Tensiuni între PNL și PSD după ce social-democrații au pus cruce comasării alegerilor: „Să comaseze Gorghiu”

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 13:49
2390 citiri
Tensiuni între PNL și PSD după ce social-democrații au pus cruce comasării alegerilor: „Să comaseze Gorghiu”
Social-democrații se opun variantei de comasare a alegerilor FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Reprezentanți de la șefia PSD și PNL au avut un schimb de replici pe tema comasării alegerilor din 2024, temă intens promovată de către liberală, însă față de care social-democrații se opun.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis că nu susține comasarea alegerilor, nici dacă această variantă ar fi constituțională.

„Eu nu cred că se pot comasa alegerile. În primul rând, alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a declarat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Antena 3.

Întrebat ce crede despre afirmația președintelui interimar al Senatului Alina Gorghiu care a afirmat de mai multe ori că o comasare este posibilă, Ciolacu a avut o ieșire nervoasă.

„Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”, a afirmat liderul PSD, adăugând apoi că nu ar susține varianta comasării alegerilor nici dacă ar fi constituțională.

De cealaltă parte, Alina Gorghiu a venit cu o replică pentru Ciolacu și a prezentat mai multe argumente pentru comasare. Aceasta a explicat că a testat deja subiectul în sondajele de opinie și că liberalii au format deja un grup de lucru care au scos argumentele ce țin de constituționalitate.

„Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal, ne dorim predictibilitate şi ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi să nu blocăm anul 2024.

Toate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale, etc, important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariu este cel mai bun pentru a oferi României acel an de care e nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, susține Alina Gorghiu.

Președinte interimară a Senatului a adus ca argument instabilitatea politică, economiile de la bugetul de stat sau securitatea României în contextul regional.

„Sunt argumente necesare, suficiente pentru a exista subiectul în coaliţie.

După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi al cheltuielilor care trebuie justificare de către guvern (..) pentru că este prioritatea guvernului acum sigur şi subiectul comasării alegerilor va fi discutat în coaliţie. Eu nu cred că sunt subiecte tabu în coaliţie. (..) Nu poate fi decât o temă care să atragă cât mai multe opinii favorabile”, a adăugat Gorghiu.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#marcel ciolacu, #PSD, #PNL, #comasare alegeri, #Alina Gorghiu , #pnl-psd