Putin are în prezent sprijinul de beton al Chinei. Șocul care poate prăbuși totul

Vineri, 24 Martie 2023, ora 01:47
6065 citiri
Putin are în prezent sprijinul de beton al Chinei. Șocul care poate prăbuși totul
Marele Zid chinezesc stă în spatele lui Putin FOTO: Wikipedia

Prin vizita sa la Moscova, liderul chinez Xi Jinping i-a arătat președintelui Vladimir Putin că se poate baza pe el, inclusiv în privința războiului din Ucraina. Cu alte cuvinte Zidul chinezesc stă în spatele lui Putin, sprijinându-l și protejându-l în fața lumii, lucru care nu este un semnal bun pentru diplomație.

Profesorul Roman Goncharenko de la Universitatea din Leuven din Belgia susține, într-o analiză din DW, că Putin stă în prezent cu spatele la zid în războiul din Ucraina. Armata rusă face mici progrese, economia țării se prăbușește sub povara sancțiunilor occidentale, iar mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională l-a izolat pe președintele Rusiei, mai mult ca niciodată.

Dar atâta timp cât zidul la care Putin stă cu spatele este chinezesc, șeful Kremlinului poate încă spera la victorie și la o nouă ordine mondială. Este posibil ca vizita lui Xi Jinping la Moscova să fi dat un nou impuls acestei speranțe.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Nu putea fi mai simbolic. Vizita lui Xi a început aproape exact la nouă ani de la anexarea Crimeei de către Rusia. Cu puțin timp înainte, Putin a zburat pentru prima dată în orașul ocupat și complet devastat Mariupol - unde au avut loc unele dintre cele mai grave crime de război.

Șeful statului chinez a venit în Rusia pentru o vizită de trei zile de parcă războiul brutal din Ucraina nu avea loc. Călătoria a fost flancată de articole din ziare în care Xi și Putin și-au invocat prietenia și parteneriatul strâns dintre țările lor, în care au stat „umăr la umăr”.

Este clar pentru toată lumea, că acum China menține economia rusă în funcțiune, susține profesorul. Rezultatul vizibil al întâlnirii este: și mai mult comerț. Acesta va lega Rusia, slăbită de războiul din Ucraina, și mai strâns de China, permițând, în același timp, Moscovei să continue acest război.

Cum încearcă China să prevină înfrângerea Rusiei?

China cumpără din ce în ce mai multe materii prime rusești și îi vinde din ce în ce mai multe mărfuri. Companiile chineze deservesc acum piețele care erau dominate de firme occidentale înainte de război.

În schimb, rezultatele discuțiilor privind cea mai recentă inițiativă diplomatică a Chinei pentru Ucraina sunt abia vizibile. Acest lucru dă naștere suspiciunii că propunerea Beijingului în 12 puncte, pe care Putin a descris-o drept „baza pentru o soluționare pașnică a conflictului”, nu era în întregime serioasă.

Înghețarea războiului în acest moment ar fi o victorie pentru Putin. Cât de serios este de fapt Xi în ceea ce privește oferta sa de a media, așadar, este puțin probabil să devină clar decât după ce va purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

Aceasta a fost una dintre acele vizite în care înțelegi doar retrospectiv despre ce se mai discută în spatele ușilor închise și izolate fonic. Este de temut că principala preocupare a lui Putin a fost, de fapt, să-l informeze pe Xi despre ce ar putea face în continuare în Ucraina – care este probabil ceea ce a făcut înainte de lansarea invaziei din februarie 2022.

Cu această alianță care continuă să se consolideze, Occidentul urmărește surprins, nesigur ce să facă. Interesele economice și speranța unei medieri diplomatice înseamnă că încă se abține de la critici dure, deocamdată. Poate că există și presupunerea că China se va distanța de Moscova de îndată ce un șoc se va produce, o înfrângere clară a lui Putin în acest război, ce devine previzibilă. Poate că atunci Zidul chinezesc din spatele lui se va prăbuși.

Totuși, un alt scenariu pare să fie mai probabil: China va încerca cu siguranță să prevină o înfrângere a Rusiei, fie prin diplomație, fie prin aprovizionarea deschisă cu arme. Iar Occidentul trebuie să se pregătească pentru asta.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Marele Zid Chinezesc, #Putin Xi Jinping, #vizita xi jinping, #Rusia China, #Rusia China schimburi comerciale, #china rusia , #Razboi Ucraina
Comentarii