Două „nave misterioase” , observate lângă conductele Nord Stream înainte de explozii. Manevrele ciudate pe care le-au făcut

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 23:29
5589 citiri
Două „nave misterioase” , observate lângă conductele Nord Stream înainte de explozii. Manevrele ciudate pe care le-au făcut
Scurgerea de gaze din Marea Baltică unde au fost deteriorare conductele de gaze al Nord Stream/ FOTO:abcnews.go.com/

Două nave cu dispozitivele de identificare închise au fost observate de locul unde au avut loc scurgerile de gaze din Nord Stream la doar câteva zile înainte ca gazoductele să fie parțial distruse în urma unor explozii subacvatice, potrivit unei firme care a analizat date obținute prin satelit, informează Insider.

Ambele nave aveau o lungime între 90 și 130 de metri și aveau sistemele de identificare, sau trackerele AIS (n.r. Sistem automat de identificare), dezactivate, a declarat Jerry Javornicky, cofondatorul SpaceKnow.

AIS sau sistemul de identificare automată este un sistem de urmărire automată care utilizează transceiver-uri pe nave și este utilizat de serviciile de trafic naval. Atunci când sateliții sunt utilizați pentru a primi semnături AIS, se folosește termenul Satellite-AIS.

„Ei aveau trackerele oprite, ceea ce înseamnă că nu existau informații despre mișcarea lor și încercau să păstreze informațiile despre locație și informațiile generale ascunse”, a declarat Javornicky pentru presa.

Javornicky a spus că SpaceKnow a descoperit 25 de vase care au trecut prin apropierea locului în care s-au produs scurgerile, dar numai două dintre ele aveau transponderele închise. Organizația Maritimă Internațională le cere vaselor cu o greutate mai mare de 329 de tone, precum și vaselor care transportă pasageri, să își deschidă transponderele AIS în timpul călătoriilor internaționale. O navă care își închide emițător-receptorul este privită cu suspiciune deoarece această practică se utilizează de obicei de către echipajele care iau parte la activități ilegale, precum pescuitul ilegal, traficul de persoane sau pentru evitarea sancțiunilor.

Organizația Maritimă Internațională impune ca navele cu încărcături de 330 de tone sau mai mari, precum și navele de pasageri de orice dimensiune, trebuie să-și pornească trackerele AIS în călătoriile internaționale.

O navă care oprește trackerele este adesea văzută ca un steag roșu, iar o astfel de practică este obișnuită pentru navele implicate în activități ilicite, cum ar fi pescuitul ilegal, traficul de persoane.

Autoritățile americane o numesc o practică de transport înșelătoare și sfătuiesc porturile să se ferească de navele care își manipulează trackerele.

Otto Tabuns, directorul ONG Baltic Security Foundation, a declarat pentru Wired că este rar ca o navă să-și oprească transmițătorul AIS în Marea Baltică, dacă nava nu are „obiective clandestine”.

Afirmațiile lui Javornicky vin în timp ce națiunile vest-europene continuă să investigheze scurgerile din conductele Nord Stream, care alcătuiesc cea mai mare rețea de furnizare a gazelor naturale din Rusia către Europa.

Mai multe explozii subacvatice au avut loc în ultima parte a lunii septembrie care au produs rupturi în gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, dar rămâne neclar ce – sau cine – este responsabil pentru distrugeri. Rusia, Ucraina, Statele Unite și Marea Britanie au fost pe rând acuzate de sabotaj, dar toate au respins acuzațiile. Oficialii germani au spus la scurt timp după scurgeri că suspectează că gazoductele au fost sabotate de Rusia, în timp de Danemarca și Suedia au transmis printr-o scrisoare către ONU că sunt de părere că „câteva sute de kilograme” de explozibili au fost folosite pentru a distruge acea secțiune a conductelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă...
#Marea Baltica, #gazoducte, #Nord Stream, #explozii, #nave misterioase , #stiri externe