat PNL