Şedinţă la PSD, cu liderii de filiale. Calculele social-democraților pentru o intrare la guvernare

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 17:01 3293 citiri
Ce va face PSD în cazul guvernului Ciucă FOTO Hepta

Conducerea PSD a avut, marţi, o şedinţă cu liderii din teritoriu, privind poziţionarea în actuala criză politică, variantele luate în calcul fiind susţinerea din umbră a unui guvern minoritar PNL-UMDR, pe o perioadă limitată, intrarea la guvernare, asumat sau rămânerea în Opoziţie.

Surse din PSD au precizat pentru News.ro că mai mulţi lideri PSD au arătat că ar fi de preferat ca partidul să intre la guvernare decât să susţină Guvernul liberal, printr-un vot în Parlament, acest lucru afectând imaginea partidului.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu le-a prezentat social-democraţilor, în şedinţă, cele trei variante pe care le are partidul in acest moment, şi anume fie să intre la guvernare, să susţină un guvern PNL, neasumat, sau să rămână în Opoziţie.

Unii lideri din PSD au spus că o asociere cu guvernul liberal ar face rău partidului, dar, dacă tot se pune problema de a susţine un guvern minoritar, pentru ieşirea din criză, atunci pot face acest lucru asumat, prin intrarea la guvernare, cu miniştri. Nu s-a discutat despre nume de miniştri, pentru moment.

Condiţiile principale pentru o susţinere a unui guvern minoritar sunt accesul primarilor PSD la fondurile din PNDL şi PNRR, au mai precizat sursele politice.

Liderul Marcel Ciolacu afirma, marţi dimineaţă, la sediul partidului, că toate variantele sunt luate în calcul.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă spunea ca va avea discuţii telefonice cu reprezentanţii PSD şi USR.

Florin Cîţu, în schimb, nu este de acord cu intrarea PSD în guvern.

Reamintim că deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat luni seară, 26 octombrie, la Antena 3, că în opinia sa intrarea PSD la guvernare, în formula unui guvern tehnic, ar duce la rezolvarea actualei crize politice şi sanitare. Acesta a cerut o lună de solidaritate naţională, pentru a se trece de această perioadă grea şi a menţionat că PSD nu poate prelua doar Ministerul Sănătăţii.

Planul liberalilor pentru învestirea noului guvern Ciucă

Planul liberalilor de a învesti un guvern minoritar PNL-UMDR, susţinut de grupul minorităţilor naţionale, va presupune negocierea cu fiecare parlamentar, în condiţiile în care le lipsesc în jur de 70 de voturi.

În urma discuţiilor cu partenerii de la UDMR, cei de la PNL ar fi dispus să le cedeze acestora portofoliul Fondurilor Europene.

Sursele liberale au arătat că PNL încearcă să strângă o majoritate în Parlament, pentru a trece un guvern minoritar PNL-UDMR, susţinut de grupul minorităţilor naţionale, în acest sens urmând să negocieze cu fiecare parlamentar în parte, mai puţin cei de la AUR. Cei de la PNL mizează pe faptul că parlamentarii nu doresc alegeri anticipate şi nu vor contribui la căderea unui nou Guvern.

Liberalii au nevoie, potrivit calculelor interne, de aproximativ 70 de voturi pentru a trece Cabinetul Ciucă în Parlament.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News