Produse interzise pe piața UE, aduse din Asia și vândute la suprapreț. Cum s-a reușit plasarea lor în România

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 10:44
6272 citiri
Produse interzise pe piața UE, aduse din Asia și vândute la suprapreț. Cum s-a reușit plasarea lor în România
Componente pentru diverse instalații FOTO: captură Poliția DIICOT

DIICOT și Poliția au făcut miercuri, 19 octombrie, percheziții la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de concurență neloială și înșelăciune.

Infractorii falsificau marcajele produselor industriale urmate de comercializarea acestora, fiind induși în eroare beneficiarii în ceea ce privește calitatea şi provenienţa produselor achiziționate.

”În cauză, s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014 și până în prezent, reprezentanții unei societăți comerciale au achiziționat din spațiul asiatic cantități semnificative de robineți de diverse dimensiuni și tipuri, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantități mici.

Ulterior toate componentele de instalații erau vândute ca provenind din spațiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false.

De asemenea, ofertele comerciale prezentate, care conțineau datele tehnice ale unor robineți din Comunitatea Europeană, erau nereale și susținute de documente care să ateste în fals că respectivele componente corespund din punct de vedere tehnic și calitativ.

Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credință au fost induși în eroare cu privire la proveniența robineților, caracteristicile tehnice ale acestora (materialul din care era fabricat, presiunea la care putea fi exploatat în siguranță cât și perioada de exploatare a acestor piese.

Totodată, componentele în cauză au fost comercializate ca fiind produse în Comunitatea Europeană, la prețuri mult mai mari decât produse similare fabricate în spațiul asiatic.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț urmează să fie conduse, în vederea audierii peste 30 de persoane”, a transmis Poliția și DIICOT.

De asemenea, urmează a fi audiaţi peste 100 de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Un nou mod de înșelăciune prin apeluri telefonice. Avertismentul Poliției pentru români
Un nou mod de înșelăciune prin apeluri telefonice. Avertismentul Poliției pentru români
Poliţia Română avertizează asupra unui nou mod de înşelăciune - ”spoofing”, prin apeluri telefonice în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-şi...
Un tânăr din SUA a reușit să zboare cu avionul fără să-și cumpere bilet. Cum a reușit
Un tânăr din SUA a reușit să zboare cu avionul fără să-și cumpere bilet. Cum a reușit
Un tânăr de 26 de ani din SUA a găsit o modalitate ingenioasă, dar ilegală, prin care să zboare cu avionul fără a-și cumpărat bilet. Bărbatul a fotografiat biletul unui alt pasager...
#marfa China, #inselaciune, #robineti contrafacuti , #perchezitii