Procesul unei fraude de 4,5 milioane de euro se reia de la zero pentru că judecătoarea a țipat la avocați. Cine l-a „împins” spre prescripție pe medicul Marian Burcea

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 21:30
8805 citiri
Procesul unei fraude de 4,5 milioane de euro se reia de la zero pentru că judecătoarea a țipat la avocați. Cine l-a „împins” spre prescripție pe medicul Marian Burcea
Dr. Marian Burcea, fost șef al CNAS, în timp ce se „strecoară” pe ușa avocaților la Curtea de Apel București. FOTO: Ionuț Mureșan

Procesul în care fostul șef al CNAS Marian Burcea este acuzat de constituire de grup infracțional organizat alături de 58 de persoane fizice și 31 de persoane juridice se reia de la zero, după ce judecătoarea fondului a țipat la avocați să facă liniște în sala de judecată. Marian Burcea, în prezent manager al Spitalului de Oftalmologie, mai are 3 ani până la împlinirea termenului general de prescripție în acest dosar în care e acuzat că a produs un prejudiciu de 4,5 milioane de euro.

Dosarul lui Marian Burcea a stat din 19.09.2018 până în 08.04.2020 în procedura de cameră preliminară, cei 90 de inculpați (persoane fizice și juridice) au contestat apoi soluția de începere a judecății pe fond la Înalta Curte și au pierdut, iar pe data de 24.09.2021 a început procesul.

Marian Burcea se apropie și el – ca mulți alți inculpați VIP – de termenul de încetare a răspunderii penale, după ce Curtea Constituționnală și Înalta Curte au constatat că România nu a avut legislație pe tema întreruperii cursului prescripţiei între anii 2018 și 2022.

Cum faptele fostului șef al CNAS se prescriu în 8 ani, este greu de crezul că dosarul mai apucă faza de apel.

La „împingerea” dosarului spre prescripție a contribuit și incidentul din 16 noiembrie 2022, care a dus la înlocuirea judecătoarei Adina Nadia Guluțanu.

„Cu referire la cazul de incompatibilitate al judecătorului prev. de art. 64 alin. 1 lit. f) C. proc. pen., constată incidenţa nulităţii absolute a actelor îndeplinite şi a măsurilor dispuse de judecătorul incompatibil, pe tot parcursul judecăţii în fond a prezentului dosar penal, până la 18 noiembrie 2022, dată la care a fost admisă cererea de recuzare a judecătorului cauzei. Dispune reluarea judecăţii în prima instanţă, cu citirea actului de sesizare, conform disp. art. 374 C. proc. pen. Cale de atac odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 28 martie 2023”, se arată în închierea instanței de fond.

Scandalul din sala de judecată petrecut pe data de 16 noiembrie 2022 a dus la recuzarea judecătoarei Adina Nadia Guluțanu și, apoi, a contribuit la excluderea ei din magistratură la CSM.

Judecătoarea a fost înregistrată audio-video în sala de ședință, în momentul în care avocații și inculpaţii făceau o adevărată hărmălaie, în timp ce a țipat: „Liniște în sala de judecată!!!”.

Vacarmul produs de cele peste 100 de persoane din sală s-a stins imediat după ce judecătoarea a avut acestă ieșire nepotrivită, deși nu este clar ce anume ar fi trebuit să facă pentru a liniști mulțimea.

Numai că unul dintre cei prezenți în sala de judecată a filmat momentul și l-a trimis unor site-uri, fapt care au enervat-o și mai tare pe judecătoare.

Surse apropiate procesulului au precizat pentru Ziare.com că judecătoarea Adina Nadia Guluțanu i-a acuzat pe toți avocații din dosar că ar fi „complotat” pentru a o scoate de la prezidiu, inclusiv prin transmiterea înregistrării către presă.

Discuțiile au fost purtate tot pe un ton ridicat – spre „isteric”, spun cei care au asistat la ele – acelea fiind motivul pentru care un complet separat a admis cererea de recuzare cu privire la Adina Nadia Guluțanu.

