Ambasadorul Marii Britanii la București: ”Trebuie să câştigăm în Ucraina, nu ne putem permite să lăsăm agresiunea să aibă succes”

Joi, 05 Mai 2022, ora 17:53
1738 citiri
Ambasadorul Marii Britanii la București: ”Trebuie să câştigăm în Ucraina, nu ne putem permite să lăsăm agresiunea să aibă succes”
Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble FOTO / wikipedia

Apărarea colectivă în cadrul NATO este absolut vitală şi Alianţa are nevoie de investiţia de solidaritate pe care o face România, a afirmat ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.

El a mai amintit că toate ţările trebuie să urmeze exemplul Regatului Unit şi al României şi să se implice mai mult pentru a obţine instrumentele menite să garanteze că cetăţenii noştri vor fi în siguranţă în faţa oricărei agresiuni de tipul celei suferite de Ucraina, a susţinut joi ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români.

”Evident, criza din Ucraina este subiectul de top de pe agenda guvernului britanic şi în special a ministrului de externe Liz Truss. Acesta este un domeniu în care avem o cooperare foarte strânsă cu guvernul român. Criza ucraineană a arătat solidaritatea din interiorul NATO, din interiorul reţelei de libertăţi în care trăim şi de fapt este un moment bun pentru modul nostru de viaţă.

Dar această criză ne-a făcut şi foarte conştienţi că trebuie să avem alte priorităţi decât cele pe care poate le-am avut în trecutul recent. Ceea ce s-a întâmplat în 2008 şi 2014, cu agresiunea rusă în ţări vecine, a fost un set de paşi complet inacceptabili faţă de care nu am răspuns suficient de puternic, ceea ce i-a permis preşedintelui Putin să ajungă la concluzia că poate scăpa nepedepsit pentru intenţiile sale agresive faţă de Ucraina”, a declarat diplomatul britanic în timpul întâlnirii.

Potrivit acestuia, se impune o analiză şi asupra modului de a acţiona pentru apărarea valorilor democratice şi pentru consolidarea sistemului internaţional astfel încât răspunsul la acţiuni de tipul actualei agresiuni ruse să fie mult mai eficient decât până acum.

”Trebuie să câştigăm în Ucraina, nu ne putem permite să lăsăm agresiunea să aibă succes. Acesta este angajamentul guvernului britanic. Aşa cum am mai spus, în ce ne priveşte lucrăm îndeaproape cu guvernul român în toate aspectele; oferim adăpost refugiaţilor ucraineni care doresc să vină în Regatul Unit'', a subliniat ambasadorul Andrew Noble.

Săptămâna trecută, şefa diplomaţiei britanice Lizz Truss a susţinut, într-un discurs la Mansion House, că situaţia din Ucraina trebuie să fie un catalizator pentru "relansarea, remodelarea şi reformarea" unei arhitecturi de securitate globală care, în cazul Ucrainei, a eşuat. Ea a salutat puterea şi unitatea lumii libere în faţa invaziei ruse decise de Vladimir Putin.

Truss a menţionat că trebuie acţionat în trei domenii - măsuri de descurajare mai puternice, securitate economică mai mare şi alianţe globale mai strânse şi îşi va prezenta viziunea pentru o nouă eră a păcii, securităţii şi prosperităţii.

În acelaşi timp, reprezentanta Londrei a atenţionat că G7 trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei prin sancţiuni mai dure, inclusiv prin blocarea definitivă a importurilor de petrol şi gaze, oferind ajutor militar suplimentar şi sprijin umanitar continuu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
#Marea Britanie, #razboi Ucraina, #Rusia, #ambasador , #Marea Britanie