Marian Iancu, 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO - decizie definitiva

Marti, 03 August 2021, ora 11:3514440 citiri
Marian Iancu, 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO - decizie definitiva
Foto: B1 TV

Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de inchisoare cu executare de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul RAFO, unde era acuzat de evaziune fiscala. Decizia instantei este definitiva.

In spatele gratiilor ajung si fratele sau, Octavian Iancu, dar si fostul sau asociat, Constantin Margarit, care au primit cate zece ani de inchisoare. De asemenea, instanta a dispus si confiscarea prejudiciului adus statului, ce se ridica la 35 de milioane de euro, informeaza Digi 24.

Gheorghita Iancu si Marius Turica au ramas cu pedeapsele de 7 ani date initial de tribunal. Si Silviu Neacsu a ramas cu pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare. In schimb, pedeapsa lui Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) si a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de inchisoare.

Marian Iancu a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii august 2005, iar ultimul termen al procesului s-a judecat, la Tribunalul Bucuresti, pe 28 septembrie 2011, atunci cand Marian Iancu a primit o pedeapsa de 10 ani, decizia fiind contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Marian Iancu, 10 ani de inchisoare in dosarul RAFO

Un dosar cu o istorie bogata

In perioada martie 2000-decembrie 2003, Alexandru Iancu, Octavian Iancu, Constantin Margarit si Mazhar Kadri Basaran, in calitate de administratori ai firmei SC VGB IMPEX SRL Bucuresti, au coordonat si determinat incheierea fictiva a unor documente de achizitii a unor produse petroliere, emise pentru aceasta societate de sapte societati comerciale, asimilate ca si comportament "firmelor fantoma".

Din probele administrate a rezultat ca SC VGB IMPEX SRL Bucuresti detinea in proprietate o cantitate de peste 156 de tone de uleiuri minerale, cu o valoare de 3,6 trilioane de lei vechi, marfa de provenienta ilicita, pentru a carei justificare in vederea punerii in vinzare, a fost necesara emiterea facturilor fiscale, cuprinzand date nereale, de catre firmele fantoma, controlate si coordonate de fratii Iancu si Constantin Margarit si Mazhar Kadri Basaran, catre SC VGB IMPEX SRL Bucuresti.

Ulterior emiterii acestor facturi cuprinzand date nereale, SC VGB IMPEX SRL Bucuresti a procedat la inregistrarea in contabilitate a acestora, determinand in acest fel modificarea taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat, prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli ce nu au la baza operatiuni comerciale reale, cauzand un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1.100 miliarde de lei vechi.