Munteanu: As aproba o parada gay, nu stiu daca Zelea Codreanu a fost criminal

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 22:09
6518 citiri
Munteanu: As aproba o parada gay, nu stiu daca Zelea Codreanu a fost criminal
Foto: Facebook Marian Munteanu

A ales Partidul National Liberal pentru cel de-al doilea cuvant, national, obiectivele pentru candidatura la Primaria Capitalei nu sunt inca formulate, in calitate de primar ar aproba o parada gay, iar in ceea ce il priveste pe Corneliu Zelea Codreanu, nu stie daca a fost un criminal - acestea sunt cateva dintre declaratiile lui Marian Munteanu, candidatul PNL la Primaria Capitalei, facute in cadrul unui interviu acordat Mediafax.

"Eu m-am apropiat si am fost tot timpul apropiat, in viata aceasta publica, de doua partide, pe care le-am considerat exponente ale democratiei in Romania: Partidul National Liberal si Partidul National Taranesc. Sigur ca principalul punct prin care m-am simtit apropiat a fost tocmai al doilea cuvant: National. Ce m-a atras, de exemplu, la Partidul National Liberal, este vechia doctrina bratinista, prin noi insine, si o anumita viziune economica, aceia de a pune lucrare energiile romanesti, prin care, de altfel, acest partid, a fost candva principala forta politica a Romaniei, care a dus Romania in modernitate", a comentat Munteanu, intrebat fiind de ce a ales PNL.

Candidatul la functia de primar al Capitalei a dat detalii si despre consiliile civice pe care intentioneaza sa le creeze, daca va castiga alegerile. "Exista consiliile locale, care au toate prerogativele necesare, au rol de reprezentare, dar exista segmente numeroase in societatea romaneasca care stau departe de partide, care nu doresc sa se implice in activitatea partidelor. Sunt procente bune, cred ca pe undeva pe la cincizeci la suta", explica Munteanu.

El spune ca din aceste consilii civice vor face parte "toate ONG - urile active, care, sigur, au domenii de activitate si preocupari legate de orasul Bucuresti, care i-ar interesa pe bucuresteni, acuma, daca vin unii cu muntii, mai putin, desi, de ce nu? Bucurestiul ar putea chiar sa joace un rol mai important din acest punct de vedere, sa-si extinda influenta sau sprijinul in directiile interesate de toti romanii, dar in principal chestiunea care i-ar putea interesa pe bucurestenii care nu isi realizeaza aceste obiective prin intermediul vehiculelor numite partide, au posibilitatea ca prin asociatiile civice, sigur organizate civilizat, pasnic, nu va imaginati ca facem acolo o adunare, vine lumea sa tipe sau nu, cei care fac politica civila, o actiune civila, intr-adevar civilizata, nu, le voi asigura toate conditiile de intalniri pe baza unor criterii normale deschise, transparente, de reprezentare".

Cand a fost intrebat ce ONG-uri ar putea sa fie interesate sa participe, Marian Munteanu a dat un exemplu: Asociatia Credinta si Demnitate, de care "nu ati auzit pentru ca oamenii nu au banii anumitor ONG - uri. Sigur ca nu au o politica de mesaj care sa le placa stiu si eu unor, da, oamenii aceia sunt vreo cincizeci - saizeci de oameni, m-am intalnit cu ei (...) si sunt foarte interesati de anumite aspecte ale vietii orasului".

In ce priveste rolul si puterea acestor asociatii, Marian Munteanu spune ca "au o putere foarte mare, pentru ca vor fi un factor, pe de o parte de informare corecta si de mentinere a unei legaturi intre autoritatea locala, respectiv primar de sector, primar general si grupurile civice respective, in asa fel incat si aceasta zona a societatii sa aiba acces intr-un mod organizat, coerent si inteligent, sa vina cu propuneri si cu solutii, pentru ca se stie, chiar daca nu ai voturi in consiliul general, nu poti sa vii cu o lista de semnaturi. As gandi un inceput de democratie sau elemente care tin de ideea de democratie participativa".

In ce priveste lucrurile, masurile concrete din programul sau de candidat la Primaria Capitalei, Munteanu a promis ca "o sa vin curand" cu solutii concrete si ca o sa preia "foarte mult din planurile deja gandite, pentru ca s-a muncit in Partidul National Liberal". La insistenta reporterului in ce priveste obiectivele specifice ale programului de candidat, Munteanu a raspuns: "Ele nu sunt inca formulate la modul...dar traficul sa stiti ca este intr-adevar un obiectiv prioritar. Si eu sunt bucurestean de-o viata intreaga, am masina, circul cu masina, circul cu mijloace de transport, stiu ce inseamna, stiu ca este o nebunie, stiu ca n-avem un sistem de dirijare a traficului, de corelare. Sunt foarte multe lucruri care trebuie facute, de la semaforizare, deci nu intru acum in detalii, dar sa stiti ca toate aceste aspecte sunt avute in vedere si o sa vedeti ca o sa ma prezint cu ele la modul cel mai detaliat".