Avocații: „Manifesta o reală, nefirească şi necontrolată furie”

Iată câteva extrase din încheierea din data de 17.11.2022:

  • „Ulterior reluării şedinţei de judecată, după ce președintele de complet a adus la cunoştinţa tuturor că momentul halucinant şi regretabil în care a uitat să manifeste calm, răbdare şi politeţe faţă de justiţiabili, martori, avocaţi, procuror, jandarmi a devenit public - înţelegând cu toţii că este vorba despre o înregistrare care a apărut pe site-ul (...), în care președintele de complet a fost surprins ţipând efectiv în sala de judecată - ulterior a întrebat, având o tonalitate gravă şi o expresie facială ce exprima reală, nefirească şi necontrolată furie, cine a înregistrat respectivul moment, din care rezultă atitudinea nedemnă şi necivilizată manifestată în şedinţa publică de judecată, acuzându-i pe toţi cei prezenţi, și anume inculpaţi, martori, avocaţi, jandarmi, că au săvârşit infracţiunea de obstrucţionarea justiţiei.
  • În contextul acestui comportament, care a fost dezbătut la postul de televiziune (...), la emisiunea (...), apărarea are convingerea fermă că, din acest moment, judecătorul va face tot posibilul pentru a se răzbuna efectiv pe toţi cei implicaţi în cauza care face obiectul acestui dosar, dar, în special, pe inculpaţi, urmând a fi sancţionaţi cu toţii, în mod exemplar, prin privarea de dreptul la un proces echitabil şi prin condamnarea brutală la pedepse privative de libertate.
  • În acest moment, inculpatul (…) are certitudinea fermă a faptului că, expus public fiind cu un comportament profund revoltător şi nedemn unui judecător - care este, totuşi, judecător cu grad profesional de curte de apel și funcționează la Curtea de Apel Bucureşti - şi dovedită a fi lipsită de firească probitate impusă de funcţia/calitatea deţinută - mai ales în contextul în care judecătorul este deja subiect activ al mai multor proceduri disciplinare aflate pe rolul Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior a Magistraturii -, apreciază că președintele de complet nu mai este imparţial nici măcar la nivel de aparenţă, urmând a forţa efectiv totul pentru condamnarea rapidă a inculpaților”, se arată în documentul citat.

Surse apropiate procesului spun că judecătoarea ar fi avut un comportament nepotrivit față de avocați sau părți și la alte termene de judecată.

Următorul termen în dosar va avea loc pe data de 10 aprilie 2023, la ora 10.00.

Fostul șef al CNAS, trimis în judecată pentru decontări fictive

Pe data de 13 iulie 2018, Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în dosarul decontărilor fictive, în care frauda este de peste 4,5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de 59 de persoane fizice şi 31 de firme trimise în judecată.

Procurorii susţin că un grup de firme care ofereau îngrijiri medicale la domiciliu, aflate în complicitate cu funcţionari ai CNAS şi CASMB, au transformat îngrijirile medicale la domiciliu într-o afacere profitabilă, „cu desconsiderarea totală a legii şi a drepturilor pacienţilor”, modalitatea de operare fiind următoarea:

  • obţinerea de CNP-uri şi de acte medicale de la persoane asigurate la CASMB,
  • folosirea acestora pentru întocmirea în fals a dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu,
  • depunerea dosarelor la CASMB de către persoane neîmputernicite,
  • folosirea frauduloasă a cardurilor de sănătate cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate în condiţii nelegale,
  • transmiterea online a unor date false în sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (SIUI).

CASMB şi CNAS aveau „pâinea și cuțitul”

Conform DNA, sumele de bani decontate nelegal de la CASMB au fost delapidate de administratorii furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, fiind cheltuite în interes personal şi pentru plata membrilor grupului infracţional.

Anchetatorii arată că protecţia grupării era asigurată de persoane din conducerea celor două instituţii, care, deşi erau la curent cu activitățile nelegale, refuzau să facă verificări şi să dispună sancţiuni.

„Un aspect particular al prezentei grupări infracţionale l-a constituit sentimentul de temere generat în rândul funcţionarilor publici şi al furnizorilor de servicii medicale din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, stare indusă de conducerea CASMB şi CNAS, care a profitat de faptul că ei fac legile şi tot ei le şi aplică, că pot elimina de pe piaţă orice furnizor care nu respectă regula de a nu vorbi despre fraudele din sănătate, că pot concedia orice funcţionar public care nu se supune orbeşte scopurilor grupării”, spune DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
#Marian Burcea presedinte CNAS, #grup infractional organizat, #abuz in serviciu, #inselaciune, #recuzare, #judecatoare, #excludere magistratura , #justitie