Lovitură pentru guvernul britanic. Decizia controversată de a trimite în Rwanda solicitanții de azil a fost anulată de Curtea Supremă

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 17:45
2161 citiri
Lovitură pentru guvernul britanic. Decizia controversată de a trimite în Rwanda solicitanții de azil a fost anulată de Curtea Supremă
Rishi Sunak FOTO Facebook

Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că politica de a-i trimite pe solicitanţii de azil în Rwanda este ilegală, aceasta fiind o lovitură împotriva angajamentului premierului britanic Rishi Sunak că ”va opri bărcile” cu migranţi care vin spre ţara sa, transmite Reuters.

Instanţa supremă britanică a respins apelul formulat de guvernul de la Londra referitor la politica de relocare a solicitanţilor de azil către Rwanda în cazul în care ei sosesc ilegal pe teritoriul Regatului Unit. Decizia în prima instanţă fusese aceea că migranţii nu pot fi mutaţi în Rwanda întrucât aceasta nu poate fi considerată o ţară terţă sigură.

Preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Robert John Reed, a afirmat că ar exista riscul ca solicitanţii de azil eligibili să fie trimişi de Rwanda în ţările de origine din care au venit.

”Nu este rezultatul pe care îl doream, dar de câteva luni ne pregătim pentru toate posibilităţile şi noi rămânem hotărâţi să stopăm bărcile. Curtea a confirmat că principiul trimiterii migranţilor ilegali către o ţară terţă sigură este legal. Aceasta confirmă viziunea clară a guvernului: migraţia ilegală distruge vieţi şi costă contribuabilii britanici milioane de lire pe an. Trebuie să punem capăt acestui lucru şi vom face tot ce este necesar în acest scop”, a reacţionat premierul Rishi Sunak.

Ulterior, el a spus că executivul de la Londra deja lucrează la un nou tratat cu Rwanda care ar putea schimba legile ţării.

”Guvernul lucrează deja asupra unui nou tratat cu Rwanda şi vom finaliza asta în lumina deciziei de astăzi. Mai mult, dacă este necesar, sunt pregătit să revizuim cadrul juridic intern”, a declarat Sunak în parlament.

De partea sa, guvernul rwandez a declarat că ”aceasta este în definitiv o decizie a sistemului judiciar al Regatului Unit”.”Rwanda este angajată faţă de obligaţiile sale internaţionale. Tratamentul nostru exemplar faţă de refugiaţi a fost recunoscut de UNHCR şi de alte instituţii internaţionale”, a subliniat Yolande Makolo, purtătoare de cuvânt a guvernului rwandez.

Opoziţia laburistă britanică a apreciat că ”politica de referinţă a prim-ministrului a eşuat complet”. ”Partidul Laburist a susţinut de la bun început că acest plan este nefuncţional şi exorbitant de costisitor, acum acest lucru a fost confirmat drept ilegal întrucât guvernul nu a reuşit să garanteze că are o politică robustă şi funcţională”, a spus Yvette Cooper, purtătoare de cuvânt pentru afaceri interne a Partidului Laburist.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a susţinut că ”politica guvernului de trimitere în Rwanda nu este doar crudă, aspră şi moral reprobabilă, dar Curtea Supremă a confirmat că este şi ilegală”. ”Faptul că guvernul a venit cu ideea de a trimite oameni care fug de persecuţii şi violenţă către o ţară aflată la mii de mile depărtare este ruşinos”, a accentuat edilul londonez.

Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin pe bază de ARNm personalizat din lume pentru melanom este testat pe pacienți britanici în ceea ce a fost salutat un potențial „moment de cotitură” pentru tratamentul...
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Un tânăr britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, după ce ar fi fost recrutat de Rusia. Se presupune că acesta ar fi recrutat și alte persoane care să dea foc...
#Marea Britanie, #guvern britanic, #Rishi Sunak, #solicitanti azil, #rwanda refugiati , #Marea Britanie