PSD va merge la consultarile convocate de Klaus Iohannis, dar nu va face propunere de premier

Joi, 12 Martie 2020, ora 20:52
4002 citiri
PSD va merge la consultarile convocate de Klaus Iohannis, dar nu va face propunere de premier
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca social-democratii vor merge, vineri, la consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis, dar a precizat ca nu vor face nicio propunere de premier.

Totodata, el a subliniat ca spera ca va fi gasita o solutie pentru ca votul de investire a noului Guvern sa aiba loc luni.

"Speram ca vom gasi o solutie, cel tarziu luni sa avem votul in Parlament. Vom crea cadrul legislativ in Parlament, luni cel tarziu sa fie votul. Nu mergem maine (vineri - n.red.) cu o propunere de prim-ministru, am mai facut propuneri si nu au fost luate in considerare. Vom vedea maine, in urma consultarilor ce decizie se ia", a spus Ciolacu, joi seara, la B1 TV.

Presedintele interimar al PSD a precizat ca daca "domnul Orban a mai avut o data capacitatea de a-si crea o majoritate fara PSD, este posibil sa aiba din nou aceasta capacitate".

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi seara, ca invita partidele parlamentare la consultari in vederea desemnarii unui nou premier, dupa ce Florin Citu a decis sa isi depuna mandatul. Acestea urmeaza sa aiba loc vineri, incepand cu ora 13.00.

"Am decis convocarea consultarilor cu partidele parlamentare, maine, incepand cu ora 13.00. Nu avem timp de pierdut", a anuntat Iohannis.

Iata programul consultarilor de vineri

Presedintele a facut apel la parlamentari "sa lucreze cu celeritate, astfel incat saptamana viitoare sa fie investit un Guvern cu puteri depline, un guvern impreuna cu care pot sa ma dedic suta la suta combaterii efectelor raspandirii noului coronavirus, avand atunci la dispozitie toate parghiile pentru a lua masurile ce se impun".

Florin Citu si-a depus joi mandatul de premier desemnat, anuntul fiind facut de Administratia Prezidentiala.

"Domnul Florin Vasile Citu si-a depus astazi mandatul de prim-ministru desemnat. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de aceasta decizie", a transmis Administratia Prezidentiala.

Decizia a fost luata cu putin timp inainte de sedinta celor doua Camere ale Parlamentului, care trebuia sa aiba loc la ora 16:00, pentru a da votul de investitura Cabinetului Citu.

Ulterior, Florin Citu si-a justificat hotararea pe Facebook, afirmand ca gestul sau de a renunta la mandatul de premier desemnat trebuie "interpretat in contextul prin care trece astazi Romania". Astfel, el anunta ca ramane la Ministerul de Finante si ca Ludovic Orban trebuie sa fie premierul Romaniei.

Iata Reactii la cald dupa ce Citu si-a depus mandatul de premier desemnat

Existau sanse foarte mari ca noul Executiv sa primeasca voturile necesare investirii, totusi, Florin Citu a luat o decizie la care nimeni nu se astepta.

PNL, care s-a tinut mult timp pe pozitii declarand ca va vota impotriva propriului guvern pentru a fi declansate alegeri anticipate, intr-un final a anuntat ca va vota pentru.

Pentru si cu voturile la vedere au anuntat ca vor vota si USR, PMP, ALDE, Pro Romania, UDMR si minoritatile nationale. Chiar si din randurile PSD erau parlamentari dispusi sa treaca Guvernul Citu, desi oficial s-a anuntat ca PSD asigura doar prezenta, dar nu voteaza pentru.

De mai bine de o luna avem guvern interimar

De mai bine de o luna, Romania are un Executiv interimar, dupa ce in 5 februarie, la doar trei luni de la investire, Guvernul Orban a fost demis prin motiune de cenzura.

Ziua urmatoare, presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier, cu scopul de a declansa anticipatele.

In 25 februarie, Ludovic Orban a renuntat sa fie premier desemnat, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Iohannis a incalcat legea fundamentala cand l-a desemnat, astfel ca seful statului l-a propus pe Florin Citu premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#PSD consultari Klaus Iohannis premier , #presedinte PSD