Scandalul Partygate. Ce măsuri intenționează să ia premierul Boris Johnson pentru a-și salva pielea?

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 11:31
3185 citiri
Scandalul Partygate. Ce măsuri intenționează să ia premierul Boris Johnson pentru a-și salva pielea?
Mai multe persoane purtând peruci blonde și măști cu chipul premierului britanic au încins o petrecere chiar la porțile Downing Street./ FOTO. Captură Youtube

Premierul britanic „pregătește o mare curățenie” în personalul de la nr. 10 Downing Street și în cabinetul său”, ca să-și „salveze pielea”, dar că e limpede că el refuză să accepte orice responsabilitate și că în ciuda umilitoarei confesiuni publice în care și-a cerut pe jumătate iertare, el nu are câtuși de puțin intenția să-și asume vreo responsabilitate.

Premierul britanic Boris Johnson ar fi fost "intervievat" în cadrul anchetei legate de scandalul cunoscut ca "Partygate", în care continuă să apară acuzaţii privind petreceri organizate la Downing Street în pofida pandemiei, relatează luni dpa citând presa britanică.

Cotidianul Daily Telegraph a scris că premierul i-ar fi împărtăşit coordonatoarei anchetei, Sue Gray, "ceea ce ştie" despre petrecerile care ar fi avut loc la reşedinţa guvernamentală. Raportul lui Gray privind acuzaţiile de încălcare a regulilor anticoronavirus pe Downing Street ar putea fi publicat chiar săptămâna aceasta.

Potrivit tabloidului The Mirror, Johnson a luat parte, înainte de Crăciunul din 2020, la o petrecere de rămas bun pentru consilierul său în domeniul apărării, cpt. Steve Higham, în timpul căreia a ţinut şi un discurs. Biroul premierului şi Ministerul Apărării nu au răspuns la solicitarea de comentarii. The Observer scrie, la rândul său, despre ritualurile alcoolizate de la reședința premierului din nr. 10 Downing Street: „De la prosecco în fiecare marți la păhărele festive, Nr. 10 pare să aibă o serioasă problemă cu alcoolul”.

Operațiunea Save Big Dog

În tentativa de a-l ajuta pe Johnson să supravieţuiască scandalului, scrie presa britanică, acesta şi-ar putea remania echipa de asistenţi şi ar putea lua şi alte măsuri "populiste", între care, potrivit cotidianului The Times, s-ar putea număra un anunţ privind implicarea armatei în eforturile de oprire a traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii.

O altă schimbare avută în vedere ar putea fi "îngheţarea" taxei de licenţă pentru compania publică de radio-televiziune BBC pentru doi ani.

Sir Graham Brady, liderul grupului parlamentar al Partidului Conservator - aşa-zisul comitet 1922 - a primit până în prezent din partea legislatorilor circa 20 de scrisori de neîncredere în premier, din totalul de 54 necesare pentru a scoate la concurs conducerea formaţiunii, a mai scris presa britanică.

The Independent scrie că Boris Johnson însuși numește această manevră de oferire în sacrificiu a unor pioni Operation Save Big Dog.

Șeful opoziției laburiste, Keir Starmer, a spus de asemenea că Boris Johnson și-a pierdut „autoritatea morală” și că trebuie să demisioneze. Nu doar opoziția cere demisia lui, dar până și liderul conservatorilor din Scoția, Douglas Ross. „Conservatorii scoțieni sunt furioși și nu vor câtuși de puțin să se lase înduplecați”.

Practic întreaga presă s-a întors deodată împotriva lui Johnson. Un sondaj pentru The Observer arată că 46% dintre cei care au votat pentru Brexit, iar apoi pentru conservatori în 2019, sunt acum de părere că Johnson trebuie să demisioneze, comparat cu 39% care vor ca el să rămână. Cu totul, scrie The Observer, 76% din cei intervievați pentru sondaj consideră că Johnson a încălcat regulile sanitare și sociale, în vreme ce doar 8% spun că el n-a făcut nimic rău. Doar 13% consideră că Johnson nu minte, față de 64% care nu au încredere deloc în el și ar dori chiar o anchetă a poliției asupra acelor petreceri care au încălcat legea.

Pentru moment, un raport al juristei independente Sue Gray e așteptat săptămâna aceasta, de rezultatul acestui raport depinzând, teoretic, dacă sau nu Johnson va rămâne la putere.

Petrecerile premierului Boris Johnson, prilej de glume chiar la poarta Guvernului

Petrecerile organizate în pandemie la sediul Guvernului britanic au dat naștere și câtorva momente amuzante. Mai multe persoane purtând peruci blonde și măști cu chipul premierului britanic au încins o petrecere chiar la porțile Downing Street.

Este modul în care un club din Ipswich a găsit de cuviință să-și facă reclamă pentru viitoarele petreceri pe care le va organiza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie care au produs arme și echipamente pentru forțele ucrainene ce se apără în fața armatei lui Putin a...
Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu 4 ani, a fost recuperat în România VIDEO
Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu 4 ani, a fost recuperat în România VIDEO
Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC. Tabloul...
#Marea Britanie, #scandalul partygate, #Boris Johnson , #Marea Britanie