Marcel Vela n-ar fi făcut poliție politică atunci când semna cu „Smena” note la Securitate. Fostul șef al MAI o „turna” pe o recepționeră care făcea sex cu turiștii străini

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 03:25
10916 citiri
Marcel Vela n-ar fi făcut poliție politică atunci când semna cu „Smena” note la Securitate. Fostul șef al MAI o „turna” pe o recepționeră care făcea sex cu turiștii străini
Fostul șef al MAI Marcel Vela avea la Securitate numele conspirativ „Smena”. FOTO: Facebook.com / Marcel Vela

Fostul ministru de Interne Marcel Vela a semnat note informative la Securitate în 1987, în care relata locotenentului DSS Ilie Jurcă, ofițer de legătură, că o recepționeră de la un hotel din Caransebeș se îmbăta în timpul programului de lucru și făcea sex cu turiștii străini, care îi dădeau deodorante, săpun, țigări și băutură. CNSAS a emis un aviz în care a decis că Marcel Vela n-a făcut poliție politică, însă cercetătoarea Germina Nagâț a redactat o opinie separată în care a arătat că fostul ministru de Interne a încălcat drepturile omului prin delațiunile lui și a denunțat activități potrivnice regimului comunist.

Noile documente ajunse în posesia CNSAS arată că Marcel Vela a dat note informative la Securitate sub numele conspirativ „Smena” (n.r. – „schimbare” în limba rusă).

Ziare.com a consultat Adeverința CNSAS din 04.10.2023 cu privire la Marcel Vela.

Facem precizarea că în opinia majoritară a Colegiului CNSAS nota informativă din 30.01.1987 a lui Marcel Vela este reprodusă trunchiat în mod deliberat, cercetătoarea Germina Nagâț fiind cea care o reproduce în totalitate.

Reproducerea trunchiată a respectivei note informative lasă pe dinafară aspecte ce țin tocmai de viața personală a femeii pe care a denunțat-o „Smena”, tocmai pentru ca acestuia să nu i se poată reține încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Iată ce „turna” Marcel Vela la Securitate:

  • 30.01.1987 – Notă informativă, olografă, semnată cu numele conspirativ Smena, cu mențiunea „material furnizat cu ocazia recrutării”: „În legătură cu numita M.M. sursa vă informează următoarele: Este angajată ca recepționeră la Hotel Tibiscum Caransebeș, continuă și în prezent să ducă o viață imorală, deși este proaspăt căsătorită, consumă frecvent băuturi alcoolice și mai ales în timpul serviciului, fapt ce prejudiciază buna desfășurare a serviciului. Obișnuiește să întrețină relații intime cu diferite persoane, chiar cunoscute în momentul cazării. Cu cetățenii străini intră în relații în scopul obţinerii unor mici atenții (spray, săpun, țigări și chiar băuturi alcoolice)”.
  • 05.09.1987 –Notă informativă, copie oligrafă executată de ofițer, semnată cu numele conspirativ Smena: „Vă informez că în urma unor vizite efectuate la domiciliul numitului B.N. din Caransebeș am sesizat la acesta un comportament care denotă mari posibilități materiale. Deși este singurul angajat dintr-o familie de 6 persoane, își permite să furnizeze numai țigări de proveniență străină (Kent, Marlboro, BT), consuma băuturi străine, iar obiectele de uz personal sunt tot de proveniență străină. După părerea lui, tot ce este românesc este de proastă calitate”.

În majoritatea, cercetătorii CNSAS au reținut că notele informative ale lui Marcel „Smena” Vela „nu denunțau activități potrivnice regimului comunist” și nici nu au „îngrădit drepturi fundamentale ale omului”, astfel că fostului ministru de Interne nu i se poate reține calitatea de colaborator al Securității, așa cum este ea definită de lege.

De asemenea, cercetătorii fac referire la o hotărâre a Curții Constituționale, potrivit căreia, „relatările verbale consemnate de lucrătorii Securității nu pot fi administrate și apreciate individual ca probe”. În cazul acestor procese verbale, ele trebuie coroborate cu alte date sau documente pentru a avea forță probatorie.

În urma ședinței Colegiului CNSAS din data de 04.10.2023, Marcel Vela a obținut adeverința prin care cercetătorii au constatat, în majoritate, că n-ar colaborat cu Securitatea, în sensul că n-a făcut poliție politică.

Germina Nagâț: CNSAS a aruncat în derizoriu deconspirarea Securității

Cercetătoarea Germina Nagâț a făcut opinie separată, scriind că „este eronată și distorsionată” interpretarea situației de fapt și a documentelor de către colegii ei din Colegiul CNSAS.

