Premierul britanic Liz Truss comparată cu o legumă. "Cam tot atât este și termenul de valabilitate al unei salate"

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 23:26
2037 citiri
Premierul britanic Liz Truss comparată cu o legumă. "Cam tot atât este și termenul de valabilitate al unei salate"
„The Iceberg Lady” / FOTO: Daily Star

Publicația Daily Star a proclamat, miercuri, 20 octombrie, victoria unei salate pe care a scos-o din frigider pentru a vedea dacă va rezista mai mult, înainte de a se usca, decât Liz Truss în fruntea guvernului britanic.

Vineri, 14 octombrie, jurnaliștii de la Daily Star au creat un live feed care a filmat non-stop o salată iceberg scoasă din frigider, pe care au plasat-o lângă o fotografie premierului Liz Truss, întrebând: „Care salată va rezista mai mult?„.

Daily Star a extins ulterior sceneta, adăugând o perucă, o față și mâini salatei, adăugând, de asemenea, două steaguri britanice în miniatură, o banană și alte obiecte ca parte a decorului.

Peste 12.000 de utilizatori ai Twitter se uitau joi la feed în timp ce Truss își anunța demisia în fața biroului premierului de pe strada Downing nr. 10.

Potrivit NYT, gluma jurnaliștilor de la Daily Star a venit după ce săptămâna trecută The Economist a scris într-un editorial intitulat „The Iceberg Lady” că Truss are "durata de valabilitate a unei salate".

Comentariul a fost o aluzie nu foarte subtilă la faptul că idolul politic al lui Truss, Margaret Thatcher, era supranumită „The Iron Lady”.

La începutul săptămânii trecute, The Economist sublinia într-un editorial că, excluzând perioada de doliu după decesul reginei Elisabeta a II-a, care a paralizat politica britanică, Truss s-a aflat ”la butoane” pentru doar şapte zile, înainte ca tulburările economice să-i facă praf toate planurile.

”Cam tot atât este şi termenul de valabilitate al unei salate”, glumea publicaţia într-un articol în care a numit-o pe cea care era încă lidera conservatorilor drept ”Doamna iceberg”, în contrapondere cu ”Doamna de fier”, fostul premier britanic Margaret Thatcher. Numai că cea care aspira să devină noua ”Doamnă de fier” s-a topit în numai şase săptămâni, pe fondul a numeroase erori de calcul şi a inabilităţii sale politice.

O cană cu mesajul „Keep Calm and Carry On”, un slogan folosit pentru ridicarea moralului britanicilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost înlocuită cu o sticlă de șampanie și un pahar pentru băutura spumantă după anunțul făcut joi de Truss că își dă demisia din funcție.

Numită în funcție pe 6 septembrie în ultima apariție publică a reginei Elisabeta a II-a, Truss a cedat presiunilor tot mai mari de a-și prezenta demisia după ce a fost forțată să-și dea afară ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng, după ce a acesta a propus un pachet de recuperare economică ce a trimis unde de șoc prin piețe.

Truss a petrecut mare parte din această perioadă încercând să rezolve criza economică pe care a provocat-o cu decizia sa de a reduce agresiv impozitele, care a dus la o importantă scădere a valorii lirei sterline, a crescut costul datoriei britanice şi a obligat Banca Angliei să intervină de urgenţă pentru a evita falimentul mai multor fonduri de pensii.

Cea mai scurtă guvernare din istoria Regatului Unit

Liz Truss a demisionat, joi, după doar 45 de zile în fruntea guvernului britanic, devenind, astfel, prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului. Durata guvernării Truss este de aproape trei ori mai scurtă decât următoarea clasată. Totuși, până în 28 octombrie, dată la care este de așteptat că va fi numit succesorul lui Truss, șefa guvernului de la Londra va mai aduna încă opt zile de mandat.

Până la guvernarea lui Liz Truss, recordul pentru cel mai scurt mandat era deținut de un alt conservator britanic, George Canning, care a condus guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei între aprilie și august 1827 și care a murit în funcție. A treia, de acum, cea mai scurtă guvernare a aparținut Vicontelui Goderich, Frederick Robinson, succesorul lui Canning. El a stat la conducerea guvernului 143 de zile. Următorul prim-ministru cu mandat scurt este Bonar Law – cu o guvernare de 209 zile între 1922 și 1923 – el a fost nevoit să demisioneze din cauza unui cancer avansat la gât. Din cauza acestei boli, premierul conservator nu a mai putut să vorbească în Camera Comunelor. A murit la mai puțin de șase luni după demisie.

William Cavendish, primul prim-ministru non-conservator din această listă, a fost șef al guvernului britanic doar nominal între 1756 și 1757, conducând un guvern tranzitoriu. Cavendish făcea partea din facțiunea liberală din Parlamentul de la Londra. El a condus guvernul Regatului Marii Britanii timp de 225 de zile. William Petty, prim-ministru în perioada Războiului American de Independență, a condus guvernul britanic vreme de 265 de zile și a demisionat în martie 1783. Petty, conte de Shelburne, este premierul care a recunoscut independența Statelor Unite. John Stuart, conte de Bute, primul prim-ministru britanic din Scoția după ce aceasta s-a unit cu Anglia în 1707, a condus Marea Britanie vreme de 317 zile, între 1762 și 1763.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#Marea Britanie, #premier, #lizz trus, #demisie, #salata, #concurs , #stiri externe