Inflația din Marea Britanie atinge cote maxime, nemaiîntâlnite din ultimii 41 de ani: Prețuri uriașe la alimente și energie

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 07:52
2578 citiri
Inflația din Marea Britanie atinge cote maxime, nemaiîntâlnite din ultimii 41 de ani: Prețuri uriașe la alimente și energie
Inflația în Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani

Inflaţia din Marea Britanie a atins în octombrie un maxim din ultimii 41 de ani, de 11,1%, depăşind aşteptările, deoarece preţurile alimentelor, transporturilor şi energiei au continuat să exercite presiuni asupra populaţiei şi companiilor.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat o creştere anuală a indicelui preţurilor de consum de 10,7%, iar datele din octombrie marchează o creştere faţă de cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, de 10,1%, observat în septembrie.

În ciuda introducerii programului guvernamental de garantare a preţurilor energiei, Oficiul pentru Statistică Naţională a declarat că cele mai mari contribuţii la creşterea preţurilor au venit din energie electrică, gaze şi alţi combustibili.

”Estimările modelelor indicative ale inflaţiei preţurilor de consum sugerează că rata IPC ar fi fost mai mare în octombrie 1981, când estimarea ratei anuale a inflaţiei a fost de 11,2%”, a spus ONS.

Faţă de luna precedentă, IPC a crescut cu 2% în octombrie, egalând rata anuală a inflaţiei IPC între iulie 2020 şi 2021.

În general, costul locuinţelor şi al serviciilor casnice, care include facturile pentru energie, a crescut cu un maxim istoric de 11,7% în cele 12 luni până în octombrie 2022, de la 9,3% în septembrie 2022.

”În octombrie 2022, gospodăriile plătesc, în medie, cu 88,9% mai mult pentru electricitatea, gazele şi alţi combustibili decât plăteau în urmă cu un an”, a spus ONS.

”Preţurile interne ale gazelor au cunoscut cea mai mare creştere, preţurile din octombrie 2022 fiind mai mult decât dublul preţului cu un an mai devreme.”

Alimentele şi băuturile nealcoolice au contribuit, de asemenea, în mare măsură, crescând cu 16,4% în cele 12 luni până în octombrie, ajungând la cea mai mare rată anuală din septembrie 1977.

Ţara se confruntă cu cea mai lungă recesiune înregistrată, potrivit Băncii Angliei, în timp ce guvernul şi banca centrală încearcă să coordoneze înăsprirea politicii fiscale şi monetare pentru a controla inflaţia.

Banca a majorat ratele dobânzilor cu 0,75 de puncte procentuale, la începutul acestei luni, cea mai mare creştere din ultimii 33 de ani, pentru a duce rata dobânzii la 3%, dar a contestat aşteptările pieţei pentru creşterile viitoare ale dobânzilor.

Mike Bell, strateg de piaţă globală la JPMorgan Asset Management, a declarat că cifrele de miercuri stau ”incomod” alături de mesajul Băncii Angliei că vor fi necesare doar creşteri modeste ale dobânzilor pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%.

”Nu suntem atât de convinşi. Ceea ce a fost subestimat în mod constant au fost presiunile inflaţioniste care decurg din piaţa strânsă a muncii”, a spus Bell.

”Deşi locurile vacante şi ocuparea forţei de muncă s-au redus marginal în raportul de ieri privind piaţa muncii, creşterea salariilor a continuat. Având în vedere că inflaţia generală este aşteaptată să rămână ridicată pentru câteva luni, lucrătorii ar putea cere în continuare plăţi mai mari pentru a-şi proteja venitul disponibil.”

Ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, va prezenta o nouă declaraţie fiscală joi şi este de aşteptat să anunţe creşteri substanţiale ale unor taxe şi reduceri de cheltuieli în încercarea de a astupa o gaură de peste 50 de miliarde de lire sterline în finanţele publice ale ţării.

Este aşteaptat ca planul guvernului să implice o îngheţare a diferitelor praguri de impozitare şi alocaţii, deoarece Hunt caută să valorifice inflaţia în creştere pentru a spori cuferele Trezoreriei.

”Încetinirea inflaţiei observată în august pare să fi fost o întâmplare şi este puţin probabil ca o scădere a inflaţiei să se concretizeze în curând”, a spus Rachael Griffin, expert în planificare fiscală şi financiară la Quilter.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Forţele aeriene regale britanice au paraşutat luni peste 10 tone de ajutoare - inclusiv apă, orez, ulei de gătit, făină, conserve şi lapte praf pentru copii - către palestinienii din Gaza,...
#Marea Britanie, #inflatie, #nivel, #ridicat , #Marea Britanie