Cum s-a răzgândit PSD în privința nominalizării lui Alexandru Rafila pentru funcția de premier pentru a-l promova pe Ciolacu

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 06:00
5294 citiri
Cum s-a răzgândit PSD în privința nominalizării lui Alexandru Rafila pentru funcția de premier pentru a-l promova pe Ciolacu
Liderul PSD Marcel Ciolacu e promovat de partid pentru funcția de premier FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

După ce timp de mai multe luni PSD a susținut că cea mai bună variantă de premier este deputatul Alexandru Rafila, social-democrații s-au răzgândit imediat ce a apărut oportunitatea da intra la guvernare cu PNL.

PSD anunța încă de la finalul anului trecut că propunerea partidului pentru funcția de premier este reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila. Mai mult, la consultările cu partidele ținute de președintele Klaus Iohannis în decembrie 2020 ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban, social-democrații anunțat că se vor prezenta cu Rafila.

„Noi aşteptăm rezultatele oficiale şi din acel moment aşteptăm respectarea Constituţiei şi preşedintele să cheme partidele la consultări. Am să le propun colegilor miercuri sau joi cel târziu, în funcţie de cum vor fi anunţate rezultatele finale, ca să mergem la Cotroceni cu domnul Alexandru Rafila pentru funcţia de premier”, declara Marcel Ciolacu.

Scenariul cu Alexandru Rafila premier a fost jucat de PSD inclusiv în timpul crizei politice. La jumătatea lunii iunie, liderul PSD afirma din nou că dacă moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu va trece, atunci nominalizarea partidului de premier rămâne în numele medicului.

„Alexandru Rafila este propunerea de prim-ministru. Vom discuta dacă moțiunea va trece (n.red. despre partidele care vor forma un nou guvern). Poate să fie și un guvern minoritar. Am exclus colaborarea cu PNL”, preciza Ciolacu pe 14 iunie.

Cu toate astea, după trântirea guvernului Cîțu, PSD s-a prezentat la prima rundă de consultări fără un nume de premier și cerea în spațiul public organizarea alegerilor anticipate. După eșecul guvernului Cioloș din Parlament, PSD se răzgândise în privința anticipatelor și cerea liderilor celorlalte partide să se așeze la o masă și să formeze o majoritate. Astfel, la a doua rundă de consultări, social-democrații au venit din nou în fața președintelui fără o numire de premier, cu toate că în spațiul public îl promovau în continuare pe Rafila pentru această funcție.

Schimbarea de direcție a PSD-ului cu privire la nominalizarea de premier a venit odată ce scenariul în care ar putea intra la guvernare într-o alianță cu PNL devenea din ce în ce mai plauzibil. Pe 4 noiembrie, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu anunța că propunerea de premier al partidului ar trebui să fie Marcel Ciolacu. În paralel, acesta din urmă explica într-o conferință de presă că indiferent de rezultatul negocierilor cu PNL, social-democrații se vor prezenta la Cotroceni cu un nume de premier.

Potrivit liderului deputaților PSD Alfred Simonis, motivul pentru care formațiunea a renunțat la varianta Rafila este că acesta ar fi mai potrivit la ministerul Sănătății. „Nu știu dacă rămâne propunerea PSD. Alexandru Rafila este un extraordinar specialist, iar faptul că nu ne dăm în lături de la a accepta un Minister al Sănătății la PSD arată preocuparea noastră pentru acest domeniu și faptul că suntem pregătiți să gestionăm domeniul sanitar, Ministerul Sănătății, avem specialiștii necesari, iar Alexandru Rafila este unul dintre ei, cred că ar fi un excelent ministru al Sănătății”, a declarat Alfred Simonis.

Un alt motiv pentru care PSD s-ar fi răzgândit în privința premierului este că, potrivit unor surse politice, social-democrații au discutat scenariul în care Marcel Ciolacu ar urma să primească șefia Camerei Deputaților, la schimb pentru a lăsa scaunul de premier pentru PNL, în timp ce Rafila ar ajunge la ministerul Sănătății.

Marcel Ciolacu, a declarat luni seară că Alexandru Rafila este cel mai îndreptăţit să preia Ministerul Sănătăţii, în cazul în care se va forma un guvern PSD - PNL.

"Nu am intrat pe nicio discuţie pe ministere. S-a discutat de domnul Rafila. Din punctul meu de vedere e cel mai îndreptăţit să preia acum Ministerul Sănătăţii. Dacă nu venim cu un suflu nou şi cu o altă abordare la Ministerul Sănătăţii, valul 5 ne va găsi pregătiţi la fel de prost ca şi valul 4. Este inadmisibil să cumperi antivirale pe tarabă, multe dintre ele sunt contrafăcute, pentru că nu le cumperi din farmacie şi să continui să nu iei nicio măsură. Am înţeles că domnul Cseke a reuşit să refacă anumite stocuri pentru spitale, stocurile trebuie continuate pentru valul 5", a spus Ciolacu, la Antena 3.

Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, 25 martie, că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară pentru că sunt foarte multe lucruri care nu...
#Marcel Ciolacu PSD, #nominalizare premier, #Alexandru Rafila, #premier PSD, #negocieri PSD PNL , #stiri Marcel Ciolacu
Comentarii
Poza Gile
Gile
rank 5
Din programul de guvernare al mafiei PSD