L-ati vota pe Marian Munteanu la Primaria Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 09:05
15305 citiri
L-ati vota pe Marian Munteanu la Primaria Capitalei? - Sondaj Ziare.com
Foto: Digi24

Marian Munteanu este candidatul pe care PNL a hotarat, in mod cu totul surprinzator, sa il sustina pentru functia de primar general al Capitalei. Vehement contestat de mai multi analisti si reprezentanti ai societatii civile, sustinut in unanimitate de conducerea PNL, Marian Munteanu asteapta verdictul final din partea alegatorilor bucuresteni.

Fiind "solutia de avarie" gasita de PNL dupa retragerea lui Ludovic Orban, nu exista informatii despre increderea de care Munteanu se bucura in randul bucurestenilor. Nu stim sa fi fost masurat in sondajele preelectorale care au dus la stabilirea candidatilor si nici in cele din ultimii ani, in care sunt inregistrate evolutiile liderilor politici, functie de vorbele si faptele lor.

De altfel, Marian Munteanu sustine cu tarie ca nu este politician, ci vine din societatea civila. Fost lider al Pietei Universitatii, el a ajuns in anul 2000 pana in pragul unei candidaturi la Presedintia Romaniei, dar s-a razgandit si a rupt intelegerea cu fostul director al SRI Virgil Magureanu, apropierea de acesta fiind unul dintre motivele pentru care este astazi puternic contestat.

Alte reprosuri care i se aduc sunt si mai dure, Marian Munteanu fiind acuzat ca are "simpatii pentru curente de orientare fascista" si ca "promoveaza un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar constitutionale", dupa cum se arata in apelul semnat de mai multe ONG-uri prin care se solicita conducerii PNL retragerea acestei candidaturi.

PNL, somat sa-l retraga pe Munteanu: Ii dati ocazia sa isi expuna ideile nocive, discursul ortodox-fundamentalist

Munteanu, despre ONG-urile care-l contesta: Am dus tara in UE si NATO si vin 3 indivizi care primesc banuti (Video)

Mai mult, internautii au inrosit Facebook-ul cu imagini si extrase din declaratiile cu tenta legionara mai vechi ale acestuia, care au starnit ingrijorarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

Institutul "Elie Wiesel": Persoana publica Marian Munteanu prezinta un motiv de ingrijorare

Marian Munteanu raspunde acuzatiilor ca ar fi simpatizant legionar si antisemit

Candidatul PNL a respins vehement toate acuzatiile, atat la televiziunile de stiri, la care a fost prezent in fiecare seara dupa nominalizare, cat si pe Facebook. La randul lor, cei din conducerea PNL i-au luat apararea.

PNL il apara pe Munteanu: Ca in zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care sa sustina acuzatiile

Ce trebuie sa avem insa in minte este faptul ca Marian Munteanu candideaza la fotoliul de primar general al Capitalei, nu la vreun premiu de popularitate sau, sa zicem, in cadrul unei competitii literar-artistice. Iar, in 2016, primarul unei capitale europene trebuie sa indeplineasca mai multe conditii minime: sa aiba experienta, autoritate, competenta, integritate, viziune manageriala, proiecte bine gandite si solid fundamentate financiar, astfel incat viata de zi cu zi a concetatenilor lui sa devina din ce in ce mai usoara si mai frumoasa. Si asta cat mai repede.

Multe aspecte din cele enumerate mai sus ridica in acest moment mari semne de intrebare in cazul candidatului PNL, pe care il cunoastem prea putin.

Conform informatiilor publicate pe site-ul sau, Marian Munteanu a lucrat 4 ani (1983-1987) la Metrou, dupa care a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, la care a fost profesor asociat din 1999 si unde si-a luat doctoratul in etnologie si folclor (2005). Este membru al Asociatiei de Stiinte Etnologice, a publicat o serie de volume si lucrari, printre care "Cantecul poporan din Muscel", "Folclorul detentiei" sau "Revolutie si restauratie". Detine actiuni la doua firme de consultanta si a lucrat de-a lungul timpului ca expert in resurse umane si management.

Ce avere are Marian Munteanu? Candidatul PNL pentru Bucuresti si-a completat verbal declaratia

In ceea ce priveste activitatea sa politica de dupa Revolutie, acesta mentioneaza "Miscarea pentru Romania" si PUNR - Alianta Nationala.

In PNL, partidul care s-a aliniat in spatele lui, a intrat saptamana aceasta, abia dupa ce i s-a facut propunerea de a candida la Primaria Capitalei. "Eu sunt in acest moment candidat independent la Primaria Generala pe listele PNL si am semnat adeziunea necesara la PNL", a declarat vineri seara, la Digi24, Marian Munteanu.

Intrebat tot vineri, la finalul sedintei filialei PNL sector 1 in care s-a inscris, daca a semnat declaratia de integritate ceruta de Romania Curata, acesta a precizat, conform Mediafax, ca a semnat "mai multe hartii". Urmeaza sa vedem si pozitia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care este obligat prin lege sa verifice toti candidatii.

Deocamdata, nu cunoastem programul cu care candideaza, care sunt prioritatile lui Marian Munteanu, ce solutii vede la problemele majore cu care se confrunta Capitala, incepand cu cele legate de trafic si pana la chestiunile complicate legate de finantare. Nu stim ce autoritate va avea, ce echipa de consilieri isi va aduce si care va fi relatia lui cu Consiliul General, cata vreme continua sa sublinieze insistent ca ramane un candidat independent asociat, formal, cu PNL.

Marian Munteanu lamureste relatia cu Magureanu si face o propunere inedita Antenei 3

Aparut in mod neasteptat in prim-planul vietii publice, Marian Munteanu va trebui ca in urmatoarele 7 saptamani sa-i convinga pe bucuresteni ca dupa incheierea campaniei electorale si eventuala instalare in fotoliul parasit de Sorin Oprescu va putea fi un bun administrator al Capitalei Romaniei, ca stie foarte bine ce responsabilitati isi asuma, ca poate lucra cu oamenii, ca isi poate impune propriile puncte de vedere si ca e capabil sa contribuie la dezvoltarea si prosperitatea acestui oras.

Ziare.com te invita sa iti spui parerea: L-ai vota pe Marian Munteanu pentru functia de primar general al Capitalei? Care sunt argumentele tale?

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Marian Munteanu candidat PNL, #sondaj Marian Munteanu , #candidat PNL