CNSAS admite ca Marian Munteanu a semnat un angajament cu Securitatea, dar i-a dat verdict de "necolaborare"

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 19:36
6435 citiri
CNSAS admite ca Marian Munteanu a semnat un angajament cu Securitatea, dar i-a dat verdict de "necolaborare"
Foto: Hepta.ro

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a publicat adeverinta de necolaborare cu Securitatea emisa pe numele lui Marian Munteanu, fost lider al studentilor din Piata Universitatii in anii '90 si fost candidat PNL pentru Primaria Capitalei.

Documentele aflate in posesia CNSAS arata ca Marian Munteanu este titularul unui dosar din fondul de retea al Securitatii. Pe cand era student la Filologie, in cadrul Universitatii Bucuresti, el a fost recrutat in vederea incadrarii informative a unui lector portughez "suspectat pentru apartenenta la serviciul de spionaj portughez".

La 28 martie 1988, Marian Munteanu a semnat un Angajament, preluand numele conspirativ Ioan, scrie in adeverinta de necolaborare cu Securitatea, publicata de CNSAS.

In document se mai arata ca fostul lider al studentilor a fost recompensat cu 500 de lei, o chitanta in acest sens fiind descoperita la dosar.

In 2 martie 1989, in urma unui raport intocmit de Marian Munteanu, a fost aprobata "incetarea legaturii deoarece lectorul portughez isi incheiase misiunea in tara noastra, plecand definitiv din RSR", precizeaza CNSAS.

Un alt motiv pentru care Securitatea a abandonat colaborarea cu Marian Munteanu este acela ca el devenise membru al PCR.

CNSAS a constatat ca notele din dosarul lui Marian Munteanu nu fac referinta la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, conditia impusa de lege pentru a fi declarat colaborator al Securitatii.

Acesta calitate poate fi retinuta in cazul persoanelor care au furnizat informatii "prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamantale ale omului".

In aceste conditii, lui Marian Munteanu "nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii", se arata in documentul CNSAS.

Raportul de colaborare poate fi contestat la Curtea de Apel Bucuresti de orice persoana interesata, in termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de internet a CNSAS.

La aflarea vestii, Marian Munteanu a scris pe pagina de Facebook ca le multumeste tuturor celor care i-au fost alaturi si au avut incredere in el, "in pofida minciunilor mizerabile aruncate impotriva mea 26 de ani".

El adaugat ca decizia CNSAS ii va nemultumi, probabil, pe "calomniatori".

"Decizia corecta a Colegiului CNSAS privind pretinsa 'colaborare' cu Securitatea ii va nemultumi, probabil, pe calomniatorii profesionisti din asa-zisa 'societate civila' si pe stapanii lor politici. Sa fie sanatosi!", a scris Munteanu pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marian Munteanu colaborator Securitate, #Marian Munteanu CNSAS, #decizie colaborare Securitate Marian Munteanu , #stiri Marian Munteanu