Referitor la afirmatia "Eu nu fur", pe care a facut-o la un moment dat, Marian Munteanu si-a argumentat-o: "Eu nu sunt un om sarac si muncesc de o viata intreaga, am avut activitati, inclusiv economice, nu grozave, nu la nivel foarte mare, dar, eu zic, destul de bune".

Candidatul PNL a sustinut nu numai ca el nu va fura, dar "am sa am grija sa fac tot ceea ce este posibil ca aceste practici sa se opreasca la Primaria Capitalei". Cum o va face? "Anumite lucruri pot fi supuse unui control riguros, dupa aceea o sa am o interventie, zic eu, in organizarea treburilor in Primaria Generala, in asa fel incat sa fie sprijiniti oamenii care chiar sunt dispusi sa faca o treaba corecta si sa fie indepartati cei care nu au aceasta dorinta. O sa existe si un corp de control foarte bine pus la punct, din afara, din afara, oameni cu experienta si o sa vedeti la vremea cuvenita".

Primaria, condusa de primarul Marian Munteanu, o sa dea aprobare pentru o parada gay? "Da, daca este ceva legal, de ce nu?".

Miscarea legionara - lumini si umbre

Intrebat despre declaratiile controversate privind miscarea legionara, Marian Munteanu a adus unele lamuriri:

Referitor la afirmatia ca "Experienta istorica a miscarii legionare imbogateste patrimoniul nationalismului romanesc, oferindu-i un model valoros pentru puritatea mesajului spiritual, fermitatea discursului politic, performanta tehnicilor de organizare si mai ales inalta capacitate de traire nationala si crestina", Marian Munteanu a declarat ca isi mentine afirmatia "Numai in ceea ce priveste sacrificiul celor din temnite, care au luptat impotriva ocupatiei bolsevice. Era un context acolo, in care ma refeream la oamenii, sarmanii, din rezistenta, in general, anticomunista, pentru ca mi se pare ca lupta impotriva comunismului a fost o misiune istorica a poporului roman, care au participat oameni din toate tipurile, partide si nepartide, ofiteri armata si asa mai departe si acest lucru nu este si niciodata... mai mult, daca ati da si alte citate, o sa vedeti ca am condamnat si condamn orice forma de violenta, nu mai spun de crima, orice forma de violenta, orice forma de respingere xenofoba a relatiei cu alte comunitati si alte popoare. Intotdeauna am militat pentru apropiere, toleranta si iubire. Sigur au fost conditii de razboi, a venit URSS-ul, ne-au arestat familiile, parintii, bunicii. Ne-au arestat familiile. A fost o rezistenta armata in munti".

Dialogul in ce il priveste pe Corneliu Zelea Codreanu a continut, mai degraba, raspunsuri evazive:

Am o intrebare la care as dori, daca se poate, un raspuns de tipul Da sau Nu? Corneliu Zelea Codreanu a fost un criminal, asa cum il retine istoria? Da sau nu?

Justitia romana a spus ca nu.

Eu va intreb pe dumneavoastra, nu justitia romana.

Nu stiu. Astept demult, de la istorici, de la justitie, sa stabileasca toate lucrurile legate. Eu am... cand eram acuzat ca as fi legionar, sa stiti ca atunci incepusem sa citesc si eu si am citit si eu cateva. Habar n-aveam, mai toti colegii mei, si erau foarte multi, mai ales de astia tineri, cand domnul Iliescu ne facea legionari, ei ziceau, dom'le, inseamna ca e ceva de bine, daca zice domnul Iliescu ca aia is rai, stati putin, sa vedem despre ce-i vorba, ca nu e chiar asa, lucrurile sunt complicate. Si nu am gasit foarte multe date, informatii, sunt controverse, m-as bucura daca...

Exista cel putin o crima dovedita in justitie.

Care?

Prefectul de la Iasi, daca nu ma insel

Pai la aia ma refer. De ce l-au achitat?

Acolo au fost prezentate dovezi in timpul procesului.

Dar l-au achitat si era o guvernare...

...sub o presiune a strazii destul de mare si inclusiv in sala de judecata.

Deci daca eu sunt convins ca aceste lucruri pot fi analizate si orice crima trebuie sanctionata, bine, post - factum, moral. Miscarea legionara, in interiorul ei, s-au comis crime si greseli enorme, enorme, dar aceasta este un aspect. Eu in viata mea intotdeauna cand am avut de a face cu subiectul acesta, eu ma refeream la unele personalitati culturale in special, care, sigur, unele au fost mai apropiate mai mult sau mai putin, dar cele culturale in special cred eu ca trebuie sa aiba un statut oarecum aparte, pentru ca nu cred eu ca ei s-au implicat in actiuni de genul acesta. Sigur, daca se va dovedi ca au facut-o, automat lucrurile trebuie clarificate, pentru ca nu trebuie in nici un caz incurajate sau perpetuate forme de extremism de nici un fel.

L-ati vota pe Marian Munteanu la Primaria Capitalei? - sondaj

Interviul integral il puteti citi pe Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Munteanu Zelea Codreanu criminal, #Munteanu legionari, #Munteanu parada gay , #candidat PNL