Lovitură primită de o țară NATO occidentală: Marea Britanie o sancționează pentru legături cu Putin

Luni, 26 Februarie 2024, ora 00:30
7350 citiri
Lovitură primită de o țară NATO occidentală: Marea Britanie o sancționează pentru legături cu Putin
Marea Britanie a impus sancțiuni unei firme dintr-o țară NATO occidentală pentru legături cu Rusia FOTO: Wikipedia

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum doi ani, țările vestice au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum, Marea Britanie face o mutare surprinzătoare, sancționând un comerciant din Țările de Jos, o țară NATO, Niels Troost din cauza legăturilor cu Rusia lui Putin. Trezoreria de la Londra susține că Niels Troost a beneficiat de „sprijinirea guvernului Rusiei” prin intermediul firmei Paramount SA.

Marea Britanie l-a sancționat pe comerciantul olandez de petrol Niels Troost și operațiunea sa din Elveția Paramount Energy & Commodities SA, a cărei legătură cu comerțul cu petrol rusesc a fost dezvăluită de Financial Times.

Troost este cea mai importantă persoană din comerțul cu energie, în afara oligarhilor și oficialilor ruși, care va fi vizată direct de sancțiunile occidentale. Trezoreria Marii Britanii a declarat joi că îl sancționează din cauza asocierii sale cu Paramount SA, care a fost „implicată în obținerea unui beneficiu de la sprijinirea guvernului Rusiei”.

Un academician american descifrează mesajul înfricoșător al lui Putin: ”Te vom găsi oriunde în lume și te vom ucide”

Veteranul comerciant olandez a fost vizat ca parte a unei serii de sancțiuni programate să coincidă cu cea de-a doua aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia sâmbătă. De asemenea, vine la o săptămână după moartea suspectă a opoziției ruse Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica.

Guvernul Marii Britanii a declarat joi că „Troost facilitează comerțul neîngrădit cu petrol rusesc în afara sancțiunilor din Regatul Unit și G7”.

Secretarul de externe David Cameron a spus că „presiunea economică internațională” înseamnă că Rusia se luptă să-și permită invazia. „Sancțiunile noastre îl înfometează pe Putin de resursele de care are nevoie disperată pentru a-și finanța războiul care se luptă”.

Unele alimente produc o boală gravă, au descoperit medicii: Distrug mușchii și apoi moarte prematură

Alte proiecte energetice au fost vizate de Marea Britanie, inclusiv dezvoltarea Arctic 2 LNG din Rusia, care a fost deja lovită de SUA. Sancțiunile împotriva lui Troost vor îngheța orice active pe care le-ar putea deține în Marea Britanie, vor impune o interdicție de călătorie și îi vor restricționa accesul la unele servicii financiare din Regatul Unit.

Trezoreria de la Londra a susținut că Troost a deținut sau controlat o filială din Dubai, Paramount Energy & Commodities DMCC, „direct sau indirect”.

FT a dezvăluit în martie anul trecut că firma din Dubai a tranzacționat un tip de petrol rusesc care, în mod obișnuit, avea prețuri peste plafonul de preț al G7, utilizând în același timp servicii de asigurare din vest - o potențială încălcare a restricțiilor impuse de puterile occidentale pentru a încerca să reducă veniturile petroliere ale Moscovei.

Țițeiul, cunoscut sub numele de Espo, este produs în estul Rusiei și exportat din portul Kozmino, în principal către rafinăriile din China. La acea vreme, Paramount SA și Paramount DMCC au declarat că cele două entități erau operate și gestionate „total independent”, și că Troost nu deține nicio participație „directă” în Paramount cu sediul în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Fenomenul nemaivăzut de 30 de ani: Antidotul contra lui Putin plătit cu 300 de miliarde pentru a-l produce

Compania a negat încălcarea oricăror sancțiuni occidentale, spunând că operațiunile sale respectă toate „legile și reglementările” aplicabile.

Biroul de Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii a sancționat Paramount din Dubai în noiembrie, dar nu l-a mai vizat pe Troost sau operațiunea comercială din Elveția.

Troost susținuse de mult că nu a fost implicat în înființarea Paramount DMCC, că nu avea niciun rol de conducere în afacere și că, în calitate de entitate juridică separată încorporată în Emiratele Arabe Unite, activitățile acesteia nu erau supuse restricțiilor europene.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Marea Britanie, #sanctiuni marea britanie, #Olanda, #Tarile de Jos, #sanctiuni Rusia occident, #petrol Rusia Europa , #stiri afaceri