Marian Munteanu a avut angajament semnat la Securitate si a dat note informative

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 13:46
15216 citiri
Marian Munteanu a avut angajament semnat la Securitate si a dat note informative
Foto: Antena3 (Arhiva)

Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din Piata Universitatii si cel de-al treilea candidat propus de PNL la Primaria Capitalei, a avut angajament semnat la Securitate in timpul regimului comunist si a dat note informative.

Informatiile apar in arhiva CNSAS studiata de unul dintre jurnalistii de la Adevarul, acreditat ca si cercetator.

Biroul de presa al CNSAS a precizat, miercuri, la solicitarea Ziare.com, ca verificarile in cazul Marian Munteanu "sunt in curs", fiind inca asteptate "raspunsuri de la fostii detinatori ai dosarelor". De asemenea, calitatea de colaborator al fostei Securitati nu poate fi data decat de instanta, dupa ce colegiul CNSAS ia o decizie finala, in baza informatiilor care apar in mai multe posibile dosare, care ii privesc si pe apropiatii celui cercetat, a mai subliniat sursa citata.

In articolul publicat de Adevarul se arata ca Marian Munteanu a fost racolat de fosta Securitate in 1988, cu scopul initial de a-l supraveghea pe un lector portughez, numit de securisti "Jean".

Intr-o nota-raport din 24 martie 1988, care poarta antetul Ministerului de Interne, este descrisa prima intalnire cu Marian Munteanu. "In finalul contactarii, candidatul a intocmit o lista de relatii, cuprinzand pe lectorul portughez si o serie de studenti straini cu care intretine legaturi. (...) In timpul discutiilor purtate cu noi, candidatul s-a situat pe o pozitie buna, sincera si deschisa", se precizeaza in raport.

La final, reprezentantul Securitatii a propus "continuarea contactelor cu Munteanu Marian in vederea atragerii sale la colaborare cu organele de securitate".

"Ioan" a dat declaratii si despre Petre Tutea

Conform documentelor aflate la dosar, Marian Munteanu a semnat in 28 martie 1988 acordul de colaborare cu Securitatea, luandu-si numele conspirativ "Ioan" si angajandu-se sa dea informatii. De asemenea, conform sursei citate, Munteanu a intrat in cercuri inalte pentru a-l putea supraveghea pe cetateanul portughez, despre care se presupunea ca ar fi spion.

El a scris prima nota informativa in 19 aprilie 1988, in care dadea informatii detaliate despre dascal, cu care a ajuns sa se imprieteneasca, fiind invitat si la el acasa.

In 6 iunie 1988, Marian Munteanu a scris o noua nota informativa, dar de data asta despre doi profesori romani de la Filologie din anturajul lectorului portughez si despre un student american. Unul dintre profesori era caracterizat de Munteanu drept "sever, corect, putin vanitos", iar cel de-al doilea "complexat si orgolios".

Au urmat si alte informari despre portughez, relatiile devenind "din ce in ce mai amicale". Dupa o petrecere, "Ioan" a povestit tot la Securitate, asa cum fusese instruit.

La dosar apare si o chitanta din 23 decembrie 1988 in care se cere si este aprobata "cheltuirea sumei de 500 de lei pentru persoana de sprijin 'Ioan', pentru aport informativ".

Pana la urma, lectorului portughez nu i s-a mai reinnoit contractul, in schimb s-a pus problema daca Marian Munteanu sa fie "plasat" langa un lector italian.

Legatura lui Munteanu cu Securitatea a incetat in martie 1989, conform unui document aflat la dosar, insa in arhive apar si doua declaratii scrise de mana, din 12 si 15 mai 1989, cand nu mai era persoana de sprijin "Ioan", in care acesta dadea informatii detaliate despre filosoful Petre Tutea.

Contactat de Adevarul, Marian Munteanu a spus ca subiectul este prea complex pentru a fi discutat prin telefon, ca, dimpotriva, el a fost cel urmarit de Securitate si ca, personal, nu mai acorda timp acestor lucruri, urmand sa se adreseze instantei cu plangeri pe numele celor care l-au calomniat.

CNSAS a inceput verificarile in cazul lui Marian Munteanu in luna aprilie, dupa ce acesta a fost nominalizat de PNL drept candidat la Primaria Capitalei.

Verificarea trecutului lui Munteanu s-a facut la solicitarea SAR si Romania Curata, dupa ce el a refuzat sa semneze declaratia de integritate lansata de aceste ONG-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#dosar Securitate Marian Munteanu, #Marian Munteanu colaborator Securitate , #stiri Marian Munteanu