Documente recent desecretizate arată interesul enorm al Marii Britanii pentru petrolul din Insulele Falkland

Marti, 14 Iunie 2022, ora 22:25
3678 citiri
Documente recent desecretizate arată interesul enorm al Marii Britanii pentru petrolul din Insulele Falkland
Stanley, capitala Insulelor Falkland FOTO Wikipedia

Miniștrii britanici au fost dornici să exploateze petrolul din jurul Insulelor Falkland înainte și după conflictul din 1982, arată documente desecretizate ale guvernului britanic.

Într-o scrisoare nepublicată anterior, fostul ministru de finanțe Norman Lamont a spus că veniturile din petrolul din Falkland ar trebui să meargă către guvernul britanic, nu către locuitorii insulelor Falkland.

„Nu am nicio îndoială că, în cazul unei descoperiri majore de petrol, veniturile din impozite ar trebui să ajungă în Trezoreria Marii Britanii. Mi se pare echitabil, având în vedere sacrificiile financiare foarte substanțiale, precum și alte sacrificii pe care Regatul Unit le-a făcut... pentru a asigura libertatea Insulelor Falkland”, i-a scris Lamont ministrului de externe de atunci, Douglas Hurd, pe 21 octombrie 1991.

Lamont a adăugat: „Nu am dori să dăm crezare acuzației că operațiunea noastră în Insulele Falkland a fost motivată de convingerea că se găsește petrol în apele Falkland, ceea ce ar fi destul de neadevărat”, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, el și alți miniștri ai cabinetului, inclusiv prim-ministrul, John Major și Hurd, au fost de acord că Marea Britanie ar trebui să obțină cea mai mare parte a oricăror venituri din petrol, aprobând un document din 1991 al Comitetului pentru politica de apărare și de peste mări care spunea: „Dacă petrolul ar fi găsit în cantități recuperabile din punct de vedere comercial, HMG [Guvernul Majestății Sale] … ar trebui să ia măsurile necesare pentru a se asigura că HMG poate asigura accesul la o parte substanțială din veniturile concomitente”.

În documente se punea întrebarea: „Ar trebui insulele Falkland să fie beneficiarii exclusivi ai ceea ce ar putea fi o bogăție relativ enormă?” A concluzionat: „Ar trebui să căutăm acces la veniturile din petrol doar atunci când este clar că beneficiile financiare vor depăși dificultățile politice”.

Miniștrii au convenit să autorizeze locuitorii insulei să efectueze sondaje seismice pentru a stabili dimensiunea zăcămintelor de petrol și apoi să decidă cum să împartă veniturile. La 22 noiembrie 1991, Marea Britanie și-a proclamat dreptul la până la 200 de mile marine din fundul mării și subsolul din jurul insulelor. Guvernul Insulelor Falkland a început să scoată la licitație licențe de explorare petrolieră în 1996, dar toate veniturile de atunci au revenit guvernului Falkland, nu Marii Britanii.

Documentele oficiale pentru anii de după 1991 nu au fost încă desecretizate, dar rezultatul sugerează că guvernul britanic a concluzionat că valoarea veniturilor din petrol nu a depășit jena politică de a le revendica.

Documentele declasificate arată că Marea Britanie a fost mult timp interesată de petrolul din jurul Insulelor Falkland. În 1975, un oficial al departamentului de energie a scris: „Miniștrii noștri sunt foarte interesați de posibilitatea exploatării petrolului offshore în jurul Insulelor Falkland”.

Înainte de războiul din Falkland, Marea Britanie și-a apărat cu fermitate revendicarea potențialelor rezerve de petrol din jurul insulelor. Londra a protestat în mod oficial când Argentina a comandat sondaje seismice în largul coastei Argentinei la începutul anului 1977. Un oficial al departamentului de energie a scris că „cel mai rău lucru ar fi să nu facem nimic”, deoarece acest lucru ar putea duce la „renunțarea noastră fără nici o șovăială la orice petrol care s-ar putea afla sub mare în afara liniei de 200 de metri”.

Marea Britanie a protestat din nou în 1981, când Argentina a scos la licitație mai multe licențe de explorare. Un oficial al Ministerului de Externe a scris: „Trebuie să menținem că orice petrol din platforma continentală a Insulelor Falkland este britanic, fără a preciza dacă ne referim la HMG sau Insulele Falkland pentru a-l exploata. Punctul important este că este al nostru, nu argentinian”.

În iulie 1980, guvernul lui Margaret Thatcher a purtat discuții secrete cu Argentina și a propus un acord de „leaseback”, prin care suveranitatea insulelor să fie transferată Argentinei, dar apoi închiriată înapoi Marii Britanii.

În timp ce miniștrii luau în considerare ideea, secretarul pentru energie, David Howell, i-a scris ministrului de externe, Lord Carrington, pe 5 februarie 1980, spunându-i: „Sper... că nu veți pierde din vedere păstrarea, dacă este posibil, accesului pentru Regatul Unit la orice petrol sau gaze care ar putea fi găsite în apele insulelor Falkland”.

El a repetat această cerere într-o scrisoare către Thatcher mai târziu în aceeași lună. Comitetul de apărare și politică de peste ocean al cabinetului a convenit la 7 noiembrie 1980 să solicite aprobarea insulelor pentru un acord de închiriere.

Miniștrii au remarcat: „Ar fi important să se facă aranjamente satisfăcătoare pentru orice petrol care ar putea fi descoperit... Ar trebui să se acorde o atenție deosebită modalităților prin care Regatul Unit i-ar putea fi garantat dreptul la o parte substanțială a veniturilor”.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#Marea Britanie, #falkland, #Insulele Falkland, #petrol , #Marea Britanie