Sorin Ioniță, despre alegerile din Germania: "Ciolacu a sărit să-l felicite pe Scholz, dar intrarea PSD la Berlin este fix zero"

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 11:424428 citiri
Sorin Ioniță, despre alegerile din Germania: "Ciolacu a sărit să-l felicite pe Scholz, dar intrarea PSD la Berlin este fix zero"
Olaf Scholz, liderul SPD și cel mai probabil viitorul prim-ministru al guvernului de coaliție din Germania FOTO Hepta

Analistul politic Sorin Ioniță a făcut un comentariu referitor la rezultatele alegerilor legislative derulate duminică, 26 septembrie, în Germania.

Ioniță analizează procentele obținute de principalele partide politice, punându-le în contextul precedentelor cicluri electorale din Germania.

Pe primul loc, la diferență foarte mică de urmăritori, s-au clasat candidații SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), Partidul Social-Democrat din Germania.

Analistul politic atrage atenția că există foarte puține asemănări între SPD și PSD și ironizează fervoarea cu care social-democrații românii s-au grăbit să laude rezultatele la alegerile legislative din Germania.

"Două lucruri din alegerile germane:

1. Extremiştii de stânga şi dreapta au ieşit prost. Die Linke, foştii comunişti, au căzut sub prag fiind salvaţi de clopţel (uninominal); au pierdut aproape jumătate din locurile în parlament. Colegii de extremism de la dreapta (AfD) au scăzut de la 94 la 83 de locuri şi rămân la fel de izolaţi.

2. Social-democraţii au câştigat la mustaţă printr-un candidat centrist care-i exact opusul a ce reprezintă PSD în România, adică un partid rural-conservator-clerical, cu instincte xenofobe, legat de socialism doar prin cheltuielile sociale mari. Ciolacu a sărit să-l felicite pe Scholz iar alţi PSD-işti se împăunează ca şi când ar fi contribuit cu ceva, sperând să dea impresia unui trend, dar intrarea lor la Berlin este fix zero, PSD fiind privit de către social-democraţia europeană franco-germană ca un paria, nefrecventabil, după derivele din anii trecuţi.

Trebuie să vedem ce va fi în Franţa, dar se conturează deja o tendinţă de reflux în Europa de Vest a extremismului bicefal, roşu-brun, pe care o prezic unii de vreun an. Un efect neaşteptat al crizei Covid?

Şi ca să previn discuţia “ce înseamnă extremism…" etc: în Germania = partide puse sub monitorizare de Biroul Federal pentru Apărarea Constituţiei (Verfassungsschutz)", scrie Sorin Ioniță.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News