Este regretabil că efortul investigativ și deliberativ al colegilor de la Direcția Investigații și Direcția Juridică a fost ignorat, invocându-se „argumente” care au aruncat în derizoriu rezultatele muncii unor profesioniști, cât și deconspirarea Securității, așa cum a fost prevăzută de legiuitor”, notează cercetătoarea.

Germina Nagâț a depus în sprijinul punctului său de vedere 10 decizii definitive și irevocabile ale instanțelor care au constatat, în cazuri similare cu cel al lui Marcel Vela, calitatea de colaborator al Securității.

Iată ce spune cercetătoarea Germina Nagâț după ce a studiat documentele Securității în cazul fostului ministru de Interne:

  • Dl. Vela Ion Marcel a făcut parte din rețeaua informativă a fostei Securități Județene Caraș-Severin, fiind înregistrat în evidențe la 18.02.1987 în calitate de informator cu dosarul personal nr. 9197, în legătură cu lt. Jurcă Ilie, ofițer responsabil cu probleme de contraspionaj din cadrul Securității Caransebeș, fiind recrutat și dirijat „pe linia problemei turiști”.
  • În pofida faptului că dosarul de rețea cu numărul 9197 (incluzând și mapa anexă) a fost distrus la 21.12.1989, odată cu incendierea sediului Securității Caransebeș, în arhiva CNSAS s-au identificat atât documente olografe, cât și în format dactilo în care s-au consemnat informații furnizate de către dl. Vela Ion Marcel, cu numele conspirativ Smena, despre două persoane din anturajul său.
  • Consider că recrutarea propriu-zisă a sursei „Smena” a fost favorizată tocmai de furnizarea de informații din proprie inițiativă, la 30.10.1987, urmată firesc de înscrierea oficială în evidențele de Securitate la 18.02.1987, conform normelor de lucru ale DSS.
  • Diferența de 18 zile între data notei informative olografe, furnizată din proprie inițiativă la momentul recrutării (care a avut loc la Caransebeș) și data înscrierii în evidențe (care se aflau la Reșița) nu poate fi un motiv de „dubiu” decât pentru o persoană complet lipsită de experiență în studiul dosarelor Securității.
  • „Dubiile” sunt cu atât mai greu de înțeles cu cât privesc un document întocmit și semnat olograf, cu nume conspirative atribuit cu certitudine, prin expertiză grafoscopică.
  • În opinia mea, nota informative citată integral mai sus (n.r. – despre recepționera de la hotel) întrunește în mod evident cele două cerințe cumulative prevăzute de norma legală deoarece: i) încalcă dreptul persoanei la viață privată și ii) denunță activități potrivnice regimului comunist.
  • Astfel, analizând situația de fapt (n.r. – în cele 10 dosare depuse de Germina Nagâț ca practică judiciară), completele de judecată au reținut semnificația ideologică și politică a unor note informative similare, constatând în mod corect că relațiile neoficiale cu cetățenii străini erau considerate de Securitate un indiciu al interesului față de alte țări sau regimuri politice și, implicit, un indiciu al dezavuării politicii interne din timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu”, notează cercetătoarea Germina Nagâț.

Drumul lui Marcel Vela de la informator al Securității la șef al MAI

Ion Marcel Vela s-a născut la 2 iunie 1963, în localitatea Armeniş din judeţul Caraş-Severin, potrivit senat.ro.

  • A urmat Liceul Traian Doda, Caransebeş. Este absolvent de studii superioare, politehnice şi ştiinţe juridice.
  • Membru fondator al Filialei Partidului Naţional Liberal (PNL) Caraş-Severin (ianuarie 1990), a fost preşedinte al Organizaţiei PNL Caransebeş (1994-2004) şi vicepreşedinte al Filialei PNL Caraş-Severin (1998-2008).
  • În 2002, a devenit membru al Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali PNL, în 2005 - membru al Biroului Central al Ligii Aleşilor Locali, iar în ianuarie 2008 - preşedintele Filialei PNL Caraş-Severin.
  • Secretar executiv al PNL în 2009, în cadrul Congresului PNL din 2010 a fost ales membru al BPN - vicepreşedinte, în 2013 a devenit vicepreşedinte executiv, pentru ca din 2017 să fie membru al BPN.
  • Marcel Vela a fost viceprimar al municipiului Caransebeş (1992-1996), consilier municipal (1996-2000), prefect al judeţului Caraş-Severin (2000-2001), din nou consilier municipal (2001-2004). Din 2004 până în 2016, a ocupat fotoliul de primar al Caransebeşului (trei mandate).

În perioada 4 noiembrie 2019 - 23 decembrie 2020, Marcel Vela a ocupat funcția de șef al Ministerului de Interne.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#marcel vela, #CNSAS, #colaborare securitate, #informator Securitate, #politie politica, #comunism Romania , #justitie