Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum au băgat prințul Andrew și premierul Boris Johnson Regatului Unit într-o criză istorică ANALIZĂ

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 20:53
4711 citiri
Cum au băgat prințul Andrew și premierul Boris Johnson Regatului Unit într-o criză istorică ANALIZĂ
Prințul Andrew și premierul Boris Johnson/ FOTO: thenewdaily.com.au

Din punct de vedere istoric, una dintre instituții a stabilizat-o pe cealaltă în momente dificile. Dar acum se confruntă cu acuzații grave atât un membru al Casei Regale, prințului Andrew, cât și premierul Boris Johnson.

Când prim-ministrul Boris Johnson a fost spitalizat de Covid-19 în aprilie 2020, buletinul de știri alarmant a venit la scurt timp după un discurs televizat al Reginei Elisabeta a II-a, în care aceasta a asigurat publicul britanic că, după ce pandemia va înceta: „Ne vom întâlni din nou .”

Stoice, demne și reconfortante, cuvintele reginei au ajutat la ancorarea țării în zilele agitate care au urmat. Și nu este prima dată când monarhia a acționat ca o forță stabilizatoare pentru guvern în timpul evenimentelor tumultoase, scrie The New York Times.

Prințul Andrew și Boris Johnson, oile negre

Totuși, săptămâna aceasta, ambele instituții de bază ale regatului Unit au intrat simultan în criză. Miercuri, premierul Johnson a recunoscut că a participat la o petrecere în grădină, la scurt timp după ce a scăpat de virus, încălcând regulile de izolare și declanșând un cor de cereri de demisie. Câteva ore mai târziu, cel de-al doilea fiu al reginei, Prințul Andrew, a aflat că procesul intentat de Virginia Giuffre împotriva sa pentru abuz sexual poate merge mai departe, după cum a decis un judecător al unui tribunal federal din Manhattan, New York.

Joi, Palatul Buckingham a anunțat că îl va forța pe Andrew să renunțe la toate titlurile sale militare și la titlul de „Alteță Regală”. El se va „apăra în acest proces în calitate de cetățean obișnuit”, a spus Palatul într-o declarație concisă.

Deși aceste cazuri sunt despre probleme total diferite, ambele au în centru bărbați de vârstă mijlocie privilegiați aflați sub focul criticilor pentru comportamentul lor, ridicând întrebări privind respectarea drepturilor și standardele duble.

Modelul Tony Blair

„Boris Johnson și prințul Andrew”, a declarat Alastair Campbell, fost director de comunicații al premierului Tony Blair, într-o postare pe Twitter. „Ce imagine și-a făcut lumea despre Marea Britanie!”

Campbell a fost implicat într-un episod celebru de acum în care un guvern stabil a ajutat o monarhie aflată în criză: în 1997, el și premierul laburist Tonny Blair, care a obținut o victorie zdrobitoare în alegeri, au convins-o pe regina să folosească un ton empatic în reacția la moartea Prințesei Diana într-un accident de mașină. Asta a dezamorsat un val de resentimente împotriva monarhului.

„În mod normal”, a spus Campbell, trebuie „evitate mai multe crize în același timp”.

Comentatorii au spus, mai în glumă mai în serios, că decizia judecătorului împotriva prințului Andrew, în vârstă de 61 de ani, l-a ajutat pe Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, pentru că a deturnat atenția parlamentarilor de la „grătarul său“. Dar ambii bărbați sunt la cheremul unor forțe care în mare parte nu sunt sub controlul lor.

Boris Johnson le-a cerut parlamentarilor să amâne judecata asupra sa, în așteptarea rezultatelor unei investigații interne asupra petrecerilor din Downing Street de către un înalt funcționar public, Sue Gray. Dacă ea stabilește că Johnson a indus în eroare Parlamentul, aproape sigur îl va costa funcția.

Prințul Andrew, nereușind să scape de procesul intentat de Virginia Giuffre, se confruntă cu perspectiva unor dezvăluiri compromițătoare în timpul audierilor Virginiei Giuffre, care susține că a violat-o când era adolescentă. Ea spune că a fost traficată lui Andrew de prietenul acestuia, miliardarul pedofil condamnat și mort în închisoare Jeffrey Epstein. Andrew neagă categoric acuzația și a spus că nu își amintește să o fi întâlnit pe Giuffre.

Lipsă de responsabilitate

Ceea ce au în comun cele două cazuri, au spus criticii, este o lipsă de responsabilitate din partea actorilor principali.

Având atât de multe în joc, mai ales într-un an în care regina sărbătorește 70 de ani pe tron, observatorii regali speculează că Andrew va căuta să ajungă la o înțelegere cu Giuffre. Dar cine ar plăti și cu ce bani această înțelegere, sunt deja întrebări ridicate de ziarele britanice.

Anunțul Palatului Buckingham că îi va lua titlurile militare lui Andrew și cel de „Alteța Regală” sugerează că nu există cale de a se reabilita. Este genul de acțiune nemiloasă pe care parlamentarii Partidului Conservator nu le-au luat încă împotriva lui Boris Johnson, în ciuda frustrării lor față de el.

Cum va acționa regina în cazul Johnson

În calitate de monarh constituțional, regina se va îndepărta de orice întrebări despre viitorul politic al lui Johnson - sau despre politică în general. Dar asta nu înseamnă că este lipsită de influență. Experții în drept spun că monarhia, datorită longevității și constanței sale, poate avea un efect moderator asupra celor mai extreme forțe din politică.

„Monarhia acționează ca o „forță de echilibru”, în sensul că este o instituție care, atunci când actorii politici au înclinat nava statului prea mult într-o direcție, o poate înclina în cealaltă”, a spus Harold Hongju Koh, profesor la Universitatea Oxford.

Este un echilibru delicat. La sfârșitul anului 2019, Johnson a fost criticat pentru că i-a cerut reginei să aprobe suspendarea Parlamentului de către guvernul său, o mișcare pe care Curtea Supremă a Marii Britanii a considerat-o ulterior ilegală, deoarece a fost concepută pentru a opri dezbaterea asupra planurilor sale de a scoate țara din Uniunea Europeană.

Spre deosebire de aprilie 2020, când regina i-a trimis unui Johnson bolnav, cele mai bune urări, este aproape sigur că va rămâne tăcută în legătură cu situația lui actuală. În orice caz, respectarea ei disciplinată în ceea ce privește distanțare socială – ilustrată în cel mai emoționant moment cu ocazia funeraliilor soțului său, prințul Philip, anul trecut, este un contrast cu acțiunile iresponsabile ale primului ministru.

„Cei mai mulți oameni nu sunt interesați de politică. Dar acest lucru este diferit”, a spus Vernon Bogdanor, profesor la King's College din Londra. „Sunt atât de mulți oameni care nu au putut să-și vadă rude în vârstă, bolnave sau pe moarte în această perioadă”, a spus el.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Marea Britanie, #Printul Andrew, #premier boris johnson, #criza , #Marea Britanie