Ziua Z pentru premierul britanic Boris Johnson. Zeci de deputați amenință că vor declanșa votul de neîncredere

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 12:52
2623 citiri
Ziua Z pentru premierul britanic Boris Johnson. Zeci de deputați amenință că vor declanșa votul de neîncredere
Premierul britanic Boris Johnson/ FOTO: BBC

Premierul britanic Boris Johnson se luptă miercuri pentru a rămâne prim-ministru după o revoltă a propriilor parlamentari, furioși din cauza seriei de petreceri ținute în Downing Street în timpul lockdown-urilor, scrie Reuters.

Boris Johnson este vizat de scrisori de neîncredere din partea a cel puţin 20 de parlamentari din propriul partid care le-ar fi pregătit deja pentru a le depune la Comitetul 1922, ce declanşează alegeri ale unui nou lider. Aceştia ar aştepta însă publicarea raportului de anchetă privind încălcarea regulilor de carantină, coordonat de Sue Gray, un înalt funcţionar, raport ce ar putea fi publicat săptămâna viitoare.

Premierul britanic a stârnit revolta opoziţiei laburiste, dar şi a colegilor din propriul partid, care i-au cerut demisia după ce acesta a prezentat scuze în Parlament pentru a fi luat parte la o petrecere cu vin în grădina reşedinţei din Downing Street 10, în mai 2020, când Marea Britanie era în carantină.

Fostul său consilier Dominic Cummings a declarat că este gata să afirme sub jurământ că Johnson a minţit că petrecerea cu băutură din grădină a fost o reuniune de lucru.

Liderul Partidului Conservator din Scoţia, deputatul Douglas Ross, a denunţat în termeni duri scuzele premierului în Parlament, dezvăluind că a avut „o conversaţie dificilă” cu Johnson ulterior.

„El este prim-ministrul, guvernul său este cel care a impus aceste reguli care sunt în vigoare şi trebuie să răspundă pentru acţiunile sale”, a spus Ross.

Johnson a negat însă „categoric” că ar fi încălcat cu bună ştiinţă regulile: „nimeni nu m-a avertizat că ar fi împotriva regulilor. Mi-aş fi amintit lucrul ăsta”.

Fostul său consilier susţine însă că acesta a minţit pentru că doi oficiali l-ar fi avertizat că petrecerile sunt interzise.

Un membru de frunte din partidul conservator a spus că „Atitudinea în partid a suferit o schimbare dramatică. Nu doar de la cei care în 2019 erau panicaţi că îşi pierd scaunele. Acum sunt colegi mai puţin vocali, cu experienţă. În afara cazului în care raportul ar fi neaşteptat de favorabil, va fi dificil”.

Un altul a declarat că situaţia este „în stadiu terminal” pentru Johnson, pentru că starea de spirit în partid s-a modificat de la furie la calcul rece: „cum facem asta?”

Este o problemă nu de „dacă” ci de ”cum va fi înlăturat Johnson.

„Scrisorile vin de la stânga, de la dreapta, de la brexiter-i la remainer-i, pentru că mulţi încep să realizeze că nu este o chestiune politică, este o mentalitate, un mod de operare şi o cultură care ar trebui să se schimbe”, a mai spus acesta.

Pentru a contesta conducerea Partidului Conservator, 54 din cei 360 de parlamentari ai formaţiunii trebuie să trimită moţiuni de neîncredere preşedintelui aşa-numitului "Comitet 1922".

Laura Kuenssberg, editor politic al BBC, a afirmat că un grup de deputaţi aleşi în 2019 încearcă să atingă pragul respectiv şi au şanse de succes.

O analiză a cotidianului The Times arată că până acum l-au criticat pe Johnson 58 de parlamentari conservatori.

Noi scuze

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, neagă „categoric” că ar fi fost avertizat că organizarea unei petreceri cu băuturi în grădina reşedinţei guvernului (Downing Street 10), în timpul carantinei din 2020, ar încălca restricţiile impuse de propriul său guvern, scrie BBC.

„Nimeni nu m-a avertizat că ar fi împotriva regulilor. Mi-aş fi amintit lucrul ăsta”, a declarat premierul.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri. În plus, majoritatea elevilor nu puteau merge la şcoală, iar barurile şi restaurantele erau, de asemenea, închise.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#Marea Britanie, #premier, #Boris Johnson, #parlamentari, #vot incredere , #Marea Britanie